De smokkelaarsroute van Ravels.

De rak op in Ravels

Landsgrenzen zijn iets eigenaardigs. Ze zijn (vaak) niet zichtbaar, maar je kan ze wel voelen. Omdat de cultuur en de sfeer subtiel verandert. Mensen die in een grensgebied wonen, zijn vaak veerkrachtige mensen, die karakteristieken van beide landen dragen. Ravels is zo’n grensgebied en de Ravelaars weten al lang hoe ze met die grenzen moeten omgaan. Tijd om op verkenning te gaan of – zoals ze dat in Ravels zo sappig kunnen zeggen – de rak op te gaan.

Net zoals veel kleine dorpen en gemeentes is Ravels een speelbal geweest in onze geschiedenis. De grenzen van de gemeente werden steeds weer verlegd. Al in de 12e eeuw was er spraken van Ravels, maar het dorp werd pas een zelfstandige gemeente aan het einde van de 18e eeuw. In 1977 versmolt Ravels met Poppel en Weelde tot de fusiegemeente Ravels, die de rechtse van de drie ‘bulten’ van Noord-België beslaat, tegen de grens van Nederland.

Langs de Dodendraad

Alsof dat nog niet genoeg was, werd er in de eerste wereldoorlog nog een grens getrokken die de gemeente in twee sneed: de Dodendraad, een grens tussen het door de Duitsers bezette België en het neutrale Nederland. De Dodendraad liep van Knokke tot Aken, maar nam het niet te nauw met de echte grens. Het gevolg was dat Ravels in twee gesneden werd en de helft van de gemeente tussen de Dodendraad en de ware grens van Nederland geklemd zat. Een niemandsland waar overleven niet gemakkelijk was.

De Dodendraad is intussen weggehaald, maar vergeten is hij niet. Je kan de geschiedenis van de Dodendraad volgen via de Dodendraadroute, die je per fiets of te voet kan afleggen. Onderweg krijg je verhalen voorgeschoteld. De verhalen van families, buren en vrienden die door de Dodendraad van elkaar gescheiden waren. Van smokkelaars die met gevaar voor eigen leven voedsel en mensen over de Dodendraad probeerden te smokkelen.

Dodendraadroute Ravels

Volg de sporen van de pungelaars

Vooral tijdens de arme oorlogsjaren was het smokkelen van voedsel en waren een mooie aanvulling op het schrale inkomen van de grensbewoners. ’s Nachts slopen mannen met zakken om hun nek langs geheime paden de grens over. Deze pungelaars, zoals ze heetten in het lokale dialect, waren bijzonder vindingrijk, wat natuurlijk nodig was om de douane voor te blijven. Vaak droegen ze smokkelklompen: klompen waarvan de zool en de hiel verwisseld waren, zodat de voetafdrukken in het zand in de andere richting wezen.

Intussen zijn de landsgrenzen niet meer zo hard en is smokkelen niet meer nodig om te overleven. Maar Ravelaars blijven trots op hun tegendraadse verleden. De Smokkelaarsroute is een grappige fietsroute van 33 of 45 kilometer die je meeneemt naar het smokkelverleden van Ravels en de omliggende gebieden. Onderweg hoor je op de met smokkelklompjes aangeduide stopplaatsen de smakelijke verhalen van de pungelaars.

Smokkelaarsroute

Te voet door natuur- en stiltegebieden

Wanneer je door de natuurgebieden Gewestbossen Ravels en de Liereman dwaalt, is het niet moeilijk om je in te beelden hoe pungelaars ‘s nachts de douane konden ontwijken. De bossen vol loofbomen en naaldbomen, vennen en droge heidegebieden worden doorkruist door talloze wandelpaden, waarvan sommige zo smal zijn dat je er achter elkaar moet lopen. Een perfect gebied om de rak op te gaan.

De Bruggeskeswandeling is een onverhard wandelpad dat je via kronkelende weggetjes dwars door de Kempense natuur leidt. Onderweg stoot je op grachten, beken en greppels die je via de houten bruggetjes kan kruisen. Met zijn 10 kilometer is de Bruggeskeswandeling een stevige wandeling. Maar eerlijk? Door de groene omgeving en de speelse bruggetjes voel je die kilometers niet. Zeker gezinnen met sportieve of avontuurlijke kinderen halen hun hart op in de bossen en graslanden. Om nog maar te zwijgen over de met water en kleine kriebelbeestjes gevulde beken.

Mag het net wat meer zijn? Maak dan halverwege de Bruggeskeswandeling een kleine ommetje langs de overzet De Liereman, een fluisterstil pontje dat je over het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten zet. Of volg het kanaal tot de brug van Ravels, waar je bij Papaoutai voor een heerlijk ijsje kan stoppen. Let wel op: Papoutai heeft zestien smaken ijs, dus kiezen is niet gemakkelijk.

Bruggeskeswandeling

Een weekendje de rak op

Genieten van het groene Ravels is gemakkelijker wanneer je ’s avonds niet meer naar huis moet rijden. Bij Landgoed Omorika logeer je in ruime tipitenten met alle gemakken van een hotelkamer. Je slaapt in opgemaakte bedden en kookt je maaltje op een open vuur. Kinderen leven zich uit op de trampoline terwijl hun ouders even tot rust komen in de hottub en ’s avonds geniet je van de frisse nachtlucht, van de Kempense stilte, van de geuren van de natuur.

B&B Maarle biedt een gezellige en ruime kamer met alle gemakken van een kleine studio, met een privétuin, sauna, hottub en buitenkeuken. Je kan ook logeren in de pipowagen in de tuin, die ook over een afgesloten tuin met hottub beschikt.
B&B Maarle is vooral een aanrader voor ruiters, want je kan je eigen paard hier stallen voor een heerlijke ruitervakantie. Vanuit B&B Maarle bereik je vlot 250 kilometer ruiterpaden die zich door het grensland slingeren.

Wie zich graag in de watten laat leggen, kan terecht in Moleneinde 10, waar van genieten een kunst is gemaakt. In de master suite geniet je van rust en stilte, van het prachtige bad of zelfs van een diner gekookt door een privéchef. Eet je liever uit, dan raden eigenaars Matthieu en Kevin je de beste adresjes in de omgeving aan. Sterker nog: ze reserveren met plezier een tafeltje en laten je door hun chauffeur naar het restaurant brengen.

Landgoed Omorika

Koffie en kroketten

Of je er nu een dagje of een weekendje op uittrekt, je kan niet wandelen of fietsen zonder goed te eten. In Tantie, bij het centrum van Ravels, geniet je van ontbijt en koffie, van een hartige lunch of een zoete verwennerij.

In Weelde schuif je aan tafel bij Joep en Timothy van Bistro Weld. Deze twee jonge ondernemers serveren klassiekers met een twist. Op de kaart staan tapas en een salades, maar ook een selectie kroketten met vullingen van garnalen, kreeft of zelfs ibericoham. Om van te watertanden.

Reis naar Ravels

Ravels ligt aan de noordergrens van ons land. Er is geen treinverbinding, maar je kan wel met de trein tot Turnhout rijden, vanwaar je met de fiets of de bus naar Ravels kan rijden. Uiteraard is Ravels ook heel gemakkelijk te bereiken met de auto. Zeker wanneer je er een weekendje op uit wil, is een auto geen overbodige luxe.

De suggesties in dit artikel zijn maar een greep uit wat je kan zien en beleven in het Kempense Ravels. Op de website van de toeristische dienst vind je meer tips en informatie. Wil je de rest van de Kempen ontdekken, dan vind je alles wat je moet weten op de website van Toerisme Kempen.

Dit artikel is onderdeel van een langdurige samenwerking tussen Reisgoesting en Toerisme Kempen. Eerder kwamen er al artikels over Lier, Westerlo, Hoogstraten en Geel online.

Ravels
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

2 responses to “De rak op in Ravels”

 1. Catharina Bartlema Avatar
  Catharina Bartlema

  Dank voor het plaatsen van deze informatie hier.
  M’n verlangen om te fietsen is vergroot door feze informatie, dank daarvoor.ik woon in Poppel vlak bij de grens. Fietsen is nog even oefenen , dat zal nu wel snel gaan….

 2. Van Hoof Carine Avatar
  Van Hoof Carine

  Ravels, de natuur op zijn best!
  zelfs camperaars zijn er welkom!
  Het was fijn om de toeristen enthousiast te horen vertellen wat ze tijdens hun fiets- of wandeltocht gezien hadden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *