De Historiske

De Historiske: Noorse gastvrijheid ten top

Publireportage

Kwaliteit is iets waar je trots op moet zijn. En dat hebben ze goed begrepen in Noorwegen. Verschillende hotels verspreid over het hele land verzamelden zich onder de naam De Historiske: een kwaliteitslabel dat staat voor Noorse gastvrijheid.

De Historiske: de trots van Noorwegen

Noorwegen is land dat altijd tot de verbeelding spreekt. Het landschap is adembenemend, de natuur nog echt ruig. De Noorse cultuur is gevarieerd. Maar Noren staan niet meteen bekend als het meest hartelijke volk. Noren zijn niet de mensen die je vrolijk aanspreken in lijn bij de bakker, of die je zomaar om je hals vliegen.
Nochtans wil dat niet zeggen dat Noren nooit hartelijk zijn. Ze zijn vaak gewoon gereserveerd. Hun hartelijkheid komt eerder boven in de zorg die ze leggen in het ontvangen van hun gasten, in de stille trots die ze hebben in hun cultuur en geschiedenis.

De Historiske is daar het perfecte voorbeeld van. Hotels en restaurants die aangesloten zijn bij het eerder exclusieve De Historiske dragen authenticiteit, gastvrijheid, ontspanning en fine dining hoog in het vaandel. Een De Historiske hotel of restaurant is ingebed in geschiedenis. Ze huizen in historische gebouwen, zoals landhuizen en oude herbergen die werden opgebouwd tot elegante, romantische hotels. In de vaak groene of historische omgeving van de hotels kan je genieten van activiteiten zoals vissen of wandelen. Logeren in een van de De Historiske hotels is een complete ervaring.

De Historiske
Noorwegen is kortweg magnifiek. Een land dat je gezien moet hebben.

Mijn eigen ervaring met De Historiske

In juni 2018 reisde ik naar Noorwegen. Ik bezocht de regio Trøndelag, waar ik op zoek ging naar de muskusos en genoot van de Noorse gastvrijheid. In het door UNESCO beschermde mijnstadje Røros logeerde ik zelf in een De Historiske hotel: Røros Hotell.

Mijn reis naar Røros was door weer en wind aan de turbulente kant geweest. Aankomen in Røros Hotell was een verademing. Een soort van thuiskomen. Mijn kamer was ruim en licht, in de lobby brandde een vrolijk haardvuur. Voor ik aan het werk ging, kreeg ik de kans even neer te zitten een klein hapje te eten. Een kleine versterking, precies genoeg om even op adem te komen. Heerlijk.

De Historiske
Røros is zo’n mooi stadje om te bezoeken. Dat je er maar liefst twee De Historiske hotels vindt is alleen maar extra reden om te gaan.

Maanden later kreeg ik de kans aan de tafel van de koks van Villa Åmot te schuiven. Villa Åmot is een kleinschalig hotel in de Sunnfjord regio, in west Noorwegen. Het hotel, dat ooit een boerderij was, is nu een veilige haven, een warm welkom voor wie op zoek is naar rust en kwaliteit. Het wordt gerund door de echtelieden Steinar en Yngve, die een heel duidelijke visie hebben voor hun hotel: gasten komen om te genieten.
Nee, ik heb er zelf nog niet gelogeerd. Maar die ene keer dat ik kon proeven van de kookkunsten van de koks van Villa Åmot, die overigens enkel koken met locale producten, deed me bijna spontaan naar Noorwegen verhuizen. Voor héél even had ik spijt dat ik al getrouwd ben. Ik had me gerust een Noorse kok willen strikken!

De Historiske
Stel je voor: eeuwig zomerse dagen in Villa Åmot. Door de middernachtzon lijkt een zomerse dag nooit te eindigen.

De praktische kant van al die gastvrijheid

De hotels en restaurants van De Historiske zijn stuk voor stuk parels. En ja, daar hangt een prijskaartje aan vast. Eentje waar wij Belgen soms van schrikken. Maar dat moet je in perspectief zien. Noorwegen is sowieso een beetje duurder dan wat wij gewend zijn, maar in het geval van De Historiske krijg je fiks wat terug voor je geld. Kwaliteit, zorg, rust, authenticiteit. Dingen die onbetaalbaar zijn in mijn ogen. Ik kan De Historiske dus enkel maar aanraden.

Op de website van De Historiske vind je een duidelijk overzicht van de aangesloten hotels en restaurants. De meeste ervan zal je terugvinden in het zuiden van het land. Bezoek je dus de fjorden, of steden zoals Oslo en Bergen, dan zal je altijd wel een De Historiske in de buurt vinden.

Nog niet helemaal overtuigd? Deze beelden brengen je ongetwijfeld in de stemming.

One response to “De Historiske: Noorse gastvrijheid ten top”

  1. […] het wel wat meer mag kosten, dan zit je eigenlijk altijd goed met een hotel dat het de Historiske label draagt. Deze hotels bevinden zich steevast is historische panden en leggen de nadruk op […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *