Italië

De smaken van Assisi – deel 1

Olijfolieproducent Casa Astrid nodigde dit najaar enkele gasten uit voor een uniek culinair weekend in hun thuisstad Assisi. Een weekend waarin niet alleen het prachtige Umbrië, Italië werd verkend, maar waar de gasten ook de échte smaak van Italië leerden kennen. Reisgoesting was er bij!

Als ik terug denk aan Casa Astrid, dan springen de woorden gastvrijheid, prachtige natuur, en fenomenale olijfolie spontaan in mijn hoofd. Tijdens mijn bezoek aan dit mooie oord in Assisi werd ik ondergedompeld in de wereld van olijfolie, want daar staat Casa Astrid vooral om bekend. Ze kaapten verschillende internationale medailles weg met hun olijfolie, en welverdiend.

Italië
Casa Astrid heeft een heel ontspannen sfeer.

In den beginne

Bij aankomst werden we hartelijk begroet met een sprankelend glaasje prosecco door Jean-Luc, de eigenaar van Casa Astrid. Wat een ontspannen aankomst!

Jean-Luc vertelde hoe hij van topman in elektronica in een heuse olijfboer veranderde. Zo waren hij en zijn vrouw Astrid altijd al liefhebbers van Italië, en droomden ze er van hun eigen plekje te hebben in dit prachtige land. Toen de kans zich voordeed om een mooi landhuis in de groene heuvels van Assisi op te kopen, begonnen ze direct met de renovaties en maakten ze er een gezellige B&B van. Tijdens deze renovaties hoorden ze van een buurman dat de bijhorende olijfgaard in onbruik was geraakt, en niet veel later werd olijfolie maken de grootste passie van Jean-Luc.

Hij is trouwens niet alleen maker van olijfolie, maar sinds dit jaar ook trotse houder van een certificaat als olijfolie sommelier. Want, zo zegt hij, olijfolie is net zo complex en divers in smaak als wijn. En dat mocht ik zelf ook ervaren. Jean-Luc nodigde ons uit om mee te doen aan een olijfolie proeverij met Angela Canale, een icoon in de wereld van olijfolie én top sommelier. Zij gaf ons een interessante introductie over olijfolie, en begeleidde ons tijdens de proeverij.

Italië
De olijfgaarden van Italië zijn altijd mooi. Die van Casa Astrid draagt ook nog eens bij aan de sfeer van het domein.

Hoe proef je olijfolie?

Er stonden allerlei donkere glazen met olijfolie klaar, afgedekt met een schoteltje, zodat het aroma niet zou worden aangetast. Naast de glaasjes staat water en een schaaltje appelschijfjes. Je neemt het glaasje in je handpalm, zodat de olie opwarmt door de warmte van je hand, terwijl je cirkelvormige bewegingen maakt. Je laat de olijfolie als het ware walsen. Dan laat je elke neusgat om beurten over de olie glijden terwijl je het aroma inademt.
En dan volgt het proeven zelf. Je neemt een klein beetje in de mond. Het is belangrijk dat je ook wat lucht in je mond laat komen langs je mondhoeken, zodat de smaak van de olijfolie compleet vrijkomt. Na het proeven kan je kiezen of je de olie doorslikt of uitspuwt. Tussen elke soort die je proeft, neem je een slokje water en een appelschijfje om de smaak in je mond te neutraliseren.

Italië
Olijfolie proeven doe je zo!

Zo proefde ik wel 10 olijfoliën! Er zaten een aantal heel kwaliteitsvolle, maar ook een paar minder goede oliën tussen, zodat we konden leren het verschil te proeven. En ja hoor, je proeft dus wel degelijk een verschil! Zelfs mensen die nooit eerder olijfolie proefden, zoals ik, merken het verschil.
Deze leek besefte na het proeven dat er thuis wellicht wat slechte olijfolie staat, gezien de nasmaak van de slechte oliën mij wel een beetje bekend voorkwam. Oeps!

Goede versus slechte olijfolie

De geur van de olie is op zich al een goede indicator. Als je olijfolie naar zo goed als niets ruikt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een geraffineerde olie in je hand, eentje die nooit extra virgin is geweest. Ruik je een beetje een muffe geur die je aan bedorven fruit doet denken? Dan is je olie over zijn datum heen, en kun je ze beter weggooien. Is het zo dat als je olijfolie aangenaam ruikt naar groene of rijpe olijven, dan kan je met een gerust hart proeven.

Een goede olijfolie smaakt een beetje bitter en geeft een prikkelend gevoel achterin je keel. Van goede olijfolie moet je vaak zelfs hoesten na het proeven. Dit wijst er op dat de olie vers is en vol met antioxidanten. Een goede olie zou niet naar azijn of wijn, of chemisch mogen smaken.

Als je een goede olijfolie te pakken hebt gekregen, laat hem dan zeker niet te lang in de kast staan. Want hoe langer je ze laat staan, hoe harder ze afzwakken, en dan zou zonde zijn van je lekkere olijfolie. Ideaal gezien gebruik je je olie het beste tot 2 jaar na het bottelen!

Italië
De olijfolie van Casa Astrid wordt keurig gebotteld.

De olijfolie van Casa Astrid

Casa Astrid streeft naar kwaliteit en zuiverheid van hun olijfolie, en ze zijn geheel biologisch! De olijven worden extra vroeg geplukt; terwijl ze nog groen zijn. Zo behouden de olijven alle oxidanten, wat cruciaal is voor de kwaliteit. Ze worden allemaal manueel geplukt, en ze gaan regelrecht de persen in. De eerste 24 uur zijn de belangrijkste, vertelde Jean-Luc ons toen we zijn olijfpers bezochten. Dan wordt de olie opgeslagen in roestvrijstalen flessen, aangezien licht één van de grootste vijanden is van olijfolie. Jean-Luc maakt zijn olijfolie met kennis van zake en passie. Je proeft de liefde voor zijn vak haast in zijn product.

Intussen telt de olijfgaard van Casa Astrid zo’n 1500 boompjes en de oudste bomen zijn wel 100 jaar oud! Om hun gaard verder uit te breiden, werkt Casa Astrid met adoptieouders. Je kan dus een olijfboom adopteren. En dit voor 3 jaar of langer. Niet alleen krijg je een gegraveerd houten bordje met je naam erop dat je aan je gekozen boom mag hangen, maar voor elke geadopteerde boom wordt er ook een nieuwe jonge boom gepland voor de volgende generatie.
Ik adopteerde een boom van 40 jaar oud en plantte een jong boompje van 2 jaar oud. Een vreemd ontroerend moment. Ik voelde me zo fier als kersverse adoptieouder!

Je wordt door middel van Whatsapp berichtjes op de hoogte gehouden over hoe het met je boom en de olijven in het verre Italië gesteld is, en als kroon op het werk krijg je elk jaar eens een fles premium olijfolie van de olijfgaard van Casa Astrid cadeau, voor zolang je adoptieperiode loopt.

Italië
Een adoptie verdient een knuffel!

Genieten van de smaak van Italië

Na ons bezoek aan de olijfgaard, sloten we de dag af met een exquis diner met chef Matteo Bini en sommelier Federico Scarponi. Federico is de beste sommelier die je kan vinden in de streek Umbrië, en chef Bini verwerkt de beste ingrediënten tot uiterst smaakvolle gerechten. Van gepocheerde eieren met witte truffel en knalroze risotto met rode biet, tot geroosterde gans met appeltjes. Als dessert aten we het prijswinnende olijfolie-ijs van de chef, met witte chocolade ganache, crumble, en zwarte olijven. En dat allemaal met olijfolie van Casa Astrid uiteraard. O-ver-heerlijk!

Ook de wijnen die Federico had uitgekozen waren subliem en pasten perfect bij elk gerecht. Mijn persoonlijke favoriet van de avond was de Campo Maro van het wijnhuis Cantina Cenci. Een heerlijk fruitige witte wijn met lichte toetsen van pepermunt en honing. En als klap op de vuurpijl werden we tijdens het diner geëntertaind door Andrea Paris, Italy’s got talent’s runner up van dit jaar, met zijn fenomenale goocheltrucs!

Pure verwennerij, vond ik het. Genoten dat ik heb!

Er is geen betere manier om een land, een volk te leen kennen dan door de gerechten die ze klaarmaken. Wil je zelf het Italië van Casa Astrid eens proeven? Dat kan! Met behulp van lokale en jonge talenten organiseert Jean-Luc een culinaire driedaagse waarin je ondergedompeld wordt in de magie van Assisi en olijfolie. Voor meer informatie kan je altijd contact opnemen met Casa Astrid.

Italië
Pure verwennerij!

Kijk uit naar deel 2 van dit artikel, dat snel online zal komen.
Meer artikels van Morwen vind je hier.

Italië
De beste manier om een land te leren kennen, is door zijn gerechtjes!
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

One response to “De smaken van Assisi – deel 1”

  1. […] Dit is deel twee van het artikel. Lees eerst deel één hier. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *