De waarheid over reizen

de waarheid over reizen

Reizen is voor mij, persoonlijk, iets noodzakelijk. Dat is de waarheid. Ik kan niet op één plaats blijven voor een lange tijd. Ik had al de drang om te reizen toen ik een kind was, en Thea Beckman las, en Tolkien: boeken waarin de wereld verkend wordt.

Maar de waarheid is dat reizen niet altijd gemakkelijk is, zelfs niet altijd leuk. Soms is het ronduit vermoeiend en saai. En wanneer ik een vliegtuig opstap, om weer alles en iedereen achter te laten, vraag ik mij toch soms af waar ik allemaal mee bezig ben.

Een heerlijk zicht: ofwel vertrek ik, ofwel ga ik weer naar huis. Allebei geweldig!

Ik heb reisdrang

Toch, de waarheid is dat ik er niet mee kan stoppen. Ik schrijf dit begin maart, na niet meer gereisd te hebben sinds midden december. Ik word zot hier. Ik wil naar buiten, de rugzak op mijn rug, de koffer vol geladen en weg. De wereld in.

En als ik dan eindelijk weer vertrek, gooi ik al mijn energie in dat reizen, in het leren kennen van nieuwe culturen, nieuwe mensen, nieuwe smaken en geuren. Ik verzamel verhalen en indrukken, en als ik weer thuiskom, wil ik aan iedereen vertellen wat ik meemaakte.

De waarheid is dat het tegelijk heel geruststellend én teleurstellend is om thuis te komen en te merken dat er helemaal niks veranderd is, behalve jij.

De waarheid over reizen

Het is voor dingen zoals dit, dat ik graag reis. Ik wil zien en beleven. Een moment als dit had ik nooit willen missen.

Reizen is vervuilend

Het aspect van reizen waar ik hoe langer hoe meer mee in zit, is dat het behoorlijk vervuilend kan zijn. Ik vlieg veel. En dat is verre van ecologisch. Ik kan mezelf wel vertellen dat ik het best wel ok doe, omdat ik niet met de auto rijd en bijna altijd vegetarisch eet, maar de waarheid is dat het niet opweegt tegen de vluchten die ik maak.

Hoewel het behoorlijk hypocriet aanvoelt, pleit ik toch voor meer ecologische opties. Reizen per trein vind ik zelf een geweldig, en gezellig, alternatief. Dat verschillende vliegmaatschappijen en zelfs landen zich inzetten op elektrisch te gaan vliegen, juich ik toe. Maar de waarheid is: we zijn nog lang niet daar.

Vliegen is vervuilend. Hoe leuk, of handig het ook is. Ik hou van vliegen op zich, maar het ecologische kantje knaagt toch aan me.

De Nederlandse blogster Daisy Scholte schreef onlangs een goed artikel over het ecologische aspect van vliegen. Ik kan het alleen maar eens zijn met haar.

De paradox van toerisme

Eén van de meest fantastische aspecten van reizen is, vind ik, het ervaren van totaal andere culturen. Maar de waarheid is dat heel veel landen verwesteren, en toerisme is daar deels de oorzaak van. Hoe meer wij op zoek gaan naar die authentieke levensstijl van dat ene volk, hoe gemakkelijker een cultuur vervalt in een toneeltje voor toeristen.

Moeten we mensen daarom negeren en inkomsten ontzeggen? Nee, natuurlijk niet. Maar de waarheid is dat de wereld kostbare culturen verliest omdat alles en iedereen tegenwoordig zo vlot bereikbaar is.

Maar tegelijkertijd zien we hoe vaderlandse trots opflakkert, hoe mensen fier zijn op hun herkomst en hun manier van leven, hun filosofie en hun cultuur willen delen. De waarheid is dat mensen betere mensen worden hoe meer ze zich openstellen voor anderen.

De waarheid over reizen

De lijn tussen vaderlandse trots en het opvoeren van een toneeltje voor toeristen, is flinterdun.

Het nederig makende van reizen

Wanneer ik reis, ervaar ik vaak hoge pieken en diepe dalen. Ik reis door de meest prachtige landschappen, proef zalige streekgerechten en logeer in gezellige hotels. Ik zie de machtigste natuur. Ik mag de meest coole dingen doen. Ik heb van reizen mijn beroep gemaakt.

De waarheid over reizen

Natuur als deze is zo immens prachtig. Weer zo iets wat ik voor geen geld ter wereld zou willen missen.

Maar wanneer ik doodmoe ben omdat mijn vlucht vertraagd is, en ik weet dat mijn connectie gemist heb, voel ik mij heel klein. Wanneer ik in de bergen ben en moeite heb met de ijle lucht in te ademen, voel ik mij heel klein in vergelijking met die locals die berg op en berg af huppelen. Wanneer ik bang ben om wat mij te wachten staat, voel ik mij piepklein. De waarheid is dat reizen niet gemakkelijk is.

De waarheid over reizen

Maar als puntje bij paaltje komt, blijft die reisdrang mij achtervolgen. Ik krijg de kriebels en moet de wereld verder verkennen. Hoe vaak mezelf ook uitput, of hoe vaak ik mij zorgen maak over mijn impact als reiziger, de waarheid is dat reizen zo verrijkend is, dat ik het nooit niet zou doen.

De waarheid is dat reizen fantastisch is. En vermoeiend. En saai. En opwindend. En vervuilend. En verrijkend. Vooral verrijkend.

De waarheid over reizen

Het gaat mij om de ervaringen. Dingen die ik thuis niet zou doen. Het is intussen bijna twee jaar geleden, maar ik denk nog steeds met veel napret aan die rit met de tank die ik maakte.

3 Comments
  1. Goed en mooi verwoord, en helemaal de waarheid. Die reisdrang herken ik zeker en vast, het gevoel nieuwe dingen te willen zien, weg te kunnen zijn. Het vervuilende aspect is zeker iets om over na te denken, ook voor mij. Ik eet ook veganistisch (voor 90% van de tijd toch..) dus in die zin voelt het minder ‘erg’ ofzo, feit blijft wel dat ik vluchten en zeker de té goedkope vluchten, probeer te beperken tot 2-3x per jaar, het vaker alternatieven zoek. Treinreizen kan even leuk zijn!

    • Dank je.
      Het blijft een soort van balans, dat reizen. Maar ik kan het ook niet opgeven. Waar kan, zet ik ook alternatieven in zoals treinreizen. Vind ik trouwens heel gezellig. Boekje, theetje en lekker sporen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *