De warmwaterrivier van Reykjadalur

Publireportage

Ik hou van wandelen. Allez, zolang het wandelen blijft en niet klimmen wordt. Ik vind dat je een land het beste te voet kan verkennen, want zo leer je het écht kennen. Dus trok ik in IJsland mijn wandelschoenen aan en wandelde ik naar Reykjadalur.  

IJsland moet wel mijn favoriete land van 2017 geweest zijn: zo mooi, zo ruw. Alles wat ik zoek in een land, eigenlijk. De wandeling naar Reykjadalur was daarvan het hoogtepunt. Of eerder een samenvatting, als je begrijpt wat ik bedoel. Een samenvatting van alles wat je in IJsland kan vinden, in één wandeling. Koud, warm, kokend, wind, sneeuw, regen, zonneschijn… ik heb het allemaal gehad tijdens deze hike.

Yes, net van zonneschijn de sneeuw ingestapt. Kei dramatisch op een zwarte jas.

De vallei Reykjadalur

Reykjadalur is een vallei. De wandeling ernaartoe heet anders, maar al sla je mij dood, ik heb geen idee. De meeste reizigers noemen de wandeling ook gewoon Reykjadalur.
Het pad begint in het gehucht Hveragerði, in zuidwest IJsland. Als je Reykjadalur intypt in google maps, kom je op de juiste plek terecht: een parking met een koffiestalletje, waarvan verschillende wandelingen vertrekken.

Manlief en ik kwamen er op dezelfde manier terecht; via google maps. Auto parkeren en hopla, beginnen wandelen. Alleen, welk pad moet je nu kiezen? Er staan geen pijlen. Weer google maps open en een beetje met de natte vinger het pad gekozen dat noordwaarts en bergop loopt. Dat bleek het juiste te zijn.

Het begin van het pad naar de Reykjadalur vallei.

Het wandelpad

Het pad loopt een paar kilometer door. Heuveltje op en over, wendend en draaiend, terwijl overal naast het pad de grond open splijt en stinkende wolken stoom vrijlaat. Dat is de geothermische energie die vrij komt in de vorm van zwavel, heetwaterbronnen en stoom. Of, kort gezegd: er zit lava onder IJsland en dat stinkt.

Terwijl Manlief en ik het pad afliepen, kregen we afwisselend bakken regen, sneeuw en zonneschijn over ons heen. Geen touw aan vast te knopen, maar wij ploegden dapper door. De wandeling was schitterend. Het landschap veranderde constant, van genoeglijke heuvels tot watervallen die zich in diepe, diepe kloven stortten.
Maar binnen de kortste keren stonden we in Reykjadalur. Hoe we dat wisten? Er was meer stoom. Doorheen Reykjadalur stroomt er immers een warmwaterriviertje.  En het was exact dat riviertje dat ik wilde vinden.

Dat uitzicht!
De vallei Reykjadalur zelf. Of tenminste: het begin er van.

Het warme water van Reykjadalur

Het warmwaterriviertje is enkele honderden meters lang. Hier en daar staan houten steigers en schuttingen, neergezet zodat wandelaars gemakkelijk van het warme water kunnen genieten. En om dat natuur te beschermen, wat eigenlijk doorgaans de prioriteit is van IJsland.
Het riviertje is misschien een halve meter diep, dus om er ten volle van te genieten, moet je gaan platliggen. Een heel grappig zicht, om andere wandelaars in badpak en muts als een forelletje in dat water te zien liggen.

Manlief en ik zochten een rustiger plekje uit, lieten onze broek zakken en trokken onze zwembroeken aan. Niet gemakkelijk, want de grond was ijs- en ijskoud, en de wind beet in ons vel. Gelukkig vergeet je dat al snel, zodra je in dat warme water ligt.

Eerlijk? Ik wou daar niet meer uitkomen! Het water was een geweldige 39°C, ongeveer, en de wind blies ijskoud rond mijn oren. Za-lig!

Niet gemakkelijk, om helemaal in het warme water te zitten van zo’n laag riviertje. Platliggen is de boodschap!

Hoe pak je dit aan?

Ok. Voor je enthousiast naar IJsland trekt met je wandelschoenen, moet je een paar dingen weten.
*De kans is groot dat de wandeling in de winter dicht is. Check dat even voor vertrek.
*De wandeling is goed te doen voor mensen met een normale conditie.
*Hou rekening met het weer: kleed jezelf in laagjes en iets waterdichts.
*Er zijn verschillende warmwaterbronnen naast het pad naar Reykjadalur, sommige daarvan zijn letterlijk kokend heet. Wacht met in het water te springen tot je de houten steigers en schuttingen ziet. Of andere mensen in het water. Mensen die bewegen en lachen.
*Breng je zwembroek mee, handdoeken en iets om op te staan. De grond is bevroren, da’s niet tof als je op blote voeten uit het water komt.
*Als je ter plaatse alleen bent, laat die zwembroek achterwege. Je koelt harder af wanneer je je moet omkleden in de ijzige wind. Go skinny dipping!
*Blijf op het pad. Niet alleen vanwege de kokende bronnen waar je liever niet wilt instappen, maar ook omdat de natuur beschermd is. En de boetes zijn fenomenaal hoog.
*Neem iets te eten en te drinken mee. De afwisseling tussen wandelen, ijskoud en super warm slurpt energie.
*Neem je afval mee terug. Nog een keer: de natuur in IJsland wordt fel beschermd. De boetes voor vervuilers zijn torenhoog!

Meer weten over IJsland?
Over mijn tijd in IJsland
Door de ongerepte natuur van IJsland
Wat je nog niet wist over IJsland
Op zoek naar een neergestorte DC3
Noorderlicht zoeken en fotograferen

In de Reykjadalur vallei liggen ook kokend hete bronnen, zoals deze. Stap daar niet in. Nooit. Nimmer. Je komt daar niet levend uit. Dat kookt én dat is kei diep. Nope!
Willen weten wat er rondom jou gebeurt, maar tegelijk dat water niet willen uitkomen.

4 responses to “De warmwaterrivier van Reykjadalur”

  1. […] de ongerepte natuur van IJsland Wat je nog niet wist over IJsland Op zoek naar een neergestorte DC3 De warmwaterrivier van Reykjadalur Noorderlicht zoeken en […]

  2. […] je tijd voor te nemen. Er is veel te zien, er zijn veel attracties. En er zijn minstens evenveel plekjes die minder gekend zijn. Je hebt tijd nodig om zelf op ontdekking te gaan, om zelf jouw favoriete plekje te vinden. Of dat […]

  3. […] Over mijn tijd in IJsland Door de ongerepte natuur van IJsland Wat je nog niet wist over IJsland De warmwaterrivier van Reykjadalur Noorderlicht zoeken en […]

  4. […] De Blue Lagoon is misschien wel het meest gekende plekje van IJsland. Maar je moet fiks wat betalen om er in te mogen. En dat terwijl er overal gratis warmwaterpoelen te vinden zijn! Die zien misschien wel niet zo mooi blauw, maar ze zijn veel rustiger en middenin de natuur. Mijn favoriet was Reykjadalur. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *