Elk jaar van midden augustus tot midden september staat de heide in bloei. De bloempjes van dit korte, stugge plantje zijn helder lila of donkerder purper. Heidegebieden kleuren helemaal paars. Een prachtig én uniek zicht.
Heide is een plant die maar in een beperkt aantal landen voorkomt. Enkel de westkust van Europa, België, Nederland, Ierland en Groot-Brittannië hebben een klimaat waar heide floreert. Onze heidegebieden zijn daarom gerust uniek te noemen. Iets om te koesteren en om van te genieten.
België kent verschillende kleine en grotere heidegebieden, waar je heerlijk kan wandelen. Met een picknick dabei wordt zo’n wandeling een heuse daguitstap.

Onze heide wordt beschermd
Binnenlandse heidegebieden ontstonden doordat de bevolking in de middeleeuwen groeide, en er bos gerooid werd om schapen en grootvee te laten grazen. De grond werd schraler en verzandde tot een gebied waar enkel heideplanten konden groeien.
Onze heidegebieden zijn beschermd en worden onderhouden, omdat ze een thuis bieden al tal van planten en dieren. Naast de karakteristieke heideplanten, groeien er verschillende soorten mossen, brem en jeneverbessen.
Amfibieën en reptielen gedijen goed tussen lage heideplanten en in de vennen. Konijnen, hazen, vossen en zelfs reeën profiteren van het rustige gebied. Maar ook zeldzame vogels zoals het korhoen en de veldleeuwerik voelen zich thuis op de heidegronden.
Er dus veel redenen om de heidegebieden te beschermen. Een bezoek aan de heide vereist dus ook respect voor de fauna en flora. Blijf op de paden, trap niet op de planten, en respecteer de regels van het gebied dat je bezoekt.
De Kalmthoutse Heide
Wellicht het bekendste heidegebied in België: de Kalmthoutse Heide. Het gebied, dat officieel het Grenspark Kalmthoutse Heide heet, is bijna 38km² groot. Op het terrein vind je bijzondere zandverstuivingen, vennen en dennenbosgebied.
Je kan de Kalmthoutse Heide gemakkelijk per auto bereiken, maar het is veel leuker om met de trein naar het station Heide te rijden. De Kalmthoutse Heide ligt op wandelafstand. ’s Avonds, voor je met de trein weer naar huis rijdt, steek je gezellig een frietje in het frituur bij het station.
Het Nationaal Park Hoge Kempen
Het Nationaal Park Hoge Kempen, dat in 2006 officieel werd geopend, is het eerste nationale park van België. Het domein is uitgestrekt, met zo’n 127km² aan bos- en heidegebied. Wanneer de heide bloeit, is de intense paarse kleur vanop de autostrade E314 te zien.
Omdat het park zo groot is, kan je op verschillende plaatsen heel verschillende wandelingen maken. Om dat wandelen leuk te maken voor jong en oud, hebben de rangers van het park een geocache ontwikkeld voor het gebied Connecterra.
De Hoge Venen
De hoge Venen, op de Belgisch-Duitse grens, is een terrein van 45km² groot. Het gebied ligt voor het grootste deel in de Ardennen en voor een kleiner deel in de Duitse Eifel. Naast de dieren die wel vaker voorkomen in heidegebied, leven er in de Hoge Venen ook everzwijnen, edelherten en zelfs lynxen.
Je maakt van een bezoek aan de Hoge Venen beter een weekendje weg. De streek is ronduit prachtig, met kleine, sfeervolle dorpen op de rand van het heidegebied. De Duitse stad Monschau, met zijn gezellige centrum, restaurants en hotelletjes, is een goede uitvalsbasis om de Hoge Venen te verkennen.

De Veluwe
Het grootste heidegebied van Nederland is de Veluwe. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is ongeveer 1000km² groot, met voornamelijk loof- en naaldbossen. En heidegebied natuurlijk.
Vanuit Antwerpen is het zo’n twee uur rijden voor je de Hoge Veluwe bereikt. Perfect doenbaar voor een lange daguitstap, maar ook ver genoeg voor een heerlijk weekendje. Wil je de Veluwe verkennen per fiets? Je hoeft de jouwe niet helemaal mee te slepen, maar kan gewoon gebruik maken van de gratis Witte Fietsen op het domein.
Het Nationaal Park Dwingelderveld
Sinds mijn bezoek aan Drenthe ben ik helemaal gek op deze Nederlandse provincie. Het is er gewoon zo mooi, zo rustig. In Drenthe vind je het Nationaal Park Dwingelderveld, een natte heidegebied van 37km². Geen groot park, in vergelijking met de Veluwe, maar omdat Drenthe zo plat en zo dunbevolkt is, voelt het veel groter.
Wanneer je Drenthe bezoekt, moet je echt even stoppen bij een van de vele hunebedden, grafheuvels of historische dorpen. De provincie draagt niet voor niets de bijnaam Oerdrenthe.

Fotografietip: mist en zonsondergangen
Hoe langer hoe meer mensen genieten van de pracht van ons eigen land. En terecht. Net zoals het gaat bij boshyacinten en zeevonk, trekken mensen er tijdens de bloeiperiode van heide op uit om foto’s van al die natuurpracht te maken.
Heide fotograferen is relatief gemakkelijk. Het loopt niet weg en heeft geen bijzondere lichtende eigenschappen. Maar onder de vlakke zon durft het al eens een roodbruine tint krijgen op de foto. Mooie foto’s van heide maak je dan ook best tijdens het gouden uurtje vlak rond zonsopgang of zonsondergang. Met wat geluk hangt er een sfeervolle mist.
Maar vergeet vooral niet te genieten van dat moois.

Leave a Reply