Wandelen

wandelen in europa: de vijf mooiste hikes

Toen ik een kind was, werd er niet veel gereisd in mijn gezin. Dus reisde ik in gedachten, terwijl ik Hasse Simonsdochter en In de Ban van de Ring las. Ik droomde van de vrijheid beschreven in die boeken. Toen ik achttien werd, schraapte ik al mijn centjes bij elkaar en vertrok ik, de wereld in. Om te wandelen

Ver ging ik niet. Ik had niet zo veel centjes, als student. Maar ik geraakte in Ierland, waar ik met mijn rugzak langs de Wicklow Way liep. Ik was totaal niet voorbereid, liep verloren in dat land en had zelden genoeg te eten. Klinkt als een helleweg, toch?
Het is een van de mooiste reizen die ik ooit maakte. Niet omdat het zo perfect liep, maar omdat ik eindelijk deed wat ik al zo lang wilde: ik was daar, ergens in de wereld, met mijn rugzak. Op een wandelpad dat mooier was dan ik me ooit had kunnen inbeelden.

Die reis was voor de mij de start. De start van mijn liefde voor reizen, en een liefde voor wandelen. Tegenwoordig hike ik nog maar zelden, laat staan met een backpack. Maar ik weet dat er nog minstens één hike in mijn toekomst ligt. Waar naartoe? Dat weet ik nog niet. Het is moeilijk kiezen, want Europa heeft veel magnifieke wandelpaden.

De Wicklow Way – Ierland

Ik kan niet anders dan dit lijstje beginnen met de Wicklow Way. Het was mijn eerste wandelpad, en ook al heb ik hem in de verste verte niet afgemaakt, ik twijfel er geen seconde aan dat dit de mooiste route is van allemaal.

De Wicklow Way loopt tussen Dublin en Clonegal. Hij is ongeveer 127 kilometer lang en leidt je dwars door de Wicklow Mountains, één van de mooiste streken van Ierland. Het pad is goed aangeduid en niet té zwaar. De meeste wandelaars leggen hem af in 8 dagen.

Onderweg geniet je van met paarse heide bekleedde heuvels, watervallen en historische monumenten, zoals Glendalough. Officieel mag je niet wildkamperen in Ierland. Je kan gebruik maken van hotelletjes en B&B’s langs de route.

Wandelen

Het prachtige Lough Tay ligt bij de Wicklow Way.

De West Highland Way – Schotland

Vreemd genoeg ben ik nog nooit in Schotland geweest. Ook al staat het al zo lang op mijn bucketlist. Schotland lijkt op Ierland, maar dan een beetje wilder. Ik ga dat land fantastisch vinden, dat weet ik zeker. En al zeker als ik het kan ontdekken door te wandelen.

De West Highland Way is een van de meest gekende routes hier in Europa. Hij loopt van Glasgow tot Fort William, en is ongeveer 151 kilometer lang. Als het weer meevalt, dan is de route gemakkelijk tot gemiddeld. Als weinig ervaren wandelaar kan je dit in 10 dagen afleggen.

Deze route loopt dwars door het mooiste dat Schotland te bieden heeft. Bergen bekleed met dichte bossen, heiden en meren, zoals Loch Lomond, uit het bekende liedje. Logeren doe je op kampplaatsen of hostels.

Meer lezen? Ons blogger Marie ging je voor op de West Highland Way.

Wandelen

De West Highland Way leidt je door de meest prachtige Schotse landschappen.

Kungleden Trail – Zweeds Lapland

Dit pad staat misschien wel het hoogste op mijn bucketlist. Het pad brengt je naar het hart van de Zweedse wildernis. Toendra, lage bossen en open valleien: deze route is mooi, maar absoluut niet eenvoudig.

Het Kungleden Trail loopt tussen Abisko en Hemavan, en bestaat uit 4 etappes van elk ongeveer 110 kilometer lang. Je hebt een zekere ervaring nodig om dit pad veilig af te leggen. Zelfs in de zomer zijn de condities hard.

Tijdens deze route geniet je van al het moois dat Lapland te bieden heeft. In de zomer geniet je van de middernachtszon, vanaf september gaat de herfst in en heb je kans op noorderlicht. Pas wel op, de winter komt hier snel!
Logeren doe je in hutten langs de route, of in je eigen tent. Sommige hutten hebben een winkeltje waar een beperkt assortiment voedsel en producten aangeboden wordt. Het water van de rivieren en meren is doorgaans zuiver genoeg om zo te kunnen drinken.

Pas op: in augustus vindt de Fjällräven Classic plaats, en wordt de route bewandeld door zo’n 2000 wandelaars. Zoek voor de vertrek de juiste datums uit, zodat je die massa kan vermijden.

Wandelen

Het Kungsleden Trail strekt zich uit over de Lapse toendra.

Slovenian Mountain Trail – Slovenië

Niet genoeg mensen kennen de pure natuur van Slovenië. Dit land is zo mooi, en toch wordt het nog niet zo vaak bezocht. Het Slovenian Mountain Trail zou naar verluidt één van de de oudste hikes van Europa zijn. Hij loopt dwars door het berglandschap van Slovenië.

Het Slovenian Mountain Trial loopt tussen Maribor en Ankaran. Het is ongeveer 600 kilometer lang, onderverdeeld in etappes. Onderweg passeer je 58 berghutten en zelfs twee musea. Ik bezocht zelf het Franja Partisan Hospital, een clandestien hospitaal uit de tweede wereldoorlog. Een plek die je gezien moet hebben. Voor vertrek koop je een boekje van de Alpine Association of Sloveniä. Bij elk van de 75 checkpoints krijg je een stempel in het boekje.

Deze hike is redelijk zwaar. Je moet een degelijke basis conditie hebben voor je hier kan aan beginnen. Een stevige kennis van de bergen kan ook geen kwaad. Logeren doe je in de berghutten, die de hele zomer open zijn.

Het Slovenian Mountain trail

Het Slovenian Mountain Trail is iets pittiger dan de meeste hikes.

De Westweg – Duitsland

Wandel dwars door het gekende Zwarte Woud in Duitsland. Langs middeleeuwse dorpjes, door dikke bossen. Af en toe stuit je op een meer, een waterval, een kasteel. Het is niet moeilijk je in te beelden dat het Zwarte Woud het strijdtoneel van de sprookjes van Grimm was. Sfeervol, toch?

De Westweg is een van de meest gekende routes door Duitsland. De route loopt tussen Basel en Pforzheim en is ongeveer 285 kilometer lang. Voor sommige wandelaars is deze route een beetje eentonig, maar andere genieten juist van de schijnbaar oneindige bossen.

Je wandelt de hele hike in ongeveer 5 tot 15 dagen. Het pad is redelijk eenvoudig. Onderweg kom je langs verschillende dorpskernen waar je kan eten en logeren. Je hoeft dus helemaal geen tent mee te slepen.

De Westweg

De Westweg brengt je naar het hart van het Zwarte Woud.

Uit wandelen

Wandelen en zelfs hiken is een van de mooiste manieren om een land te verkennen, vind ik. Je neemt immers je tijd om het land te zien, te beleven. Bovendien kan je het heel eenvoudig naar je eigen wensen of eigen niveau aanpassen.
Ja, de hele route bewandelen is natuurlijk mooi, maar wat als je maar een dag of twee in de omgeving bent? Of wat als je geen backpacker bent? Dan kies je toch gewoon een korte etappe die je aflegt in één dag!

Bijna alle langeafstandswandelpaden in Europa staan duidelijk aangeduid. Je vindt je weg gemakkelijk aan de hand van markeringen, met de stafkaart of zelfs met een speciaal voor die route uitgebrachte kaart.
Met zo’n kaart is het heel eenvoudig om in te pikken op een bepaald deel van de route, en er weer af te stappen als je genoeg hebt van wandelen.

Hoewel ik zelf een fan ben van backpacken, kan ik me voorstellen dat dat niet voor iedereen is. Ik weet zelfs niet of ik dat nog wel kan, zo’n hele route met een rugzak. Maar ook daar zijn oplossingen voor. Voor elke langeafstandswandeling vind je wel een reisbureau dat je begeleid. Je geniet van degelijke logies en bagagetransfer, zodat jij enkel een dagrugzakje moet dragen tijdens het wandelen.

Wandelen

Ik vind wandelen echt de beste manier om een land te verkennen.

3 Comments
  1. Weer een geweldige bron van inspiratie!

    We trekken onze schoenen al aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *