Vlaamse dorpen

de mooiste vlaamse dorpen

De kerk in het midden, kinderkopjes en herenhoeves: Vlaamser dan dat wordt het echt niet. Ons Vlaanderen is een schatkist van prachtige, in geschiedenis gedrenkte dorpskernen. En daar hoef je echt niet voor naar Bokrijk te gaan. Integendeel. Dit zijn de mooiste Vlaamse dorpen.

Als ik de naam van mijn dorp noem, weten mensen niet waar ik het over heb. Ik woon in een klein dorp, ergens in de buurt van Lier. Waar iedereen iedereen kent, waar de beenhouwer je bij naam noemt en waar de pastoor een graag geziene figuur is. Een echt Vlaams dorp.

Vlaanderen is rijk aan zo’n plaatsen. Dorpen met eigenaardige namen en historische kernen. Dorpen en gehuchten waar je nog nooit van gehoord hebt. Zoals Gestel, Oud-Rekem en Horebeke. Plaatsen die er om smeken verkend te worden.

Schrijvers Sophie Allegaert, Gert Corremans en Lynn Guillaume verzamelden 50 van Vlaanderens mooiste dorpen in het boek Bij ons in het dorp. Het boek, dat deze zomer uitkwam bij uitgeverij Lannoo, combineert fotografie, tips voor horeca en een vleugje geschiedenis tot een prachtige koffietafelgids. Een boek dat je raadpleegt wanneer je uit wandelen wil gaan.

Vlaamse dorpen

Het is boek is een prachtig koffietafelboek.

Gestel – Netevallei

Het dorp Gestel ligt mij nauw aan het hart. Het is een kleine stukje schoonheid in mijn verder zo chaotische wereld én een van de mooiste Vlaamse dorpen. Wanneer ik nood heb aan rust of aan inspiratie, rij ik langs Gestel. Over lange kasseibaan – door de dorpskern en langs de kerk en de kastelen – rijden voelt als terug in de tijd gaan.

Gestel is een gehucht dat bij Berlaar hoort. Het dorp is met zijn 2,5km² en amper 200 inwoners het tweede kleinste dorp van Vlaanderen. In het centrum vind je een pittoreske kerk, een prachtige bakstenen pastorij en een schandpaal – een beschermd monument. Buiten de dorpskern liggen de kastelen Gestelhof en hof van Rameyen.

Gestel verken je het beste per fiets of te voet. Laat je auto achter in Berlaar of rij met de trein tot aan Berlaar station. De wandel- en fietsroutes langs de Nete leiden je langs de mooiste plekken van de streek.

Oud-Rekem – Maasland

Ruim tien jaar geleden werd Oud-Rekem tot mooiste dorp van Vlaanderen verkozen. Dat kwam niet uit de lucht vallen. Historische huizen omringen het imposante kasteel d’Aspremont-Lynden, gebouwd in de 16e eeuw.

Ook Oud-Rekem verken je best te voet of per fiets. Duik je graag dieper in de geschiedenis van het dorp, dan ben je menig uurtje zoet in de Museumkerk of de Museumapotheek. Ook het kasteel herbergt een klein museum, al blijft het grootste deel van het kasteel ontoegankelijk. Wie graag wat meer pit heeft, kan het krankzinnigenkerkhof bezoeken: een eenvoudig kerkhof dat ontstond toen het kasteel gebruikt werd als krankzinnigengesticht.

Vlaamse schrijfster Anja Feliers is afkomstig uit Lanaken. Haar romans spelen zich regelmatig af in Oud-Rekem. Haar beschrijvingen zijn zo kleurrijk dat je je in het dorp zelf waant.

Horebeke – Vlaamse Ardennen

De gemeente Horebeke bestaat eigenlijk uit twee piepkleine dorpskernen: Sint-Maria Horebeke en Sint-Kornelis Horebeke. Beide dorpskernen liggen op een heuvelrug, op nog geen kilometer van elkaar. Onoplettende reizigers zouden Horebeke zomaar kunnen passeren zonder het door te hebben.

Hoewel beide dorpskernen bestaan uit charmante kerken en omliggende herenhuizen, staat Horebeke ook – en vooral – bekend vanwege zijn prachtige omgeving. De Vlaamse Ardennen kenmerken zich door lage heuvels en vergezichten. Soms zie je enkel akkerland met in de verte een kerktorenspits die zich boven het groen uitrekt.

Wie Horebeke bezoekt, doet dat dus ook om te genieten van het plattelandsleven. Wandelen, fietsen en zelfs koersen zijn de activiteiten bij uitstek in dit deel van ons Vlaanderen. Natuurliefhebbers kunnen natuurreservaat ’t Burreken verkennen, levensgenieters vinden een thuis in boetiekhotel Horenbecca.

Vlaamse dorpen

De mooiste Vlaamse dorpen.

Win het boek ‘Bij ons in het dorp’

Goesting gekregen om zelf onze Vlaamse dorpen te gaan verkennen? Dankzij uitgeverij Lannoo kan jij dit boek winnen. Wat moet je daarvoor doen? Laat me in de comments van dit artikel weten dat je het boek wil winnen. Vul zeker je mailadres in, zodat ik je kan contacteren als je gewonnen hebben.

De wedstrijd start op maandag 31 augustus 2020 en eindigt op woensdag 9 september 2020, om 12u. Deelnemers moeten in België of Nederland wonen. De winnaar wordt willekeurig gekozen, wordt bekend gemaakt op onze facebookpagina en ontvangt een mailtje. Reageert de winnaar niet voor zondag 13 september 2020, dan gaat de prijs naar een volgende, willekeurig gekozen winnaar. Over de uitslag van de wedstrijd wordt niet gediscussieerd. Door deel te nemen aan deze wedstrijd, ga je akkoord met dit reglement.

Wil je een extra kans om te winnen? Schrijf je in voor onze vrijblijvende nieuwsbrief en blijf elke maand op de hoogte van onze publicaties en andere winacties.

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Please wait...

Dank je, je bent nu ingeschreven.

Bij ons ins het dorp

De mooiste Vlaamse dorpen? Die vind je in ‘Bij ons in het dorp’.

20 Comments
 1. Ik wil het boek heel graag winnen omdat we een chalet in België hebben en daar graag op stap gaan en het liefst naar de prachtibe dorpjes.

  • Ik wil het boek heel graag hebben ,o mdat we een chalet in België hebben en daar graag op stap gaan en het liefst naar de dorpjes gaan.

 2. Ik wil het boek graag winnen voor een perfecte staycation te organiseren! Fingers crossed! 😀

 3. Ik wil heel graag een kansje maken op het winnen van dit boek. Hou van al die mooie dorpjes

  • mooie uitstapjes hoef je niet per se ver te zoeken, ik ben benieuwd wat ik in dit boek kan ontdekken.

 4. Ik kan best nog wat inspiratie gebruiken voor een aantal daguitstappen.

 5. Als de laatste maanden ons iets geleerd hebben, is dat ons landje ook zoveel te bieden heeft. Daarom zou ik heel graag dit boek winnen zodat ik nog meer kan ontdekken.

 6. Heerlijk om kleine Vlaamse dorpen te ontdekken. Ik herken er een paar maar er zijn er ongetwijfeld nog heel veel te ontdekken.

  Duimen maar dat we een exemplaar in de wacht kunnen slepen!

 7. Zo een leuk boek wil ik graag winnen. Inspiratie voor tripjes in eigen land is altijd welkom. Zeer benieuwd naar wat voor moois de Belgische dorpen ons te bieden hebben.

 8. Vakantie in eigen land is in coronatijden de veiligste manier om je te ontspannen!

 9. Zou het boek heel graag winnen.

 10. ideaal om mooie plekjes te bezoeken in tijden van Corona

 11. Leuk om in eigen land ook nog juweeltjes te ontdekken

 12. Ben benieuwd naar al deze mooie plekjes

 13. Wat zou ik graag met mijn vriendin enkele van deze plekjes bezoeken

 14. ideaal voor onze familieuitstapjes

 15. hopelijk zijn er veel plaatsjes bij die we met de fiets kunnen bezoeken

 16. Volgens mij staan er in dit boek allemaal verborgen juweeltjes , en dat vind ik zo leuk . Ik zou dit boek heel graag hebben

 17. ben heel benieuwd naar dit boek , wil het graag bezien

 18. Dit boek zou super zijn, dan kunnen we elke weekeinde een ander bestemming kiezen , zo kunnen we Belgie ook ontdekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *