Assisi

De smaken van Assisi – deel 2

Na een intense smaakbeleving bij olijfolieproducent Casa Astrid, geniet ik van het prachtige Umbrië en van de stad Assisi. Geuren, smaken en beleving komen tezamen en vormen de perfecte kennismaking dit deel van Italië.

Dit is deel twee van het artikel. Lees eerst deel één hier.

Assisi
Het mooie Assisi.

In de voetsporen van Sint Franciscus

Assisi is een kleine gemeente in het hart van Umbrië. Een gemeente zeg ik, want een stad kun je het nog niet echt noemen, hoewel het er wel behoorlijk druk kan zijn. Elk jaar trekt Assisi miljoenen bezoekers aan vanwege zijn godsdienstige geschiedenis. De gemeente staat voornamelijk bekend om als thuisstad van de heilige Sint Franciscus, die de kloosterorde van de Franciscanen opgerichte. Een groot deel van de bezoekers zijn dan ook pelgrims; bedevaarders die hopen om een moment van intense spiritualiteit te beleven.

De Basiliek van Sint Franciscus is zo’n plaats die veel pelgrims aantrekt; het is namelijk de moederkerk van de Franciscanen, en Sint Franciscus zelf ligt er begraven. Maar zelfs al ben je niet religieus, is het toch de moeite waard om er eens binnen te stappen. De kerk is een duidelijk toonbeeld van Italiaanse gotiek, en staat sinds het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst. Het is een vrij sobere kerk. Je ziet er geen gouden versieringen zoals je in veel kerken ziet, maar wel prachtige muurschilderingen van allerlei taferelen. Ik mocht jammer genoeg geen foto’s maken van het interieur van de kerk. Om alle pracht en praal te zien, zal je dus zelf naar Assisi moeten reizen.

Hetzelfde geldt voor Eremo Delle Carceri, een kluizenaarscomplex waar Sint Franciscus zich vaak terugtrok om te bidden. Er woonden vele heremieten in de natuurlijke grotten die het complex omringen. Ook dit is een belangrijke plaats voor vele bedevaarders en religieuze toeristen. Je komt er helemaal tot rust, te midden van de mooie natuur, vlak naast Assisi waar het complex zich bevindt. Je treed dus letterlijk in de voetsporen van Sint Franciscus.

Assisi
De basiliek trekt veel pelgrims.

Uit eten in Assisi

Ik vond Assisi best een charmante plek. Het heeft veel kleine heuvelachtige straatjes, rustieke huisjes, en pittoreske winkeltjes en terrasjes, vaak in Romaanse stijl. En dat allemaal terwijl je over het dal van Spoleto en Perugia uitkijkt. Neem zeker je tijd om er eens rustig rond te wandelen, je kan er uren lang verdwalen.

Assisi
De smalle straatjes van Assisi.

En uiteraard kan je niet zonder een lekkere maaltijd als je zo uren in Assisi ronddwaalt. Een leuk plekje dat ik kan aanraden is Osteria Piazetta Dell Erba. Een top restaurant waar chef Matteo Bini al 7 jaar de plak zwaait. Hij geeft een moderne draai aan de traditionele Italiaanse keuken, en werkt heel seizoensgebonden. Je merkt bij elke hap dat deze man een passie heeft voor koken én voor de lokale ingrediënten.
En dan mogen we Federico Scarponi niet vergeten, die terecht verkozen is tot de beste sommelier in de streek Umbrië. Hij zorgde heel het weekend lang voor de lekkere aperitivo en aangepaste wijnen tijdens onze maaltijden, allemaal uit de streek. En dat deed hij werkelijk met passie en een kennis van wijn waar je u tegen kan zeggen.

Italië Assisi
Volop genieten!

Logeren in Assisi

Tijdens mijn verblijf in Assisi logeerde ik in het prachtige Borgo Antichi Orti. Dit hotel was vroeger een klooster van Benedictijnse monniken die zich specialiseerden in het kweken van geneeskrachtige kruiden. Tijdens de nodige renovaties heeft men de authenticiteit en de charme van het klooster kunnen behouden. Borgo Antichi Orti biedt zijn gasten een sfeer van absolute rust en ontspanning, mét een mooi uitzicht op de Basiliek van Sint Franciscus.

Assisi
Borgo Antichi Orti middenin zijn tuin.

Borgo Antichi Orti ligt middenin een grote tuin waarin kruiden worden gekweekt. Er groeien ook groenten, eetbare bloemen, fruitbomen, truffelplanten, en zelfs een heuse wijngaard. Al deze lekkernijen worden gebruikt voor in eigen heerlijke traditionele keuken. Gasten worden hier in de watten gelegd, geloof mij!

Al die verse kruiden worden overigens niet enkel in de keuken gebruikt, maar ook om heerlijke cocktails mee te maken. Zo mocht ik op een avond een cocktail kiezen op basis van een geur. Ik mocht kiezen uit allerlei flesjes met aparte geuren die verschillende cocktails omschrijven. Op basis van welke geur je graag ruikt, wordt er voor jou een cocktail gemaakt. Zo koos ik op basis van een heerlijke geur een cocktail met rum, appelsien en basilicum. En die was een groot succes!

En een mooie afsluiter van een mooie dag!

Assisi
Wat een bijzondere plaats.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *