Het Kaisertal in Oostenrijk

De culinaire herfst van Oostenrijk

De Oostenrijkse keuken steunt op traditie en op duurzaamheid. In stadsrestaurants en in berghutten eet je gerechten die klaargemaakt worden volgens oude recepten en met duurzame, lokale producten. Die traditie proef je vooral in de herfst, het seizoen van wilde paddenstoelen en het jachtseizoen. Geniet van de herfst in Oostenrijk.

O, wat hou ik van de herfst. Regendagen met stormachtige luchten wisselen zich af met zonnige middagen vol gouden licht. De bossen krijgen een diepe, warme kleur en de lage zon gooit haar licht op de Alpen. De natuur nodigt ons uit om te dwalen, om de bosgeur diep in te ademen. En na een lange wandeling is er niets heerlijker dan de voeten onder tafel te schuiven en te genieten van de rijke, fijne Oostenrijkse gerechten. Liefst met een thee-met-rum of een warme chocolademelk toe.

Oostenrijk herfst
Een warme kop lekkers na een wandeling.

Het culinaire Oostenrijk

Iedereen die in Oostenrijk is geweest, weet dat je er heerlijk kan eten. De Oostenrijkse keuken is rijk en gevarieerd en bomvol smaak, en gebaseerd op duurzame en natuurlijke producten. Niet alleen omdat de Oostenrijkse boeren lokaal gekweekte producten leveren aan de restaurants, maar ook omdat de koks vaak zelf de bossen intrekken op zoek naar paddenstoelen en kruiden en wild. De connectie tussen de natuur en de keuken is er nog sterk.

Hoewel ik een zwak heb voor moderne restaurants, eet ik in Oostenrijk het liefst in berghutten. Plaatsen waar je na een lange wandeling aanschuift voor een kom rundsoep met kaasknoedels of een bord Käsespätzle. Vooral in de herfst kunnen die berghutten je verrassen. Wat er dan op het menu staat, is deels afhankelijk van wat er die week geplukt of geschoten is. Het restaurant Rossmoos in Alpbachtal is zo’n restaurant waar wild en herfstgroenten op het menu staan. Naast het vaste menu, kan je dus genieten van dagverse herfstgerechten.

Culinair genieten
Verfijnd genieten van eeuwenoude tradities.

Paddenstoelen plukken met een gids

Zelf paddenstoelen plukken loont. Niet alleen omdat je ze erna allemaal mag opeten, maar ook omdat het iets puurs en zelfs mindfull heeft. Zelf de bossen in trekken om je eigen voedsel te verzamelen brengt je dichter bij de natuur. Je ruikt de herfstige bosgeur, je hoort de stilte van het bos. Je leert meer over de planten en de kruiden die er groeien en dat zorgt er voor dat je meer respect krijgt voor de natuur.

Er groeien heel wat heerlijke paddenstoelen in Oostenrijk. Denk aan eekhoorntjesbrood, cantharellen, berkenboleten en russula’s. Maar paddenstoelen (en kruiden) plukken kan ook risico’s inhouden. Niet elke paddenstoel is eetbaar. Sommige zijn dat niet en nog andere zijn simpelweg giftig. Tenzij je echt weet wat je doet, pluk je dus best paddenstoelen onder begeleiding van een natuurgids.

In Oostenrijk mag je tot twee kilo paddenstoelen per dag plukken. Dat is meer dan genoeg voor een maaltijd. Maak de paddenstoelen goed schoon, snij of scheur ze in stukken en bak ze in een kruidenomelet of verwerkt ze in een romige pastasaus. Heerlijk.

Paddenstoelen
Paddenstoelen plukken in Oostenrijk in de herfst: tenzij je echt zeker bent van wat je doet, neem je best een gids onder de arm.

Ontmoetingen met wilde dieren

Verschillende wilde dieren hebben hun thuis in de Alpen. Herten en everzwijnen en gemzen, maar ook steenbokken, marmotten en arenden die met wijd uitgestrekte vleugels over de bergtoppen zeilen, wonen in de beboste bergen. Tijdens de herfst zijn sommige van deze dieren actiever en dus gemakkelijker te zien. September en oktober zijn de maanden waarin de hertenbokken burlen om de hinden te lokken. Je hoort het burlen meestal rond de schemering en het geluid kan door het bos echoën en zelfs een beetje griezelig klinken.

Tijdens boswandelingen kan je soms herten en herten zien. Je ziet ze vaak in de verte in de valleien of op de almen, maar soms zie je ze ook in de bossen. Wanneer een hert jou ziet, zal het vluchten, vaak met een indrukwekkende snelheid en kracht. Maar als het dier jou nog niet gezien heeft, kan je soms een tijd staan kijken. Door stil te zijn en niet te bewegen, kan je zo’n onverwachte ontmoeting vaak langer laten duren.

Een dier in het wild zien doet iets met je. Wij mensen vergeten soms dat we niet de enige bewoners van onze aarde zijn. Door in stilte de natuur in te gaan en te kijken naar wilde edelherten met hun grote geweien, naar gemzen en steenbokken die op de rotsen springen of zelfs naar de vrolijk fluitende marmotten, ontdekken we dat we maar een schakel zijn in het leven. De ervaring is ontnuchterend en soms zelfs spiritueel.

Je kan er zelf op uit trekken om wildlife te spotten, maar je hebt een grotere kans om dieren te zien wanneer je er met een gids op uit trekt.

het culinaire Oostenrijk
In de bergen kan je verschillende wilde dieren spotten.

Weer warm worden met een borreltje

Het kan koud worden in de herfst. Zeker in de bergen, waar de wind vrij spel heeft tussen de pieken. Die wind kan voor prachtige luchten zorgen, maar het kan ook flink snijden. Na een lange wandeling warm je op in een berghut met een hete thee, een warme chocomelk of… een borreltje.

In de herfst worden de vruchten geoogst die nodig zijn om brandewijn en schnaps te maken. Vruchten zoals appelen, abrikozen en pruimen groeien goed in Oostenrijk. De vruchtbare grond en de koude nachten zorgen voor zoet, rijp fruit dat zich tot karaktervolle brandewijn laat verwerken.

Er zijn talloze distilleerderijen in Oostenrijk, waarvan de Giggus Distilleerderij in Stanz, Tirol, er bovenuit springt. Hier draait het om ambacht, om liefde voor de oogst en de brandewijn. Hier draait het om smaak. Proef vooral de brandewijn van de Spänling, een pruimenvariant die enkel in deze streek gedijt.

Naar Oostenrijk tijdens de herfst

Een week, of zelfs een weekend, in de Alpen kan je helemaal verkwikken. De natuur helpt je te ontspannen, de koude brengt weer kleur op je wangen. De Oostenrijkse keuken versterkt de innerlijke mens. Vaak is het minder druk in het tussenseizoen en kan je genieten van de stilte, van rustige restaurants en wandelingen waarin je niemand kan tegenkomen.

Je bereikt Oostenrijk gemakkelijk met de trein en de nachttrein, of met het vliegtuig. Met de auto kost het je vanuit Antwerpen een dag rijden om de Alpen te bereiken. Omdat de pandemie nog niet voorbij is, is het altijd belangrijk om de lokale maatregelen goed te lezen en na te leven.

Het herfstseizoen is kort en krachtig in Oostenrijk. Tussen augustus en de eerste sneeuw, die vaak in november al valt, kan je genieten van felgekleurde bossen, mistige bergen en vooral: de culinaire herfst. Tips om het meeste uit je reis te halen, vind je op de website van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme, of op de websites van de verschillende toeristische regio’s van Oostenrijk.

het culinaire Oostenrijk
De herfst is zo mooi in Oostenrijk.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

One response to “De culinaire herfst van Oostenrijk”

  1. […] glas warme wijn, met een kom rundsbouillon met knoedels of een warme chocolademelk met slagroom. De Oostenrijkse keuken is gemaakt voor koude dagen in de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *