slow trails

De slow trails van Karinthië

Wandelen is, voor mij, de beste manier om een land te verkennen. Het landschap, de geuren, de kleuren hebben zo de kans om echt tot mij door te dringen. Ik heb het dwalen nodig.

Wanneer ik voor Reisgoesting reis, heb ik meestal een programma af te werken. Er is dus vaak weinig tijd om echt te gaan wandelen. Natuurlijk heeft zo’n programma voordelen, want zo zie ik heel wat dingen die ik anders nooit zou gezien hebben. Maar af en toe komt de drang tot dwalen wel weer op. Dat ik in het Oostenrijkse Karinthië de tijd kreeg om te gaan wandelen, was dus echt wel een cadeautje.

slow trails
Ooh, wat hou ik er van in het bos te wandelen!

Slow Trails: wat is dat?

In Karinthië staat slow travel centraal. Dat vertelde ik al eerder in dit artikel. Best wel bijzonder, want veel bestemmingen gaan er prat op dat ze veel blitse en coole dingen in aanbieding hebben. Met slow travel gaat Karinthië terug naar de essentie van reizen: genieten met al je zintuigen.

Dat genieten vind je terug in de vele restaurantjes, de knusse hotels, de prachtige natuur. Maar voor mij kwam dat genieten extra naar boven toen ik de slow trails van het meer Millstatter See bewandelde.

slow trails
De slow trails zijn er om te genieten.

De slow trails werden nog niet zo lang geleden in het leven geroepen. Je vindt er verschillende over heel Karinthië, met telkens één van de zes mooiste meren in het zicht. Wandelpaden die je langs schitterende natuur brengen. De routes zijn heel bewust redelijk kort gehouden. Minder dan 10 kilometer, en met erg weinig hoogtemeters. Je gaat met de auto naar het startpunt en wandelt dan op je gemak in een lus door de natuur, tot je weer bij de auto staat.

Er is absoluut geen haast op de slow trails. Het gaat niet om prestatie, om ver of hoog of snel te wandelen. Het gaat over het ervaren van de omgeving. Het bos, het uitzicht, de kleine bergmeren die je onderweg tegenkomt. Een wandeling van enkele kilometers duurt op die manier al snel een aantal uren.

slow trails
Er is zo veel te zien in het bos, dat een korte wandeling al snel uitloopt.

Zwergsee Trail

De regio Millstatter See heeft twee slow trails. Na mijn ontbijt reed ik naar de start van het slow trail Zwergsee, bij het dorp Kleindombra. Een pad van 3,6 kilometer lang, met maar 71 hoogtemeters. Dwars door het bos, door de straten van het dorp, langs een aantal bergmeren. Het was er muisstil. Tenminste, toch in mensengeluiden. Rondom mij klonken de geluiden van het bos. De wind door de bomen, het fladderen en gefluit van vogels.

Het Zwergsee trail ligt vrij hoog boven het meer Millstatter See. Een fiks deel van de wandeling ligt op de rand van het bos. Aan de ene zijde van het pad zie je de beboste hellingen, aan de andere zijde een uitzicht over het meer. Ergens in het midden van dat stuk vind je de Waldbhüne, een uitkijkpunt over het meer. Onder je zie je soms kleine autootjes rijden, maar het geluid blijft uit. Je zit te hoog. Je zit in een soort van stiltezone.

Na een tijdje kwamen we bij het Zwergsee meer. Eerder een vijver dan een meer. De omliggende bomen weerspiegelen in het gladde oppervlakte. Af en toe springt er een vis tevoorschijn. Het lijkt bijna het begin van een vreemd sprookje.

slow trails
Op de Walbhüne heb je een uitzicht over het Millstatter See meer.

Het Mirnock Trail

Aan de andere kant van het meer start het tweede trail, het Mirnock slow trail. Nog geen 5 kilometer, met 155 hoogtemeters. Een korte wandeling, ook weer met een uitkijkpunt over het meer Millstatter See.
Het Mirnock trail werd genoemd naar de berg én naar de legende van de reus Mirnock. Hij werd verliefd op een vissersdochter, maar dat liep helemaal niet goed af. En wanneer je de mistige omgeving ziet, de diepe bossen en het indrukwekkende uitzicht, is het helemaal niet moeilijk om je in te beelden dat dit ooit de thuis van een reis was.

Het mooiste van het Mirnock Trail is het sternenbalkon, een uitkijkpunt heel gelijkend op de Waldbhüne. Maar het sternenbalkon heeft een extra troef die de Waldbhüne niet heeft: hij is gericht op het westen, zodat je er elke avond kan genieten van de meest spectaculaire zonsondergang. Wellicht het mooiste plekje van Millstatter See.

slow trails
Het sternenbalkon, waar je de mooiste zonsondergang van Karinthië ziet.
slow trails
Vooral wanneer de alpenbloemen bloeien, is een wandeling door de bergen een echte aanrader.

Wil jij zo’n slow trail bezoeken?

Om eerlijk te zijn, heb ik even getwijfeld of ik dit artikel zou schrijven. Het lijkt weinig indrukwekkend, zo’n korte wandeling door het bos. Het leek me heel moeilijk om de bijzondere sfeer van de slow trails neer te zetten op papier. Maar ik vind ook dat dit soort wandelpaden belangrijk zijn. Ze dwingen je namelijk om even stil te staan bij je omgeving.

Wanneer je door Karinthië reist, loont het dus echt de moeite om één van de slow trails op te zoeken. Om te genieten van wat de omgeving je kan bieden. Of je nu alleen bent en op zoek naar stilte, of een schare nieuwsgierige kinderen bij je hebt, op zoek naar iets te doen. De slow trails zijn er voor iedereen. En toch, toch zijn ze stil en eenzaam en machtig mooi. Een inkijk in het mooiste, het meest verborgen hoekje van Karnithië.

slow trails
Een verborgen rustplekje op het Mirnock trail.

Je vindt meer informatie over de slow trails op deze website. Zowel het Zwergsee trail als het Mirnock trail heb ik uitgebreid getest én goedgekeurd. Als je met je kinderen reist, loont het de moeite om in de ochtend te gaan, wanneer het nog niet zo warm is. Karinthië kan immers mediterraans warm zijn. Reis je alleen of met je partner, dan zou ik de slow trails bewandelen tijdens zonsondergang. Breng wel een lampje mee, het donker is er echt donker.

slow trails
Er is zelfs een woord voor het verlangen naar de eenzaamheid van de bossen: waldeinsamkeit.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *