Finland

Ruska: de herfst in Finland

Publireportage

Ik wil graag het noorden van Europa eens in de sneeuw zien. Maar, eerlijk, als ik de kans krijg naar het noorden te gaan, neem ik die hoe dan ook aan, winter of zomer. Ik heb een liefde voor het noorden, zie je. Dus deze keer ging ik naar Finland en Fins Lapland in de herfst. Geen sneeuw, maar ruska.

Op uitnodiging van Voigt Travel vloog ik begin september rechtstreeks van Rotterdam – The Hague Airport naar Rovaniemi Airport. Dat wilde zeggen dat ik boven de Poolcirkel landde, en dus ineens voor het eerste een stap over die illustere lijn zette. Yes!

Tijdens mijn week in Finland danste ik steeds over de grenzen van Lapland en de Poolcirkel heen en weer. Een beetje een droom die uitkwam, want ik wilde toch zo graag Lapland eens bezoeken. En het was er tien keer mooier dan ik me had voorgesteld. Ik moest mijn idee dus bijstellen: de winter is mooi, maar de herfst ook!

ruska
Wie had kunnen denken dat de herfst zo mooi zou zijn in Finland?

Wat is ruska?

Zodra ik de luchthaven uitwandelde, viel het mij op dat het in Rovaniemi al herfst was. Slanke berken kleuren langzaamaan geel en de bodem – helemaal bedekt met bosbessenstruikjes – had alle kleuren rood en bruin en geel. Het veranderen van de seizoenen gaat heel snel in het noorden, en de kleuren zijn overweldigend. Zo overweldigend, dat de Finnen die kleuren een naam gaven: ruska.

Ik hou van de herfst. Het is mijn favoriete seizoen. Zelfs in ons Belgenlandje, waar de kleuren minder fel zijn dan elders, en waar de grijze wolken versmelten met al ons beton.
De ruska bleek andere koek. Ik was amper een week in Finland, en ik zag een enorm verschil tussen de dag dat ik aankwam en de dag dat ik weer vertrok: één en al kleuren.

Ruska
Wat een prachtig landschap.

Wild en paddenstoelen en bessen

Net zoals bij ons, is de herfst in Finland het seizoen van overdaad. De hele bodem is bedekt met bosbessenstruikjes, die nu volop vrucht dragen. Elke keer je het bos in gaat, zie je Finnen met diepvrieszakjes en Tupperware doosjes. En maar plukken.

bosbessen in een kuksa
Handenvol bosbessen.

Tussen die bosbessen vind je ook ontelbaar veel paddenstoelen. Het kost wat tijd om te leren welke je kan eten en welke niet, maar bijna elke Fin kan eetbare paddenstoelen op het zicht herkennen. En die stoppen ze gelijk ook in hun Tupperware doosjes. Daar maken ze dan een heerlijke roomsoep van, of slaatjes.

Maar je moet je wel haasten, want wij zijn niet de enige die azen op al dat lekkers. Je moet oppassen dat je niet ineens oog in oog staat met een rendier dat het op dezelfde paddenstoel heeft gemunt. De dieren komen in het najaar uit de bossen, op zoek naar lekkers. Met wat geluk zie je de hele rits: rendieren, elanden, beren, arenden, noem maar op.

Wilde beren in Kuusamo
In Kuusamo zag ik wilde beren!

De dagen worden korter

In de wintertijd verdwijnt de zon een tijdje onder de horizon. Het is niet echt donker dan, maar het lijkt eerder op een eeuwige zonsondergang, vol kleur en licht dat weerkaatst op de sneeuw. In de zomer daarentegen heb je het tegenovergestelde: de zon blijft vrolijk de hele dag en nacht in de lucht. Niet gemakkelijk, als je dat niet gewend bent. Je blijft wakker zolang de zon er is, en dat wordt heel snel uitputtend.

Maar in de herfst lijkt het haast zoals bij ons in België. De dag en de nacht zijn ongeveer even lang. In de avond heb je kleurrijke zonsondergangen die de ruska in vuur en vlam zetten. ’s Nachts is de hemel bezaaid met ontelbare sterren. En als je veel geluk hebt, heb je in de herfst het eerste noorderlicht. Doorgaans begint het noorderlichtseizoen in oktober, maar, hey, ik ben een dikke gelukzak. Wel twee nachten kon ik genieten van dat prachtige licht.

Finland
Noorderlicht over het meer Himmerki, Posio.

Bezoek Finland in de herfst

Voor velen van ons is het een droom om Lapland te bezoeken. Jammer genoeg is dat een droom met een fiks prijskaartje, en daarom blijven de meesten thuis. Maar dat hoeft dus helemaal niet! De zomer en herfst zijn veel goedkoper dan de winter, en minstens even mooi.

Bovendien kan je je veel gemakkelijker zelf verplaatsen als er nog geen sneeuw is. Een rondrit door het verlaten Lapland of een wandeling door het bos zijn machtig. Overal waar je komt, duiken schuchtere rendieren op. Soms zie je zelfs moederdieren met kalveren. In de schemering bewegen elanden zich muisstil door het bos en op sommige plaatsen zie je zelfs beren.

Finland
Finland is in de herfst minstens even mooi als in de winter.

Met Voigt Travel reis je vlotjes naar Fins Lapland, en geniet je van allerlei formules. Fly and Drive, of een hele samengestelde reis: het kan allemaal.

Wil je meer weten over de herfst van Finland? Hou ons dan maar in de gaten, want binnenkort vertel ik je meer over waar ik logeerde en wat ik allemaal deed en zag in Finland.

Finland
Rendieren zie je overal in Lapland. Ze worden met zenders opgevolgd door de boeren, die elk jaar de dieren bij elkaar drijven voor telling en slacht.

5 responses to “Ruska: de herfst in Finland”

  1. […] Waar gingen we naartoe? In september was ik, ocharme, amper een week thuis. Als ik alle thuisdagen optel, bedoel ik. Om de herfst in te zetten, ging ik op bezoek in Finland. En Lapland. Een hele week dartelde ik op de grens van Lapland, omdat eind augustus, begin september de herfst daar geboren wordt. Tijdens die dagen beginnen de bomen te keren, worden hun bladeren geel en oranje en bloedrood. Die kleuren zijn zo intens dat ze er een naam voor hebben: Ruska. Je leest meer over dat avontuur hierzo. […]

  2. […] parken. Wat ik allemaal meemaakte en zag, is moeilijk te vatten in een artikel. Misschien las je mijn eerste artikel al, waar ik probeerde de sfeer van deze reis weer te […]

  3. […] Meer over mijn reis naar Fins Lapland? Dat vind je in deze artikels: Finland: het land van nationale parken De ruska van Finland […]

  4. […] in een glazen bungalow Toen ik in het Iisakki Glass Village logeerde, was het begin september. De herfst deed net zijn intrede in Fins Lapland, en de dagen waren nog licht. Na een dag reizen, was ik blij mijn bed te […]

  5. […] kleurt het land in diepe tinten geel en rood. In Fins Lapland hebben ze zelfs een term voor die korte herfst: ruska. Een must […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *