De Nasjonale Turistveger

Sinds enkele jaren heeft Noorwegen enkele oude wegen terug opengesteld voor publiek. Wegen die ooit de enige route waren om van stad tot stad te geraken, bijvoorbeeld over bergpassen, maar die nu in onbruik zijn geraakt door moderne alternatieven, zoals ferry’s en tunnels: de Nasjonale Turistveger.

Deze nationale toeristenwegen liggen verspreid over heel Noorwegen. Ze zijn rechtlijnig, leiden van het ene punt naar het andere. Reizigers kunnen de routes nemen in plaats van de moderne alternatieven, omdat ze mooier zijn en een meerwaarde bieden aan het reizen zelf. Wil je snel ergens heen, neem je best de tunnels en autostrades.

De Nasjonale Turistveger zijn niet alleen heraangelegd, elke van de 18 wegen heeft ook mooie stoppunten, die precies zo zijn ontworpen dat ze in het landschap passen. Deze stoppunten geven de gelegenheid naar het toilet te gaan, een bijzonder uitzicht te bekijken of iets te eten. Hier vind je ook de nodige informatie over de route die je neemt.

Ben je onderweg in Noorwegen, hoef je maar uit te kijken naar de herkenbare bordjes met het symbool van de Nasjonale Turistveger. Ze staan op wegwijzers en langs de kant van de wegen zelf.

Ik had het geluk enkele van de Nasjonale Turistveger te mogen bereizen: de Trollstigen in Geiranger, de Atlanterhavsvegen, de Aurdallfjellet en de Gamle Strynefjellsvegen. Stuk voor stuk waren deze routes een heuse belevenis. Elke route had zijn eigen karakter, zijn eigen pracht. En al is de Gamle Strynefjellsvegen misschien wel mijn favoriet, elke route is een herinnering die ik koester.

De Nasjonale Turistveger hebben een eigen website, waar je leest waar in Noorwegen welke route ligt en wanneer je die het beste kan bezoeken. Immers, wanneer het erg sneeuwt zijn sommige routes gesloten voor het publiek.
Toen ik de Nasjonale Turistvegen bereisde, was dat per auto. Toch, vele mensen die de routes nemen, doen dat per motor of met de camper. Welk voertuig je ook kiest, kiest verstandig en naarmate het seizoen.
No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *