Egypte

De must see’s van Egypte

Publireportage

Als kind sprak Egypte mij enorm aan. Die eeuwenoude cultuur, die nog steeds zichtbaar is in het dagdagelijkse leven van dit land. De woestijn, de groene nijlvallei, de zandkleurige huisjes. Ik ben er, tot mijn spijt, nog altijd niet geweest. Maar dromen mag, toch?

Als ik een reis plan, dan doe ik twee dingen: ik kies een aantal dingen uit die ik echt wil zien, en ik reken genoeg tijd om op verkenning te gaan zonder plan. Een mooie mix tussen het geplande en  het spontane, dus. Omdat ik er in geloof dat toeristische attracties nu eenmaal attracties zijn omdat ze interessant zijn, en omdat ik er ook in geloof dat elk land verborgen schatten heeft, die je enkel kan vinden door rond te kijken.

Wanneer ik eindelijk in Egypte geraak, weer ik alvast waar ik naartoe wil. Mijn hele reis zit al in mijn hoofd. Ik moet dus enkel nog mijn visum regelen, mijn vlucht boeken en opla, ik ben vertrokken.

Egypte
Egypte heeft iets mythisch, vind je niet?

Het oude Egypte opzoeken

Met stip op nummer één op mijn Egypte-bucketlist. Ik wil het oude Egypte voelen, ik wil het zien, ik wil het gevoel krijgen dat ik terug in de tijd ben gereisd. De grote Piramiden van Gizeh in het noorden, de tempels van Luxor en de Vallei Der Koningen in het midden van het land, Abu Simbel in het zuiden.

Maar ook het in de volksmond genaamde Egyptische Museum in Caïro, waar 136.000 (!) artefacten uit de oudheid bewaard worden, wil ik erg graag zien. De Egyptische cultuur heeft een enorme stempel gedrukt op onze wereld. Het museum toont hoe het dagdagelijkse leven in het oude Egypte er aan toe ging.

Egypte
Het land is bezaaid met ruïnes en tempels uit de oudheid.

Slenteren door Khan el-Khalil

Khan el-Khalil is de grootste soek ter wereld. Deze marktplaats ontstond aan het einde van de 14e eeuw. Het was een verzamelplaats voor rondreizende handelskaravanen. De plaats is dus eeuwenoud, en nog steeds actief in gebruik.

Markten als deze zijn een lust voor het oog. Kleurrijke goederen liggen hoog opgetast, kruiden in grote schalen geven de lucht een felle geur. En overal om je heen is het gezellig druk. Mensen onderhandelen over prijzen en hoeveelheden, wat vaak nogal agressief kan overkomen. Maar dat is nu eenmaal hoe het daar gaat: niks heeft een vaste prijs, onderhandelen is wat er van je verwacht wordt.

Zeilen over de Nijl

Ondanks moderne, snellere vaartuigen, verkiezen veel Egyptenaren nog steeds de traditionele houten zeilboot; de felucca. Het reizen ligt op een trager tempo. Vanop het koele water geniet je van het uitzicht. Je glijdt in een heerlijke rust en stilte langs de oevers.

Plan je je zeiltocht goed, dan kijk je vanop het water naar de ondergaande zon. De zon zakt snel in Egypte, en zet de hele hemel in felrode en gele kleuren. Het licht weerspiegelt in de zacht stromende Nijl. De eerste sterren worden al snel zichtbaar. Heerlijk, toch?

Egypte
Zeilen met het Egyptische landschap op de achtergrond: mooi!

De woestijn verkennen

Egypte is voor het overgrote deel bedekt met woestijn. Behalve rond de Nijlvallei, waar het land groen en fris is. Er is iets magisch aan zo’n woestijn. Overdag is het er schroeiend heet, ‘s nachts kan het er afkoelen. De zonsondergang geeft het zand de kleur van vloeibaar goud, de nacht dekt ze toe met een schitterende sterrenhemel.

Het is vooral die sterrenhemel die mij aanspreekt. Hoe dieper je de woestijn ingaat, hoe minder lichtvervuiling. De sterren die dan verschijnen zijn ontelbaar en machtig mooi. Dat wil je toch gezien hebben?

Egypte
Een woestijn met een sterrenpracht: hoog op mijn bucketlist.

Visum voor Egypte

Voor je enthousiast op het vliegtuig naar Caïro stapt, moet je toch een aantal dingen regelen. Voor je Egypte binnen mag, moet je namelijk een visum regelen. Om een visum aan te vragen, moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort. ID cards, noodpaspoorten of verblijfsdocumenten zijn niet voldoende en zullen geweigerd worden.

Egypte hanteert een aantal verschillende visums. Wanneer je in Egypte wil gaan werken, er wil gaan wonen of er om zakelijke redenen heen wil, moet je je visum aanvragen via het consulaat. Mensen die als toerist naar Egypte willen, kunnen hun visum online aanvragen.

Je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Als je in Egypte bij vrienden of familie wil verblijven, dan moet je een uitnodigingsbrief van deze vrienden of familie kunnen voorleggen. Maak je een reis door Egypte, dan kan er gevraagd worden naar je reisschema. Reis je tezamen met een groep vrienden of familie, dan moet je je visum als groep aanvragen.

Hou er ten slotte rekening mee dat het een tijdje kan duren voor je aanvraag erdoor komt. Vraag je visum ten laatste een week voor vertrek aan, bij voorkeur vroeger. Meer informatie vind je op deze website.

Reisadvies voor Egypte

De afgelopen jaren had Egypte te maken met uitbarstingen van geweld en terrorisme. Er is geen reden tot paniek, reizigers worden zelden aangevallen. Desondanks is het altijd verstandig om het reisadvies van Buitenlandse zaken te raadplegen voor vertrek. Hou daarbij rekening met het feit dat dit reisadvies allesomvattend is, en dus ook dingen zal vermelden die absoluut niks te maken hebben met de regio’s die jij misschien wil bezoeken.

Egyptenaren zijn doorgaans enorm hartelijke en vriendelijke mensen. Mensen die je met veel liefde en passie voor hun land rondleiden, mensen die goed begrijpen dat hun land interessant is, dat mensen een fascinatie voor hun erfgoed hebben. Geniet van die hartelijkheid, Egypte is prachtig.

Egypte
Landschappen als deze wil je toch gezien hebben?

One response to “De must see’s van Egypte”

  1. Ann|reisblog wANNderful Avatar
    Ann|reisblog wANNderful

    Heel mooie beelden! Wij reisden ‘s nachts door de woestijn om bij het ochtendgloren bij Aboe Simbel te zijn. En echt: steenkoud! Terwijl we overdag verbrandden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *