de Lycische Weg

De Lycische weg in Turkije

Publireportage

Hiking is, volgens mij, nog altijd de mooiste manier om een land te leren kennen. Het trage tempo zorgt er voor dat je tijd hebt om rond te kijken, dat je de tijd hebt om echt te zien, voelen, ruiken. Te genieten. Eén van de meest interessante langeafstandsroutes is de Lycische weg, in Turkije.

Het schiereiland Lycië

In het zuiden van Turkije, aan de Mediterraanse zee, vind je de historische regio Lycië. Deze regio ligt grotendeels op het schiereiland Teke. In de Oudheid werd de regio bewoond door de Lyciërs, die eerst onder Perzische en dan onder Romeinse heerschappij vielen. Tegenwoordig vind je nog sporen van dit volk, onder zijn verschillende heerschappijen, terug op het schiereiland. Naast goed bewaarde tempels, vind je er uitzonderlijk mooie tombes uitgehakt in levende steen.

Het schiereiland is redelijk ruw, met een prachtige kustlijn die dieper landinwaarts overgaat in dramatische bergen. Tussen de droge natuur, de bossen en ongerepte stranden liggen dorpjes en kleine plaatsjes, sommige amper meer dan een paar huizen.
Hier vind je een bekende langeafstandsroute: de Lycische Weg. Deze route loopt ongeveer tussen de steden Fethiye en Antalya, en is ruim 540 kilometer lang.

de Lycische Weg
In de rotsen uitgehakte tombes in Lycië.

De Lycische weg

Elk jaar wordt de Lycische Weg door wandelaars bezocht. Vooral in het voor- en najaar, wanneer de temperaturen draagbaar zijn, is de route druk bewandeld. Over het algemeen wordt er aangeraden het hele traject in 29 dagen af te leggen. Maar veel mensen kiezen er ook voor slechts een deel van de route te doen.

Op het traject kom je minstens 25 historisch significante plekken tegen. Sites die anderzijds moeilijk te bereiken zijn, liggen langs het pad. Maar ook het pad zelf is van enige historische waarde: je volgt immers eeuwenoude Romeinse wegen, voetpaden en ezelroutes die langer in gebruik zijn dan dat men zich herinnert.

De Lycische Weg wordt gemarkeerd door rood met witte strepen. Doorgaans is de route gemakkelijk te volgen, maar gezien de ruwe natuur is het aangeraden om een reisgids mee te dragen.

Voorbereiding voor de Lycische Weg

Het Turkse klimaat is niet het meest toegeeflijke. Vooral in de zomer lopen de temperaturen zo hoog op, dat wandelen gevaarlijk kan zijn. De beste tijd om de Lycische Weg af te leggen, is dus in de tussenseizoenen, wanneer het minder warm is.
Desondanks moet je rekening houden met zwaardere condities dan wij gewend zijn. Je draagt best voldoende water, middelen om water te zuiveren, en voedsel met je mee.

In de dorpen bij de Lycische weg vind je slaapgelegenheid in de vorm van gasthuizen en kleine hotels. Maar je zal onderweg ook plaatsen voor wildkamperen tegenkomen. In sommige stukken van de routes kan je niet anders dan wildkamperen, gezien je voor twee dagen of meer geen dorp zal tegenkomen. Je moet dus ook een tent meedragen.

Het droge klimaat van Lycië is de perfecte habitat voor schorpioenen en teken. Je materiaal goed afsluiten, en je kledij en schoenen uitschudden voor je ze weer aantrekt is altijd een goed idee.

de Lycische Weg
Een goede voorbereiding is essentiël voor een wandeling over de Lycische weg.

De mooiste route

Hete, droge condities. Een moeilijk pad. Weinig water en voedsel onderweg. Schorpioenen en teken. De Lycische Weg is niet eenvoudig. Dus waarom bewandelen zo veel mensen die route?

De Lycische Weg staat bekend als een van de mooiste routes op onze planeet. De paden, de historische sites langs het pad en de onvergetelijke uitzichten op de Mediterraanse zee maken deze route onbeschrijfelijk mooi. Bovendien vormt deze route een fikse uitdaging. Iets om je tanden in te zetten. En dat draagt wellicht ook mee aan de aantrekkingskracht ervan.

Reis naar Turkije

De start- en eindpunten van de Lycische Weg liggen op enkele uren van de luchthaven van Dalaman en de luchthaven van Antalya. Onderweg kan je gebruik maken van openbaar vervoer. Denk er wel op tijd aan dat je een visum voor Turkije moet aanvragen. Gelukkig kan dat gemakkelijk online. Denk je er te laat aan, kan je nog gebruikmaken van de iets duurdere spoedprocedure.

Hou er rekening mee dat de Lycische Weg een zware route is. Als je nog nooit eerder een langeafstandsroute hebt gelopen, kan je best beginnen bij een andere route met minder zware condities. Maar ook als je redelijk ervaren bent, moet je nog steeds voorzichtig zijn.

Er zijn reisbureaus die begeleidde wandelvakanties aanbieden, al dan niet in groep. Je wandelvakantie bij zo’n reisbureau boeken heeft het voordeel dat je begeleid bent, en dus veel veiliger. In sommige gevallen kan je dan ook gebruik maken van bagagetransfers, zodat je licht bepakt kan wandelen.
Probeer je het liever op je eentje, dan kunnen deze tips helpen.

de Lycische Weg
Een ruïne uit de Oudheid staat bij de Lycische Weg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *