de mosel-wein-nachts-markt

In Traben Trarbach aan de Moezel weten ze hoe je een wijnstad met een kerstmarkt verbindt. Deze kerstmarkt heet Mosel-Wein-Nachts-markt en dit festijn vier je ondergronds in de immense historische wijnkelders.

Het stadje

Omringd door bossen en wijngaarden ligt Traben Trarbach aan een bocht in de rivier Moezel. Sinds 1904 zijn de twee aparte plaatsjes, ieder aan een kant van de Moezel, één stadje. Het stadje was het eerste plaatsje in Duitsland dat welvarend genoeg werd om elektrische straatverlichting in te voeren. En die welvaart ontstond rond het jaar 1900, toen Traben Trarbach, de op Bordeaux na grootste wijnhaven van Europa was.

Bordeaux Voorbij

Hoe het nietige stadje Bordeaux bijna voorbijstreefde had meerdere oorzaken. De Engelse Koningin Victoria was een liefhebber van de Duitse wijn en de Nederlanders wilden in die tijd alleen wijn afnemen van Protestante landen waarna ze het verder doorvoerden naar de Scandinavische landen.

Love Wine

Na de reformatie in 1815 werden de Pruisen ook grootafnemers van de Duitse wijnen. In 1857 en 1879 werden de oude stadskernen van zowel Traben als Trarbach door brand verwoest. De middeleeuwse gebouwen die toen verloren zijn gegaan, zijn aan het begin van de 19e eeuw vervangen door Jugendstil huizen die door de rijke wijnhandelaren werden gebouwd.

Jugenstil

Ga Ondergronds

Bijna 60 procent van Traben-Trarbach is onderkelderd. De gigantische kelders werden decennia lang gebruikt voor de opslag van de vaten wijn. De vaten hadden een inhoud van duizend liter en wogen in totaal 1200 kilo. Er waren wel manieren om de vaten via een soort glijbanen de kelders in en uit te krijgen, maar het bleef voor de arbeiders toch heel zwaar werk.

Omstreeks het eind van de jaren ’70 was het niet meer rendabel om de wijnkelders langs de Moezel in stand te houden. De houten vaten raakten in onbruik om diverse redenen en het gebruik van roestvrijstalen tanks deed zijn intrede. De wijnkelders, de onderwereld van Traben Trarbach, werden niet meer gebruikt, behalve dan als parkeerplaats en rommelruimte.

Van Last naar Lust

Nog maar vijf jaar geleden kreeg de eigenaar van Hotel Moselschlösschen een lumineus idee. Hij bedacht het plan om zijn leegstaande wijnkelder in te richten als Kerstmarkt. Het idee om de plaatselijke wijn en de Kerstmarkt te verbinden, leidde tot de creatie van de Mosel-Wein-Nachts-Markt. Daarvoor worden er vier wijnkelders gebruikt die verspreid over de stad liggen. Elke Mosel-Wein-Nachts-Markt-kelder wordt duidelijk aangegeven en er zijn overal routes in de stad opgehangen.

De wijnkelders worden bemand door handelaars die van heinde en ver komen, maar ook bijvoorbeeld door lokale kunstenaars. Zo exposeert en verkoopt kunstenares Heidi Bogner haar beschilderde duigen (planken waaruit een wijnvat bestaat) en schilderijen op de Mosel-Wein-Nachts-Markt. Men probeert het aanbod zo exclusief mogelijk te houden en je ziet dan ook veel aparte cadeauartikelen die je niet zo snel elders zult vinden. Verder is er een groot aanbod van lokale lekkernijen en natuurlijk: wijn.

Unieke kerstcadeautjes

Plan Je Trip!

Het unieke van deze Mosel-Wein-Nachts-Markt is dat hij tot 3 januari 2016 is geopend. Elk jaar streeft de organisatie er naar een item te presenteren waar het hele gezin plezier aan heeft. Dit jaar werd er voor gekozen om in het toeristisch kantoor enkele modelspoorbanen te presenteren. De tentoonstelling is in verschillende ruimtes te zien. De firma Märklin, een modelspoorwegen fabrikant, heeft zelfs een speciale wagon uitgebracht ter gelegenheid van de Mosel-Wein-Nachts-Markt.

De Modeltrein

Tegenwoordig worden veel kelders gebruikt voor wijnproeverijen en tentoonstellingen en het is zelfs mogelijk om in een wijnkelder te trouwen. Gedurende het hele jaar worden er rondleidingen gehouden door de onderwereld van Traben-Trarbach. We bezoeken onder leiding van gids Rolf de kelder van Oscar Hauss, één van de 33 kelders die toegankelijk zijn voor publiek. Bij de ingang hangt een bordje met een QR code waarmee je precieze informatie kunt krijgen over deze kelder. Rolf vertelt ons dat de kelder 200 meter diep is en 250 vaten kon bevatten. ‘Maar,’ zo zegt hij, ‘de rijkste wijnboer had een kelder waar wel 3000 vaten in konden.’

Heb jij ook zin om die ondergrondse kerstmarkten te bezoeken? Je vindt alle informatie op de websites van Traben-Trarbach en Mosel-wein-nachts-markt. Ook hier vind je meer info.
Het suikerzoete wijnstadje waar de sfeer van weleer nog steeds voelbaar is, met de kleurrijke huizen zijn een lust voor het oog. Bij de ingang van hotel Bellevue zijn bordjes ingemetseld die de waterstand van de rivier in de loop der tijden aangeven. Door de jaren heen moesten de wijnvaten menigmaal gestut worden om niet door de kelders te drijven tijdens hoogwater. Het loont de moeite om dit hotel even binnen te wippen en de prachtige Jugendstil ramen bij de receptie te bewonderen.
Het loont ook nog de moeite om even snel het Boeddha-museum binnen te wippen. Hier vind je duizenden Boeddha beelden.

Wijn in het Vaandel

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *