Wanderlust

wanderlust: de mooiste bestemmingen zonder vliegen

Af en toe word ik onrustig. Dan krijg ik de drang om te vertrekken, liefst alleen. De Engelsen noemen dat wanderlust. Het verlangen om er op uit te trekken, om dieper die grote, onbekende wereld in te duiken.

Ik hoef dan absoluut geen vliegtuig te zien. Als ik wanderlust krijg, dan wil ik een rugzak op mijn rug hijsen. Te voet reizen, of per trein, ronddwalen. Of per auto. Met een slaapzak en mijn wandelschoenen in de koffer gewoon mijn neus achterna rijden.
Herken je dat gevoel? Misschien ben jij ook iemand die thuis tegen de muren omhoog loopt omdat je wanderlust te sterk wordt. Omdat je niet weet waar kruipen, niet weet waar je heen moet met je verlangen om te dwalen.

Europa is groot en heel divers. En wij, wij liggen in het hart ervan. Er zijn zo veel prachtige plaatsen om in te verdwalen, zonder nog maar een meter te moeten vliegen. Plaatsen waar je je hart kan ophalen, waar je kan uitwaaien en kan genieten van het reizen zonder dat je daar een wereld voor moet verzetten.

Roadtrip door Denemarken

Denemarken, het meest zuidelijke land van Scandinavië, ligt op amper 800kilometer van Antwerpen. Dat is maar net een dag rijden. Het land is open en vlak, met dunne berkenbossen en prachtige kustlijnen. Op het platteland zie je soms urenlang niemand, de vaak kleine steden lijken op drukke bijenkorven: druk en gezellig en bruisend.

Verschillende plaatsen in Denemarken dragen de sporen van hun Vikingverleden. Musea, openluchtmusea en historische sites vertellen verhalen uit het Deense verleden. Mijn favoriete openluchtmuseum is Vikingehavn. Echt een bezoek waard, zeker wanneer je kinderen bij hebt.

De Denen staan bekend als een van de meest gelukkige volken wereldwijd. Hun woord voor gezelligheid, hygge, werd in de afgelopen jaren een begrip. Klinkt dat niet als het perfecte land om door te dwalen?

Wanderlust

Het strand bij Skagen, het meest noordelijke puntje van Denemarken, is buitengewoon mooi.

Per trein door Frankrijk

Soms denk ik dat Frankrijk ons nauwer aan het hart ligt dan Nederland. We delen onze goesting in lekker eten met de Fransen, bijna iedereen van ons ging er als kind wel eens op vakantie. We hebben allemaal wel een plekje in Frankrijk waar we graag eens terug naartoe gaan.

Frankrijk is voorzien van een goed en snel treinnetwerk. Vanuit Antwerpen reis je gemakkelijk naar Parijs, en vanuit Parijs ligt heel Frankrijk aan je voeten. Naar het platteland in de Provence? De grijze stranden van Normandië? Of liever gaan flaneren aan de kust in het zuiden? Frankrijk heeft meer dan genoeg voor zelfs de meest veeleisende reiziger.
Reizen met de trein heeft voor mij altijd iets bijzonders gehad. Je zit comfortabel met een boek en een thermos thee, en je ziet een heel land aan je voorbij glijden door het raampje. Het doet je toch dromen van meer reizen, het geeft je toch meer wanderlust?

Wanderlust

De kerk van Laon staat te blinken in een Indian Summer zon.

Het vrolijke Beieren

Mensen zien Duitsland niet per se als een vakantieland. Eerder als een land waar je doorreist. En dat terwijl Duitsland net zo mooi is, met honderden vergeten dorpjes, prachtige natuur en behoorlijk wat cultuur.

Mijn favoriete plaats in Duitsland is Beieren. Net zuidelijk genoeg om een glimp van de Alpen op te vangen, en met een heel sterk karakter. De dorpjes lijken een beetje terug te gaan in de tijd, met hun houten centrums en huiselijke hotels. Vaak vind je kleine verrassingen als je wat dieper duikt, zoals verborgen knekelhuisjes, kastelen en museums die je nergens anders vindt. Dat glooiende landschap, die diepe bossen die er om smeken ontdekt te worden! Beieren is fantastisch.

Wanderlust

De Eibsee in Beieren ligt er zo mooi bij.

Met de fiets door Nederland

Nederland is plat en mooi en er lijkt altijd zo veel plaats te zijn. Je reist door het tulpen-en-windmolen landschap terwijl de wind je haren door elkaar haalt en een blos op je wangen brengt. Hoge wolken glijden voorbij en de zon licht het hele landschap op.
Zo dichtbij als Nederland is, zo anders is het dan ons Vlaamse landschap. Nederland is het beste te verkennen per fiets. Misschien maak je een langere reis met al je bagage op je fiets, of misschien blijf je liever in een vakantiehuisje van waar je de omgeving al trappend verkent? Wat je ook kiest, op het einde van je reis ben je uitgewaaid en helemaal tot rust.

Ik vind zelf Noord Nederland bijzonder mooi. De bijna Deense landschappen, de Waddeneilanden, de hunebedden van Drenthe. Maar ook Stein, dat ik onlangs bezocht, bleek iets bijzonders.

Wanderlust

Het platte Nederland, met zijn water en hoge wolken. Wat een fietsparadijs.

Wandelen in Engeland, Wales en Schotland

Groot Brittannië heeft mij altijd aangetrokken. Er zit iets magisch in die met heide begroeide heuvels, aan die verlaten kastelen en stenen cirkels. Je kan die magie voelen wanneer je het land bezoekt, maar ze komt nog veel sterker tot zijn recht wanneer je de tijd neemt het land te bewandelen. De heide, de wilde pony’s, de ontelbare schapen: Groot Brittannië is wild en mooi en onvoorspelbaar.

Zowel in Engeland als Wales als Schotland vind je ontelbaar veel wandelpaden. De meest bekende zijn natuurlijk de West Highland Way en het Pembrokeshire Coast Path. Vaak kom je op de wandelpaden andere wandelaars tegen.
Iedereen reist in stilte en op zijn eigen tempo. En met zijn eigen gedachten. Soms wordt er eens gestopt, een groet of een lach gewisseld, en heel soms lopen mensen een tijdje met elkaar mee. Maar de meeste wandelaars zijn op zoek naar iets wat je bijna nergens meer vindt: stilte, ritme, de natuur.

Wanderlust

Met heide begroeide heuvels: zo kleurrijk, zo heerlijk om door te wandelen.

Last van wanderlust

Bijna alle reizigers kennen de drang om er weer op uit te trekken. De drang die steeds sterker wordt, en steeds weer terugkomt, hoe vaak je ook reist. Last hebben van wanderlust kan behoorlijk vervelend worden wanneer je er niet meteen aan kan toegeven.
Mensen vergeten dan wel eens dat je echt niet ver hoeft te gaan om die wanderlust het zwijgen op te leggen. De wereld is mooi, maar in de race naar verre bestemmingen vergeten we al eens wat er in en om ons eigen land te vinden is.
Maar met een paar verlofdagen hier en daar, of een verlengd weekend, kan je al zo veel doen. Het loont zo de moeite om er een paar dagen op uit te trekken. Gewoon, in je eentje. Je wanderlust achterna.

Wanderlust

Soms moet je er gewoon op uit trekken.

4 Comments
  1. Ik herken het helemaal! Bij mij is het nu weer één en al rusteloosheid en kriebels om te vertrekken. Bedankt voor de leuke tips!

  2. De drang om te reizen en te ontdekken heb ik ook wel, maar ik heb juist wel erg de behoefte om het vliegtuig te pakken! Misschien komt het omdat ik vlakbij Schiphol woon en elke ochtend vliegtuigen zie opstijgen, landen en taxiën en dan elke keer denk: “Zat ik daar maar in!”
    En zo af en toe een mooie roadtrip vind ik inderdaad ook wel fantastisch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *