Havana, Cuba

De zeven zegeningen van Havana

Publireportage

Op een zonnig eiland in de Caraïbische zee heeft zich sinds 1959 een surrealistische wereld ontwikkeld. Sinds ik begin 2012 voet aan wal zette op Cuba ben ik verkocht. Gastvrije mensen, die je constant het gevoel geven dat je welkom bent en altijd en overal een feestje weten te bouwen. Welkom in Havana.

Het zijn dan ook vooral de Cubanen die een onverwoestbare indruk hebben gemaakt. Met een opmerkelijk gevoel van eigenwaarde stappen ze door hun niet bepaald makkelijke leven.

Havana is mijn favoriete plek op het immens grote eiland. De stad, waar de oude Amerikaanse auto’s – maquinas genoemd – nog volop rondrijden, vormt een indrukwekkend filmdecor uit vervlogen tijden. Het is één grote ruïne, maar wel de mooiste ruïne ter wereld. Mijn zeven meest geliefde plekken zijn:

Het dakterras van Hotel Inglaterra

Middenin het koloniale stadscentrum van Havana ligt het oudste hotel op Cuba: Hotel Inglaterra, uit 1875. Vanaf het dakterras heb je een schitterend uitzicht.

Kijk je rechts dan zie je het Gran Teatro de la Habana, onlangs gerestaureerd. Naar voren Parque Central, waar de maquinas en Coco-taxi’s zich verzamelen, wachtend op passagiers.

Kijk je naar links dan kijk je uit over de chique Paseo de Marti zich uit tot aan de Malecón, de boulevard waar in de 19e eeuw iedereen  flaneerde (ook nu nog dé plek om te flaneren). Het dakterras biedt vanaf 12.00 uur een kleine keuken met sympathieke bediening. De ligbedden en jacuzzi zijn gratis. Een oase van rust op het dak van Havana!

Maak een toer met José Herrera in zijn oude Russische motor met zijspan

Aan het begin van Calle Obispo (nabij Parque Central) staat José Herrera op de hoek met zijn oude Russische motorfiets met zijspan op passagiers te wachten. José, 78 jaar oud inmiddels, studeerde ooit in Moskou. Hij neemt je graag mee voor een avontuurlijke, rammelende rit tour door Havana!

Havana, Cuba
Een heerlijke rondreis door Havana doe je per rammelbak: op twee wielen of op vier.

Geniet van een ijsje bij Heladeria Coppelía

Op de kruising van La Rampa en Calle L, levensaders in het altijd drukke stadsverkeer van Havana, bevinden zich twee architectonische iconen uit de jaren vijftig: Heladería Coppelia en Cine Yara. Heladería Coppelia is een ijspaleis met meer dan duizend zitplaatsen. Dagelijks staan er lange rijen voor de befaamde ijssalon: voor de Cubanen geen straf, maar een sociaal gebeuren.

In de hoogtijdagen werden er vanuit het gebouw in de vorm van een vliegende schotel meer dan vijftig smaken verkocht. Tegenwoordig is de keuze meer beperkt, maar het ijs is er nog altijd lekker en zeer betaalbaar. Populair bij de Cubanen is de ensalada, een schotel met acht bolletjes ijs, die ze als een maaltijd verorberen. Steek daarna de weg over en geniet voor twee pesos – omgerekend € 0,06 – van een mooie film bij Cine Yara! 

Bezoek El Cristo de La Habana en andere monumenten

Neem de overzet naar Casablanca en bezoek het tientallen meters hoge standbeeld van Christus dat de vrouw van dictator Batista in 1958 liet maken. Er tegenover ligt de villa waar Ché Guevara woonde, nu in gebruik als museum. Loop verder en beleef de sfeer van Fortaleza de San Carlos de la Cabaña en het aan de oceaan gelegen El Morro; een middagje vol monumenten en historie!

Playa del Este por maquina

Huur begin van de middag voor Hotel Inglaterra een klassieke Amerikaan en laat je in jaren 50-stijl vervoeren naar de prachtige stranden ten oosten van Havana. De reis naar Playa del Este duurt ongeveer een half uur. De chauffeur wacht graag op je om je later weer terug te brengen naar Havana.

Maak eventueel een tussenstop in Cojímar en bezoek La Terraza, de bar waar Hemingway bevriend raakte met de vissers en zich dagelijks bezatte. Loop door naar het monument van de schrijver, gemaakt van de scheepsschroeven van plaatselijke vissers. Ga tenslotte luxueus eten voor weinig geld in Las Brisas (om de hoek vanaf La Terraza), voordat je moe maar voldaan por maquina naar Havana terug rijdt. Reken, uitgaande van enig onderhandelen, op een totaalbedrag van ongeveer € 40,- voor de huur van de auto.

Havana, Cuba
De bekende schrijver Hemingway, die weemoedig aan het glas zit.

Dool rond op Cementerio Cristobal Colón

Aan de rand van de fraaie villawijk Vedado bevindt zich de op een na grootste begraafplaats van Latijns-Amerika. De dodenakker is gigantisch: hij omvat 800.000 graven en bijna 100.000 grafmonumenten. Loop op je gemak de enorme toegangspoort door de vierbaansweg op die de hoofdstraat vormt. Verbaas je over de tientallen mensen die met slijptollen en staalborstels in de weer zijn om de prachtigste marmeren monumenten weer blinkend wit te krijgen. En vergeet vooral niet het graf van Ibrahim Ferrer Planas te bezoeken!

Callejon de Hamel

Salvador González begon ruim 20 jaar geleden een vervallen achterafstraatje om te toveren tot een bont openluchtmuseum. Zijn gedichten, muurschilderingen en gelaste kunstwerken vormen inmiddels een inspirerend decor waarin de Afro-Cubaanse cultuur centraal staat. Werkelijk elk plekje in de straat is bewerkt. Proef en geniet van de sfeer en neem je dagelijkse portie cultuur tot je. Op zondagochtenden wordt er opgetreden door Afro-Cubaanse bands!

Ontdek Havana en Cuba met Local Hero Travel

Geïnspireerd geraakt? Local Hero Travel biedt op maat gemaakte reizen aan in verschillende landen. De lokale belevenis, contact met de bevolking en duurzaam reizen staan hierbij hoog in het vaandel. In elk land heeft Local Hero Travel een contactpersoon, een Local Hero. Local Hero Dariël helpt je graag bij het samenstellen van jouw eigen Cuba rondreis. Hij is de lokale reisexpert en deelt zijn insider tips met je, ook als je een eigen route in gedachte hebt.

Havana, Cuba
En na al dat citytrippen, verdien je gewoon een dagje aan het strand.

Meer lezen over Cuba?

De Hanenfluisteraar biedt je vanuit je luie stoel een korte, hilarische vakantie op Cuba. Laat je meevoeren door een land, dat in zijn huidige vorm nog maar beperkt houdbaar is! Voor meer informatie en enkele korte Cubaanse verhalen kan je hier terecht.

Het boek De Hanenfluisteraar vertelt in een hilarische manier over het leven in Cuba. Aanrader voor een luchtig boek op reis.

Deze tekst en enkele foto’s in deze blog zijn geschreven en gemaakt door René Kerkhoven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *