Wild Atlantic Way

De Wild Atlantic Way in Ierland

Ierland heeft een heel aantal interessante routes. De meeste gekende van die routes zijn langeafstandswandelingen. Denk aan de Mid Clare Way of de Wicklow Way. De Wild Atlantic Way daarentegen is een autoroute!

Ierland grenst aan de oostzijde aan de Ierse Zee, een beetje zuidelijker aan de Keltische Zee en aan de gehele westzijde aan de Atlantische Oceaan. En het is die laatste die de Wild Atlantic Way zijn naam verleende.

Het westen van Ierland is wilder, ruiger dan het oosten. De Atlantische Oceaan heeft flink wat invloed op het leven aan de kust en zelfs dieper het land in. Ze heeft het land gevormd. De westkust lijkt zich tegen de zee te willen beschermen met hoge kliffen, waarvan de Kliffen van Moher de hoogste en meest gekende zijn. Het land is er grilliger, met diep uitgesneden baaien en kleine eilanden.

De westkust is bovendien minder druk bewoond dan het oosten. Kleine vissersdorpjes liggen aan het water, ietwat grotere steden iets meer landinwaarts. Die dorpjes worden met elkaar verbonden door smalle wegen. En het zijn precies die wegen die de Wild Atlantic Way vormen.

Wild Atlantic Way
De smalle wegen die de Wild Atlantic Way vormen.

Het verloop van de Wild Atlantic Way

De Wild Atlantic Way loopt van Kinsale in het zuiden van Ierland naar Malin Head, in het noorden van Ierland. De route is 2400 kilometer lang en brengt je langs kleine dorpjes, langs bruisende steden en schitterende uitzichtpunten. Daarmee is het de langste toeristische kustroute ter wereld.

De route leidt dwars door negen graafschappen, gelegen in drie provincies. Om het allemaal overzichtelijk te houden, werd ze opgedeeld in zes etappes: de Noordelijke Kapen, de Surfkust, de Baaienkust, de Klippenkust, de Zuidelijke Schiereilanden en de Havenkust. De etappes zijn tussen de 145 kilometer en 490 kilometer lang.

Onderweg geniet je van 188 ontdekkingspunten. Plaatsen waar het mooi is om even te stoppen, om te genieten van de omgeving. Er staan vaak borden met een woordje uitleg en foto’s uit de omgeving. Ze vormen bovendien vaak een natuurlijk rustpunt.

De Wild Atlantic Way werd in 2014 geopend, om het westen van Ierland meer bekend te maken onder toeristen, en de inkomsten van toerisme te verhogen. En het werkt, want de Wild Atlantic Way staat intussen op de bucketlist van veel reizigers.

Wild Atlantic Way
Vanop het uitkijkpunt Doolough kijk je uit over de Doolough vallei.

Mijn ervaring met de Wild Atlantic Way

In augustus reisde ik naar Ierland om de regio Connemara te bezoeken. Connemara is dunbevolkt en ligt aan de westkust. Flinke delen van mijn reis liepen over de Wild Atlantic Way. Een heerlijke ervaring.

De Wild Atlantic Way is redelijk eenvoudig te volgen. Langs de weg staan er heel duidelijke borden met een soort van golfsymbool dat tegelijk ook de afkorting waw – Wild Atlantic Way – vormt.  De weg loopt vaak door de meest magnifieke landschappen. Je wil gewoon overal stoppen om foto’s te maken.

Die wegen door die adembenemende landschappen zijn vaak ook nog eens historisch belangrijk: het zijn vaak verbindingswegen tussen grotere plaatsen, tussen havens of zelfs bergpassen. Je zal onderweg dus ook regelmatig imposante landhuizen of boerderijen zien staan. Belangrijke huizen werden immers langs belangrijke wegen gebouwd.

Wild Atlantic Way
In de Doolough Vallei.

tips op volop te genieten van de Wild Atlantic Way

Of je nu een stukje van de Wild Atlantic Way wil gaan rijden, of de hele route wil afleggen, deze tips kunnen jou helpen.

In Ierland rijdt men links. Dat eist soms behoorlijk wat concentratie van een chauffeur die uit een rechts rijdend land komt. Op de wat smallere wegen is er niet altijd een middenstreep. Let je wat minder goed op, dan ga je in een reflex rechts rijden. Het is behoorlijk schrikken wanneer er dan een tegenligger de hoek om komt.

De Wild Atlantic Way volgt vaak eerder smalle wegen, vaak zonder plaats om aan de kant te gaan staan. Je kan dus enkel genieten van het landschap vanuit de auto. Nu zijn er op elke etappe regelmatig grotere stopplaatsen aangelegd, maar als je daar tussen even wil stoppen, moet je dat voorzichtig aanpakken.

Ondanks het feit dat die wegen eerder smal zijn, mag je er vaak 80 of zelfs 100 kilometer per uur rijden. En dat is absurd snel voor zo’n baantjes. Laat je niet opjutten en hou een snelheid aan waarbij jij je veilig voelt.

Wild Atlantic Way
Op baantjes zoals deze mag je vaak 80 tot zelfs 100 kilometer per uur rijden.

Ierse chauffeurs die het gewend zijn om daar te rijden, durven de kantjes er al eens aflopen. In scherpere bochten nemen ze de hele baan, ongeacht of daar een middenstreep loopt of niet. Blijf zo goed mogelijk op je eigen baanvak. Het linkse!

Ierland is het land van de B&B’s. Je ziet overal bordjes waarop geschreven staat of er plaats is of niet. Ik geloof dus dat je in het laagseizoen best wel slaapplaats zal vinden. In het hoogseizoen zou ik wel slaapplaatsen boeken.

Ierland stond niet altijd bekend om zijn cuisine. Toch komt daar hoe langer hoe meer verandering in. De westkust in het bijzonder staat bekend om zijn seafood. Je eet het lekkerste in de lokale pubs. Probeer zeker verse fish ’n chips, Ierse oesters en schelpdieren, en aardappelpreisoep. Met een pint guinness of cider er bij. Heerlijk!

Ieren zijn enorm vriendelijke mensen. Ze helpen je graag en met veel enthousiasme. Voor je het weet staan ze met drie om je heen te wijzen waar je het beste heen kan. Heb je wat moeite met hun accent? Laat dat gewoon even weten. Vinden ze meestal nog grappig ook.

Wild Atlantic Way
Oppassen voor het plaatselijke wildlife: schapen kennen geen verkeersregels. En slim zijn ze vaak niet.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.

8 responses to “De Wild Atlantic Way in Ierland”

 1. Bruno Avatar
  Bruno

  Ik lees hier, dat de Atlantic way een autoweg is… Tijdens de meimaand heb ik er 15 tal dagen op gefietst, daarnaast nog een week midden door het land. De Atlantic way is perfect te doen met fietsen. Ik raad dat zelfs aan voor ieder, die een land en zijn bevolking wilt ontdekken. Inderdaad Ieren rijden hard met de wagen, maar er was telkens respect voor de fietsers onderweg.

  1. Lot Wildiers Avatar

   Daar heb je helemaal gelijk in. Er is niets dat je tegenhoudt om de route per fiets of zelfs te voet af te leggen.
   Ik heb zelf weinig ervaring met fietsen op de Wild Atlantic Way, dus het is leuk om jouw ervaring te lezen! Dank je!

 2. […] Ik reisde onder andere naar het hoge noorden en het zuidelijkste puntje van Portugal. Ik mocht ook Ierland weer opzoeken, een land dat voor mij altijd als een thuis aanvoelt. Simon reisde naar Tsjechië, […]

 3. […] kan niet rond de wereld reizen zonder te stoppen in Ierland. Het land zit in mijn hart, zo simpel is dat. De sfeer is er zo bijzonder, de natuur en cultuur […]

 4. […] rijden verder over de Wild Atlantic Way en slapen twee nachten in een charmant landhuis met mooie tuinen. Op onze vrije dag stappen wij […]

 5. […] westen van Ierland wordt vaak het écht Ierland genoemd. Om deze streek te verkennen, kan de de Wild Atlantic Way nemen. Deze route volgt de westkust van Ierland. De Wild Atlantic Way is 2500 kilometer lang en […]

 6. […] je per auto Ierland verkennen, dan is de Wild Atlantic Way, een autoroute die je in 1200 kilometer langs de westkust leidt, een echte […]

 7. […] te bezoeken, is tijdens een reis langs de westkust van Ierland. Je kan, bijvoorbeeld, de Wild Atlantic Way volgen, een autoroute van ruim 2400 kilometer die de westkust van Ierland volgt. Wanneer je Galway […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *