De Charme van Istrië

De regio Istrië, verspreid over Italië, Slovenië en Kroatië, staat al bekend als paradijs sinds de Romeinen. Met zijn glooiende groene heuvels, azuurblauwe zee en gemoedelijke sfeer is het niet verwonderlijk dat Istrië al eeuwenlang een vakantiebestemming is.

Reisgoesting bezocht Kroatisch Istrië in de zomer, wanneer de hitte oploopt tot 35°C en de meeste mensen hun tijd aan het water doorbrengen.

Vanuit Charleroi vloog ik met Ryanair rechtstreeks naar Pula, de hoofdstad van Istrië. Vanuit het vliegtuig zag ik al de kleine eilandjes voor de kust, de jachten op het water en het Romeinse amfitheater in het centrum van de stad. Wat een heerlijk vooruitzicht!

Pula bleek een charmante stad te zijn, met kleine steegjes, goede restaurants en natuurlijk een indrukwekkend Romeins erfgoed. Het leven is er aangenaam rustig, vergeleken met ons jachtige België. Het heetste deel van de dag bracht ik door aan de kust met kajakken, snorkelen en de stekels van een zee-egel uit de voet van manlief te peuteren. Oeps.
Zodra de hitte wat verdween, kwam Pula tot leven. Ik at lokale visspecialiteiten, proefde van de wijn en testte olijfolie. Heerlijk.

Maar hoe gezellig Pula ook was, het was niet mijn favoriete kuststad. Dat moet immers wel Rovinj geweest zijn. Gelegen op een heuvel bij de kust, is deze stad het centrum van gezelligheid. Via de smalle straatjes, vol kraampjes van kunstenaars en venters, wandelde ik de heuvel op tot aan de kerk. Van daaruit keek ik uit over Rovinj. De zon begon te zakken en mensen verzamelden zich op de beste plaatsjes in de stad, gewoon om te kijken naar de zonsondergang. Ik voegde me bij hen en genoot van de sfeer en kleuren.

Zo blauw de kust van Istrië is, zo groen is het binnenland, zelfs onder de felle zomerzon. Ik verwonderde me over de lage begroeiing van struiken, immer groen, en de volle olijfbomen. De vruchten van kerselaars, olijfbomen en bessenstruiken hingen zwaar en zoet in de zon. Elke vallei was begroeid en aangeplant door boeren, de heuveltoppen gekroond met kleine middeleeuwse steden en kerkjes.

Als geboren en getogen Belgische, is dat niet iets wat ik gewend ben. Bij ons liggen dorpen en steden meestal in de valleien, niet op de heuvelstoppen. In Istrië klom ik de heuvels op, om daar onder eeuwenoude stadswallen en poorten te lopen tot het centrum, waar een kasteel of kerk het hart van de stad vormde. “Hier verschuilt zich geschiedenis.”

Ik bezocht enkele van de plaatselijke kerken en verwonderde mij over de alom aanwezige muurschilderingen. Vele ervan waren eeuwenoud, in restauratie of enkel te bekijken met een gids. Maar allemaal waren ze even indrukwekkend.
In het groene hart van Istrië, Motovun, at ik de lokale specialiteit: truffels. De regio staat bekend om zijn rijke truffeloogsten. En terecht. Ik at hier de beste truffels die ik ooit proefde.

Istrië bleek een paradijs te zijn voor reizigers. Het is niet moeilijk om het massatoerisme te vermijden en te genieten van alles wat de regio biedt. Kies plaatselijke hotelletjes, eet lokale producten en laat je door de inwoners inspireren in hoe je je dag doorbrengt; al is het met luieren, fietsen, zonnebaden of snorkelen, ieder vindt er wel zijn gading.

Wie graag proeft van de beste truffels, gaat daarvoor best naar restaurant Zigante. Eigenaar Zigante is de wereldrecordhouder van het vinden van de grootste truffel en verantwoordelijk voor een fiks deel van de oogst. De gerechten in zijn restaurant zijn subliem.
Er zijn verschillende erg goede hotelletjes in Istrië. Maar als ik er eentje als mijn favoriet moet aanduiden, dan is het zeker La Grisa in Bale. Hier logeer je in de stilte van een pittoresk stadje.  
Om je reis naar Istrië zorgvuldig te plannen, kijk je best op de website van de regio. Hier vind je, naast verschillende hotels en restaurants, ook tips over wat te doen en te bezoeken.
2 Comments
 1. Beste Lotte,

  Dank je voor de geweldige inspiratie.
  Zigante was een ontzettend heerlijke belevenis.
  We hebben genoten van het hotel La Grisa.
  Istrië is top bestemming. Dank zij jou tips hebben we er top vakantie opzitten.

  • Beste Thomas,

   Super, ik ben blij dat jullie hebben genoten van jullie reisje naar Kroatië!
   Ik hoop eens wat foto’s kunnen zien.

   Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *