de wicklow way

Fervente wandelaars kennen ‘m natuurlijk, en zelfs wie niet vaak wandelt heeft er vast al over gehoord: de Wicklow Way.

In het kort

De Wicklow Way is een route van 127km lang, dwars door Wicklow, Ierland. De route loopt tussen Dublin en Clonegal, en voor een fiks deel door het Wicklow Mountains Nationaal Park. Wandelaars mogen zich verwachten aan een klim van 3200m. Doorgaans wordt de Wicklow Way uitgewandeld in zo’n zeven dagen, al wandel je hem gewoon op je eigen tempo, als die zeven dagen je niet liggen.

De Wicklow Way loopt langs verschillende prachtige plekken, zoals Lough Tay en Glendalough. Deze plekken, respectievelijk een prachtig meer en een historische, middeleeuwse site, moet je gezien hebben.

glendalough

Met de tent

Wandelaars die hun hebben en houden op de rug dragen, kunnen kiezen om een tent mee te nemen en te logeren langs de weg, te logeren in B&B’s of om te reizen met een reisorganisatie die alles regelt en je rugzak overdag van logeerplaats naar logeerplaats vervoerd.

Technisch gezien is wildkamperen in Ierland verboden, of eerder niet mogelijk, omdat het land opgedeeld is in eigendommen van oftewel particulieren of de overheid (militaire domeinen, nationale parken…). Je moet toestemming vragen om op iemands land te mogen verblijven. En daar zit de moeilijkheid: zodra iemand je toestemming geeft op zijn land te verblijven, zijn ze aansprakelijk als er met jou iets gebeurd.

Desondanks laten Ieren je vaak op hun land een tentje opslaan. Maar betaal die vriendelijkheid dan met je eigen vriendelijkheid: vertrek weer in de ochtend en laat je kampplaats schoon achter.
Er wordt er ook vaak een oogje dichtgeknepen voor wie langs de weg in het Nationale Park kampeert.

Met de rugzak

Door de jaren door heb ik verschillende stukjes van de Wicklow Way afgelegd, hoewel ik hem nooit helemaal uitwandelde. Je kan immers op verschillende stukken van de Wicklow Way gewoon inpikken en een korte wandeling maken.

Ik bezocht de site Glendalough enkele keren en bracht een heerlijke middag door bij Lough Tay. Ik kan je vertellen over de stilte, de rust, de kleuren en de geuren van die plekken, maar ik geloof dat mijn woorden niet genoeg gaan zijn. Ik kan je enkel mijn foto’s tonen en hopen dat je er zelf ook mag staan.

Via de officiële site van de Wicklow Way kan je verschillende kaarten en boeken kopen, met een dag per dag beschrijving van de route. 
Laat je je reis liever plannen door iemand anders? Er zijn verschillende organisaties waar je een reis kan laten samenstellen op jouw maat.

De Wicklow Way

Lough Tay

Herfst in Ierland

Meer over mijn geliefde Ierland? Dat vind je hier:
Een citytrip naar Dublin
Newgrange
Over de mummies onder St Michan’s Church

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *