Finland

De Isokenkaisten Klubi Lodge in Finland

Publireportage

Vandaag zet ik nog eens een bijzonder hotel in de kijker: de Isokenkaisten Klubi Lodge. Dit hotel, dicht bij de Russische grens in noord Finland, is als een verborgen schat. Je moet er even naar zoeken, maar wat je vindt is ongeëvenaard.

Isokenkaisten Klubi Lodge

De naam Isokenkaisten Klubi is een Fins woordgrapje. Je kan het vertalen als grote schoenen club. Grote schoenen hebben is een beetje het Finse equivalent van op grote voet leven, een verwijzing naar het luxueuze gevoel dat je krijgt tijdens een bezoek aan deze lodge.

De Isokenkaisten Klubi Lodge is namelijk een plaats waar je je heel snel thuis voelt. Het voelt als een verademing om daar aan te komen, in het bijzonder na een vlucht of een hele dag op de weg. Zodra je de Heikinjärventie weg indraait, zie je het hotel tussen de berken opduiken. Het ligt, zoals bijna alles in Lapland, omringd door bomen bij een meer. Het Heikinjärvi meer.

De zussen Sirpa en Katja zijn de drijvende kracht achter Isokenkaisten Klubi. Tezamen zorgen ze voor de huiselijke gezelligheid, de rooksauna, de verfijnde gerechten op tafel.

Finland
De Isokenkaisten Klubi Lodge ligt tussen berken bij het meer.

Ontmoet de sauna elf

In september bracht ik een avond door in de Isokenkaisten Klubi Lodge, in Finland Het was al koud, ondanks de hete Europese zomer van dit jaar, en de berken hulden zich al in geel. Het meer lag er stilletjes bij. De zussen Sirpa en Katja leidden mij recht naar de rooksauna, bij het meer. Finse rooksauna’s zijn anders dan wat we gewend zijn van sauna’s. De traditie strekt zich verder dan enkel zitten zweten. Een avondje sauna is een sociaal gebeuren, waar de normaal eerder stille Finnen de kans nemen bij te praten.

Finland
De rooksauna: één en al gezelligheid.

Zo’n avond in Isokenkaisten Klubi begint met een drankje en iets om te knabbelen. In de sauna maak je gebruik van minerale modder voor een masker, en stimuleer je je bloedsomloop door je armen en benen met berkentakken te slaan. Wanneer je er klaar voor bent, duik je het Heikinjärvi meer in.

De enige regel? Je brengt geen negativiteit in de sauna. Geen ruzie, geen roddels, geen zorgen. De sauna elf houdt daar namelijk niet van. En je hebt de sauna elf nodig om je sauna goed te laten werken.

De Isokenkaisten Klubi Lodge in Finland
In het meer. Ik voelde mij zo dapper. Foto door Sandra Odorico Brumfield.

Voetjes onder tafel

Na mijn sauna, en mijn – dappere – duik in het meer, kon ik helemaal ontspannen aan tafel. Sirpa en Katja koken op basis van familierecepten en met lokale producten. Sommige er van, zoals de paddenstoelen en bosbessen, plukken ze zelf in het bos. Het resultaat is een smaakvolle, natuurlijke maaltijd. En gezelligheid, want in dit hotel eet iedereen bij elkaar aan de grote tafel.

Ik vond de keuken van Isokenkaisten Klubi geweldig. Het voedsel is puur, smaakvol, grotendeels natuurlijk. Er wordt gekookt volgens familierecepten die al decennia verfijnd worden. Kan niet misgaan.

Finland
Alle gasten eten tezamen hier.

Naar Isokenkaisten Klubi

Logeren in Isokenkaisten Klubi is een complete ervaring. De kamers zijn mooi en luchtig, zij het wellicht een beetje aan de kleine kant. Niet dat dat veel uitmaakt, want hier dient je kamer nu eens echt enkel om te slapen. Lezen en ontspannen bij het haardvuur doe je in het hoofdgebouw. Zoek je een verblijfplaats voor een groep, dan kan je terecht in een van de cottages.

Finland
Een sauna elf kijkt toe van bij de open haard.

Er is meer dan genoeg te doen op het domein, en bovendien kan je gemakkelijk excursies boeken of gebruik maken van de pakketten die ze aanbieden. Naast activiteiten zoals wandelen met sneeuwschoenen of beren spotten, draaien veel de activiteiten rond voedsel en koken. Sirpa en Katja willen je laten proeven van hun tradities. Een traditie die niet alleen Fins is, maar ook veel Russische invloeden kent.

Isokenkaisten Klubi ligt afgelegen, in het oosten van Finland. Amper twee kilometer van de Russische grens. Maar het is niet bepaald moeilijk om er te geraken. Vanop de luchthaven van Kuusamo heb nog geen uur nodig om dit hotel te bereiken. Vanop de luchthaven van Rovaniemi moet je toch enkele uren rekenen.

Maar afstand is de prijs van rust en stilte, toch?

Finland
De Isokenkaisten Klubi Lodge in Finland.

One response to “De Isokenkaisten Klubi Lodge in Finland”

  1. […] in unieke, kleinschalige lodges, waar je helemaal ondergedompeld wordt in het Lapse leven. De Isokenkaisten Klubi Lodge, in Fins Lapland, is een perfect voorbeeld van zo’n bijzondere lodge. Een echte […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *