De Verenigde Staten van Amerika voor beginners

Publireportage

Met zijn verschillende staten, uitersten in klimaat en natuur, en eclectische cultuur spreken de Verenigde Staten van Amerika tot de verbeelding. Of je nu houdt van warme stranden, wereldsteden of van spectaculaire natuurgebieden: Amerika heeft wat voor iedereen. Je moet er gewoon een keertje naartoe. In dit artikel vind je alles wat je moet weten voor je reis naar de Verenigde Staten van Amerika.

Wat moet je weten voor je reis naar de Verenigde Staten van Amerika?

Een reis naar de Verenigde Staten van Amerika is een once in a lifetime reis. Om die reden, maar ook omdat de Verenigde staten zo groot en verschillend zijn, plan je je reis best goed op voorhand. Je kan namelijk niet alles zien. Je moet kiezen.

Hou je meer van het broeierige zuiden, met zijn moerassen, mangroves en oude plantages? Of hou je meer van concrete jungle New York? Zoek je graag het koude, uitgestrekte Alaska op? Of is de woeste kust Washington meer jouw ding? Plan je bijzondere reis naar Amerika zorgvuldig voor je vertrekt!

Hoe reis je naar de Verenigde Staten?

Je bereikt de Verenigde Staten van Amerika het gemakkelijkste met het vliegtuig. Vanuit België en Nederland bereik je gemakkelijk en snel verschillende internationale luchthavens in Amerika, zoals New York, Boston, Los Angeles, Denver, Chicago en verschillende andere.

Je kan de reis ook over de zee maken, al dan niet aan boord van een cruise of zelfs een vrachtschip. De reis duurt dan ongeveer tien dagen.  

Foto van Pexels

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Belgen en Nederlanders hebben een paspoort nodig dat geldig is tot minstens een dag na je reis. Reis je met een cruise naar of door Amerika, dan moet je paspoort nog minstens zes maanden geldig zijn.

Je paspoort dient daarnaast uitgerust te zijn met:

 • Een biometrische chip.
 • Een digitale foto.
 • Een machine-leesbare zone.

Tenslotte moeten reizigers naar de Verenigde Staten een ESTA aanvragen. Kijk ruim voor vertrek op de website van de Amerikaanse Ambassade voor recente informatie en instructies voor het aanvragen van je ESTA.  

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je hebt geen extra vaccinaties nodig om de Verenigde Staten te bezoeken, maar het is altijd een goed idee om voor vertrek even met je dokter samen te zitten. Bekijk even of jouw vaccinaties up to date zijn en of je er eventueel een moet hernieuwen.

Moet je medicatie nemen tijdens je reis, dan moet je een (Engelstalige) verklaring van je dokter hebben dat je die medicatie nodig hebt. Heb je dat niet, dan kan je je medicatie mogelijk niet het land mee innemen.

Omdat medische zorg in Amerika erg duur kan zijn, is het aangeraden om een goede reisverzekering te hebben die eventuele medische kosten goed dekt.

Kijk op de website van de CDC en de website van buitenlandse zaken voor het juiste reisadvies.

Het klimaat van Verenigde Staten

Omdat de Verenigde Staten zo groot zijn, varieert het klimaat enorm. Van vochtige warmte in het zuiden tot extreme koude in het noorden. Voor je op reis naar de Verenigde Staten vertrekt, zoek je best goed op wat het klimaat en het weer is van de staten die je wil bezoeken.

Foto van Pexels
Foto van Pexels

De mensen van Verenigde Staten

Amerika wordt bewoond door mensen van verschillende achtergronden. De volkeren die het land bevolkten voor de Europese kolonisten aan land kwamen, hebben een sterke identiteit en cultuur waar ze – terecht – trots op zijn. Afstammelingen van Europese kolonisten zijn vaak ook fier op hun afkomst en onderhouden banden met het vaderland, ook al wonen ze er generaties lang niet meer. Recente immigranten voegen hun gewoontes en cultuur toe aan de eclectische bevolking.

De bevolking van de Verenigde Staten mag dan uit alle uithoeken van de wereld komen, één ding hebben ze allemaal gemeen. Amerikanen staan bekend om hun extreme vriendelijkheid. Ze vragen je spontaan hoe het met je gaat, maken graag een praatje en zijn erg nieuwsgierig naar jouw afkomst en gewoontes. Voor ons, teruggetrokken Belgen, kan de Amerikaanse vriendelijkheid wat overweldigend of zelfs opdringerig aanvoelen, maar zo is het zeker niet bedoeld. Integendeel, de Amerikaanse vriendelijkheid is erg oprecht. Stel je gewoon open en beleefd op.

De cultuur van Verenigde Staten

Omdat er zo veel verschillende volkeren wonen in de Verenigde Staten, kan je de cultuur moeilijk samenvatten in één stukje tekst. Elke staat heeft zo zijn eigen cultuur, zijn eigen karakter en zijn eigen gewoontes, die lokaal ook nog eens flink kunnen verschillen.

Wat wel opvalt, is dat veel Amerikanen een enorme liefde voor het vaderland hebben. Overal zie je de Amerikaanse driekleur in vlaggetjes, versieringen en logo’s. Nationale feestdagen zoals Fourth of July en Thanksgiving vonden hun oorsprong in de woelige geschiedenis van de Verenigde Staten.

Bezienswaardigheden van Verenigde Staten

Een land dat zo groot is als de verenigde Staten, heeft natuurlijk een enorm aantal bezienswaardigheden. Te veel om in één artikel op te noemen. Maar ik probeer je toch op weg te zetten.

 • De Verenigde Staten staan bekend om hun nationale parken, waar de lokale, vaak spectaculaire natuur, beschermd wordt. De meest gekende zijn natuurlijk Yellowstone en Yosemite. Ontdek alle nationale parken en hoe je ze kan bezoeken op de officiële website.
 • Ontdek de verschillende steden en hun eigen karakters. New York met zijn enorme kantoorgebouwen, New Orleans met zijn zuiderse sfeertje van voodoo en mardi grass, het zonnige Florida.
 • Amerika heeft een handig netwerk van highways, waarvan sommige erg mooi zijn. De bekendste daarvan is natuurlijk route 66, die tussen Chicago en Santa Monica loopt. Plan een roadtrip met veel fotostops.
 • Bezoek Las Vegas en laat je meevoeren door de glitter en glamour van de woestijnstad. Een must see.
Foto van Pexels

De Amerikaanse keuken

In Europa heeft de Amerikaanse keuken vaak de reputatie vet en eenzijdig te zijn. Daarbij denken we al snel aan Amerikaanse hamburgers, hotdogs en ander fast food. Nochtans is dat een beetje onterecht, want net zoals de Amerikaanse cultuur, kan je de Amerikaanse gastronomie niet over één kam scheren.

Elke regio, elke staat, heeft zo zijn eigen specialiteiten en streekgerechten. Proef gumbo, een stoofpot uit de staat Louisiana. Probeer de hot sauces van het zuiden (maar pas op, sommige zijn echt extreem pikant). Geniet van kreeft uit Maine, krab uit Maryland, garnalen uit North Carolina en South Carolina.

Maar, eerlijk is eerlijk, proef zeker ook de Amerikaanse snacks. Snoepjes hebben er heel andere smaken dan wij gewend zijn, zoals een sterke kaneelsmaak of net hele zure smaken. Om nog maar te zwijgen over de smaken popcorn die je er kan vinden. Mijn favoriet is Cheesy Jalapeño.

De munteenheid van de Verenigde Staten

In Amerika betaal je met de Amerikaanse dollar. Je kan bijna overal met de kaart betalen, maar het kan handig zijn om een beetje cash op zak te hebben. Check ruim voor vertrek ook of jouw bankkaart geaccepteerd wordt in Amerika, en laat dat eventueel aanpassen bij je bank.

Zijn de Verenigde Staten veilig?

Over het algemeen worden de Verenigde Staten als veilig beschouwd voor toeristen. Let op je spullen in grote steden en neem voldoende water en snacks mee op lange roadtrips en wandelingen. Laat je vrienden en familie thuis regelmatig je plannen weten, zodat er iemand is die weet waar je bent.

De natuur kan extreem zijn in de Verenigde Staten. Bezoek de woestijn, de bergen en de ijsvlakten enkel met een gids die het land goed kent.

Foto van Pexels
Foto van Pexels

Door Amerika reizen

De afstanden zijn enorm in de Verenigde Staten. Je kan tussen de staten reizen met het vliegtuig, met lange afstandsbussen en met de (huur) auto. Dat hangt een beetje af van je plannen. Overweeg zeker ook een roadtrip met een campervan.

Reis je met de (huur) auto, dan is het een goed idee om een internationaal rijbewijs aan te vragen. Belgische rijbewijzen zijn in theorie geldig in de Verenigde Staten, maar soms loopt het toch mis. Met een internationaal rijbewijs ben je zeker.

Hotels en accommodatie in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten vind je accommodatie in alle prijsklasse. Van lokale B&B in de kleine steden tot enorme resorts aan de kust. Je hebt maar te kiezen.

De meest gekende accommodatie in de Verenigde Staten, zijn wellicht de klassieke motels, of motor hotels aan de kant van de grote highways. Die motels hadden in het verleden soms een ietwat goedkope reputatie, maar tegenwoordig vind je echt veel fijne en sfeervolle motels. Een aanrader.

Dit moet je weten voor je naar de Verenigde Staten vertrekt

 • In de Verenigde Staten worden stopcontacten van type A en B gebruikt. Je hebt dus een wereldstekker nodig.
 • De douane kan erg streng zijn in Amerika. Zorg dus dat je documenten en ESTA in orde zijn voor vertrek.
 • Omdat de douane je koffers moet kunnen openen, zijn koffers met een TSA slot aangeraden als je naar Amerika reist.
 • Gaat het mis, dan gebruik je het noodnummer 911

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *