Fietsen in de Betuwe

De Betuwe: wandelen en fietsen in de fruitstreek van Nederland

Publireportage

In het hart van Nederland ligt de Betuwe. Een klein gebied tussen de rivieren Nederrijn en Waal. De kleiafzetting van die rivieren maakt de Betuwe een van de meest vruchtbare gebieden van Nederland. Het is er groen en glooiend en in de lente, wanneer de fruitbomen in volle bloei staan, kan je heerlijk wandelen en fietsen in de Betuwe.

Ik ken Nederland redelijk goed. Ik hou van de Friese wateren, van de kust van Zeeland, van het groene Drenthe. Toch was de Betuwe nieuw voor mij. Nieuw, en tegelijk zo vertrouwd Nederlands. Een plaats waar je kan thuiskomen, waar je kan ontspannen in het groen, waar je kan genieten van het beste dat Nederland te bieden heeft.

Wandelen in de Betuwe

Net zoals de rest van Nederland, is de Betuwe voorzien van een uitgebreid netwerk van wandelknooppunten. Die knooppunten geven je de kans om je eigen route uit te stippelen en dus op eigen houtje de streek te verkennen. Maar je kan ook gebruik maken van verschillende wandelroutes die opgesteld zijn door Bureau Toerisme Betuwe.

De Bloesemroute is – natuurlijk – op zijn mooist in volle lente. Dan staan de boomgaarden in de bloei en geniet je van de delicate fruitbloesems met hun zoete geuren. Vooral als het zonnig is, komen de bloempjes echt tot hun recht, vind ik. De Bloesemroute is een dikke achttien kilometer lang, en volgt een deel van de rivier Linge en meandert tussen de boomgaarden.

Wie een kortere wandeling zoekt, kan de Oogstroute volgen. De route is bijna acht kilometer lang en leidt je door de boomgaarden. Onderweg kijk je uit over landgoed, kastelen en kerken. Plaatsen waar de tijd stil lijkt te staan.

Tip

Hoewel de Oogstroute prachtig is in de lente, loont het ook om ze te bewandelen in de late zomer, vroege herfst. Wanneer de hitte weg is, de eerste herfstkleuren daar zijn en de boomgaarden vol zware, rijpe appels hangen. Maar dat is nu net het bijzondere aan de Betuwe. Het is er het hele jaar door mooi. Bezoek de Betuwe in de lente én in de herfst om zowel de bloesems als de oogst te ervaren.

Fietsen in de Betuwe

Hoewel ik enorm veel van wandelen houd, stap ik op tijd en stond ook graag op de fiets. Fietsen gaat wat sneller, zodat je meer ziet, maar ook niet zo snel dat je geen tijd hebt om te genieten van de omgeving. Het enige nadeel aan fietsen is dat ik de hele tijd wil afstappen om foto’s te nemen en bloesems te ruiken.

De Lingeroute volgt de rivier Linge en leidt je over de groene rivieroevers, door pittoreske dorpen, langs rietvelden en boomgaarden. Met zijn 70 kilometer is de route goed te doen in een namiddag, maar als je liever rustig fietst en onderweg regelmatig wil stoppen, kan je er ook een hele dag voor uittrekken.

Tip

De Lingeroute start en stopt aan landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, waar je kan genieten van biologische streekproducten. Aan het landgoed vind je ook de Appeldijk: een stukje dijk afgelijnd met oude appelbomen. Vooral in de lente is het er simpelweg magisch mooi.  

TOP-tip

In het rivierengebied, en dus ook in de Betuwe, zijn bepaalde knooppunten aangeduid als TOP’s. Toeristische Overstap Punten. Had ik nog nooit van gehoord, maar wat zijn ze handig. TOP’s zijn punten waar verschillende wandel- en fietsroutes samenkomen. Vaak is er gratis parking en vind je cafeetjes en restaurants in de buurt.

Een TOP is dus altijd een goed startpunt van een deugddoende wandeling of een lekker lange fietstocht. Je kiest zelf waar je naartoe gaat, of volgt een van de bestaande routes. Handig voor wie maar een dag in de Betuwe doorbrengt, maar evengoed handig voor wie een weekendje of een hele vakantie in de Betuwe doorbrengt en graag nieuwe routes ontdekt. Je rijdt met de auto naar een TOP en je trekt er op uit.

Tip

In de Betuwe vind je verschillende TOP’s. Het TOP Brasserie De IJsboetiek in Kesteren is een geweldig start- en stoppunt voor een zomerse wandeling. Dat ijsje heb je dan dubbel en dik verdiend. Bij TOP Fort Vuren combineer je je wandeling of fietstocht met een vleug cultuur. Bovendien kan je er fietsen huren als je zelf geen fiets bij hebt.
Fietsen in de Betuwe

Genieten van streekproducten

In een streek die bekend staat om zijn boomgaarden, zijn akkers en zijn streekproducten, moet het wel goed tafelen zijn. De Betuwe staat in het bijzonder bekend om zijn producten die recht van de boer naar de tafel gaan. Dat is niet alleen gezond, maar ook duurzaam. Geniet van vers fruit, zoals appelen en kersen, maar ook van groente, zuivel en vlees recht van de boerderij. Wist je dat er zelf wijn verbouwd wordt in Betuwe? Met de druiven die gekweekt worden op de rijke ondergrond, worden de beste wijnen van Nederland geprocudeerd.

Restaurants en cafés zetten maar wat graag de Betuwse streekproducten op tafel. Ze staan er zelfs bekend om. Overal in de Betuwe vind je gezellige restaurants en cafeetjes. Zoals restaurant ’t VeerHuys. Hier eet je fijne gerechten met lokale producten in een gezellig en informeel restaurant. Vingers en duimen.

Tip

Stokerij Lubberhuizen stookt op ambachtelijke en duurzame wijze likeuren van het Betuwse fruit. Je kan op regelmatige tijdstippen deelnemen aan een rondleiding met proeverij in de stokerij. Natuurlijk kan je de Eau de Vie ook proeven in verschillende restaurants en café’s.

Maak er een weekendje in de Betuwe van

Hoewel ik hou van een daguitstap, gaat er toch niets boven een weekendje weg. Je kan wandelen en fietsen zonder op de tijd te moeten letten. Zonder aan de terugrit te denken. In de Betuwe vind je verschillende kleinschalige accommodatie. Hotels, B&B’s en vakantiehuizen: je vindt echt wel iets naar jouw smaak.

Ik heb mijn oog laten vallen op Logement De Appelgaard, in Culemborg. In De Appelgaard logeer je tussen de hoogstamappelbomen. Je snuift de geur van appelhout, van bloesems, van rijpe appels op zodra je uit je bed stapt.

Tip

Je kan ook arrangementen in de Betuwe boeken. Een arrangement bestaat dan bijvoorbeeld uit een aantal nachten in een fijn hotel, ontbijt en een uitgebreid diner. Hoef je zelf niets te plannen. Gewoon boeken en vertrekken.

Hoe bereik je de Betuwe

De Betuwe ligt ongeveer in het midden van Nederland, op ongeveer 120 kilometer afstand van Antwerpen. Je bereikt de Betuwe dus al in een uurtje of twee. Gezien de regio best uitgestrekt is, ben je het meest flexibel met de auto. Maar je kan de Betuwe ook met de trein bereiken. Het kost je ongeveer twee uur om van Antwerpen naar Tiel te sporen. Met de fiets op de trein ben je meteen klaar om de Betuwe te ontdekken.

De Betuwe is een landbouwstreek vol knusse dorpen. Maar je vindt er ook enkele historische steden. Hanzestad Tiel is daarvan de bekendste, maar ook Culemborg is een bezoekje waard.

Tip

Plan je bezoek aan de Betuwe met de website Uit In De Regio en ons artikel Avonturen op het water.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *