IJsland

Ontdek de vier windstreken van IJsland

Publireportage

IJsland. Ik ben daar één keer geweest, en geraak er niet van over hoe mooi het daar is. Graag zou ik nu direct meteen terug gaan, want ik heb nog niet de helft gezien.

Ik logeerde in een Airbnb in Reykjavik. Een toplocatie, maar het betekende wel dat ik elke avond weer terug daar moest zijn. Ik kon een deel van het westen en het zuiden zien, maar verder dan dat raakte ik niet. Het positieve daaraan? Er is nog genoeg voor mij om te ontdekken wanneer ik dan eindelijk weer terug ga!

Het noorden van IJsland

Ver weg van het bekende en veilige Reykjavik, en de handige Keflavik Airport: het noorden moet wel een van de meest rustige regio’s van IJsland zijn. Toch, of misschien juist daarom, is het noorden van IJsland heel erg de moeite om te bezoeken.
In het noorden vind je iconische plaatsen, zoals de rots Hvítserkur, het op Stonehenge gelijkende kunstwerk Heimskautsgerðið en de Kolugjúfur watervallen. Maar er is zo veel meer te zien en te doen.

Húsavík, de walvishoofdstad van IJsland, is een echte aanrader. Omdat het zeewater hier propvol plankton zit, heb je dus énorm veel kans om hier walvissen te zien die zich te goed komen doen aan al dat lekkers. Ik heb zelf nog nooit een walvis gezien. Voor mij is dat alleen maar een extra reden om nog een keertje naar IJsland af te zakken.

IJsland ligt nét onder de Arctic Circle, en dat wil zeggen dat je noordelijk genoeg zit voor noorderlicht. Je kan dit fenomeen over heel IJsland zien, maar doordat het noorden zo woest is, en zo dunbevolkt, heb je zo veel minder lichtvervuiling. Dit zijn de beste omstandigheden om de Groene Dame te zien dansen.

Om het noorden te bereiken, kan je op Keflavik vliegen en de hele ringweg afleggen, of je kan er voor kiezen te vliegen naar Akureyri, de piepkleine luchthaven van het noorden. Met Voigt Travel vlieg je vanop Rotterdam – The Hague Airport rechtstreeks naar Akureyri.

IJsland
De havenstad , waar je grote kans hebt om walvissen te zien.

Het zuiden van IJsland

In het zuiden van IJsland bracht ik zelf een tijdje door. Hier vind je de beroemde Golden Circle, een cirkelvormige route langs de meest mooie locaties die het zuiden te bieden heeft. Ja, hier ga je de meeste toeristen tegenkomen. Het zuiden is de ideale regio voor mensen die voor het eerst in IJsland zijn.
Ik vond het zuiden schitterend. Ik heb inderdaad een fiks deel van de Golden Circle bezocht, en vond daarvan het Þingvellir Nationale Park, de waterval Seljalandsfjoss en de Reykjadalur vallei het mooiste. Maar ook het piepkleine dorpje Keldur, met zijn historische plaggenhuizen was magnifiek.

Wil je het zuiden bezoeken, dan raad ik je aan daar je tijd voor te nemen. Er is veel te zien, er zijn veel attracties. En er zijn minstens evenveel plekjes die minder gekend zijn. Je hebt tijd nodig om zelf op ontdekking te gaan, om zelf jouw favoriete plekje te vinden. Of dat nu de bekende Geysir is, of een smal, afgelegen wandelpad.

IJsland
Wandelen in een stomend landschap.

Het westen van IJsland

Aan de westzijde van het eiland vind je de regio’s de Westfjorden, Reykjavik en het Zuidelijke Schiereiland. Het Westen van IJsland is het drukst bewoond. Wat eigenlijk nog niet veel zegt, want er wonen maar zo’n 350.000 mensen op IJsland. Bijna twee derden daarvan wonen in de hoofdstad Reykjavik. Reykjavik is dan ook een mooie, bruisende stad, die desondanks gewoon als een dorpje aanvoelt.

Zo levendig en plat Reykjavik is, zo woest zijn de Westfjorden. Dunbevolkt, met schitterende natuur en diep in het land uitgesneden fjorden, is dit een van de mooiste regio’s van IJsland. Bekende plaatsen hier zijn de berg Kirkjufell en de waterval Kirkjufellfoss, het afgelegen Hornstrandir en de spectaculaire Látrabjarg kliffen.
Om het grootste deel van de Westfjorden te bezoeken, moet je flink afwijken van de ringweg. Ik zou je dus aanraden een (wandel)vakantie te plannen puur en alleen voor de Westfjorden. En plak er misschien een citytripje Reykjavik aan vast, om te bekomen van al die woeste natuur.

Afin. Dat is toch wat ik van plan ben te doen zodra ik weer naar IJsland kan.

IJsland
De Kirkjufell berg: een veel gefotografeerde plaats in west IJsland.

Het oosten van IJsland

In het oosten van IJsland vind je een zachter, groener landschap. Aan de hand van fossielen en onderzoek naar het landschap, wordt er in het oosten onderzoek gedaan naar de geschiedenis van IJsland. Hoe werd het land gevormd, wat zijn de invloeden van de vulkanen en het ijs?
Het mooie is dat je zelf ook allemaal kan zien. In het vulkanische landschap Breiðdalseldstöð zie je welke invloed vulkanen hebben op het landschap. Een bezoek aan dit gebied maak je helemaal af met een bezoek aan het Breiðdalur mineralen museum in Breiðdalsvík, waar mineralen en halfedelstenen gevonden in het vulkanisch gebied worden tentoongesteld.

Ga zeker ook wandelen in het Stórurð gebied, een groene regio bespikkeld met rotsen en prachtige kleine meertjes. En liefhebbers van bergwandelingen kunnen hun hart ophalen in de bergketen Dyrfjöll. Hier vind je talloze wandelpaden met schitterende uitzichten. Wees wel voorzichtig, IJsland heeft een onvoorspelbare natuur.

IJsland
In het oosten van IJsland vind je echte pareltjes. Op de bucketlist hiermee!

Extra tips voor een bezoek aan IJsland

Naar waar je ook reist in IJsland, er zijn een aantal gelijkenissen tussen elke windstreek.
Je zal een auto nodig hebben. De afstanden in IJsland zijn veel groter dan wij gewend zijn, en het tempo is veel lager. Te snel rijden wordt niet alleen zwaar beboet, maar is ook ronduit gevaarlijk. Opletten dus!

IJsland is heel erg zuinig op zijn natuur. En terecht, want het is er zo mooi. Op verschillende plaatsen is de natuur erg kwetsbaar. Wees dus voorzichtig en wijk niet van het pad af. Vervuiling en vernieling wordt héél streng beboet.

Het land van ijs en vuur mag je redelijk letterlijk nemen. Onder het koude oppervlakte borrelen de vulkanen dat het een lieve lust is. Hier en daar komt die warmte aan naar boven in de vorm van lava of de veel leukere warmwaterbronnen. In zo’n hete poel zitten terwijl rond je de sneeuw neer dwarrelt is echt superleuk. Let wel een beetje op, want sommige poelen zijn kokend heet.

Overal in IJsland vind je die beroemde IJslandse paardjes. En overal vind je wel een rijstal die je met plezier meeneemt voor een buitenrit. IJslandse paardjes hebben een gang, de tölt genoemd, die erg comfortabel is. Dat maakt lange buitenritten heel wat gemakkelijker.

De natuur in IJsland is overweldigend mooi. De besneeuwde toppen, gletsjers, warmwaterbronnen. Het noorderlicht, de sneeuw, de zwarte zandstranden. Het is allemaal even mooi. Maar in veel gevallen is het ook gevaarlijk. Op die plekken zal je waarschuwingen vinden. Ga niet te dicht bij de rand staan. Stap niet in de kokende poel. Ga niet te dicht bij de branding.
In godsnaam, luister naar die waarschuwingen. Je wilt echt niet die ene toerist zijn die ze naar het ziekenhuis moeten afvoeren, gewoon omdat je niet geluisterd hebt.

Maar bovenal? Geniet!

Paardjes
De IJslandse paardjes zie je overal in het landschap staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *