Fietsen in de Betuwe

De Betuwe: ontdek de fruitstreek van Nederland tijdens de Bloesemperiode

Publireportage

Eén van mijn favoriete dingen om te doen is wandelen door de fruitgaarden wanneer de bloesems bloeien. Dat is iets waar de Lage Landen om bekend staan. Onze rijke ondergrond is bijzonder goed voor landbouw. Overal zie je uitgestrekte akkers, groene weiden en fruitgaarden vol rijp fruit. Overal zie je dat typische boerenlandschap. Maar nergens is dat landschap zo mooi als tijdens de bloesemperiode in de Betuwe.

Ontdek de Betuwe met de Bloesem- en fruitalert app

Elk jaar opnieuw wacht ik vol ongeduld tot de fruitgaarden weer in bloei komen. Omdat die bloei afhankelijk is van het weer, is het onmogelijk te voorspellen wanneer precies de bloesems open komen. Bovendien bloeien de tere bloempjes niet zo lang. Je moet dus snel zijn om ze kunnen zien.

Elk jaar lokt de bloesemperiode in de Betuwe fietsers en wandelaars die willen genieten van de bloemenpracht, van de zoet geurende boomgaarden. Om ervoor te zorgen dat niemand voor niets helemaal naar de Betuwe rijdt, kan je gebruik maken van de Bloesem- en fruitalert app.

De Bloesem- en fruitalert app, die te downloaden is voor zowel Android als iOS, vertelt je namelijk precies  wanneer de bloesems bloeien en wanneer het fruit rijp is. Zo weet jij wanneer je naar de Betuwe moet gaan om volop te genieten van de bloesemperiode. Of de fruitperiode, want die is minstens even mooi.

Download de Bloesem- en Fruitalert app op de website Uit in de Regio.

Fietsen tussen de bloesems

Zoals je al eerder kon lezen op Reisgoesting, is de Betuwe een streek die je het beste op de fiets kan verkennen. Je fietst door groene landschappen, langs de rivieren, tussen kleine dorpen en steden. De Betuwe is mooi het hele jaar door, maar op zijn mooiste in de vroege lente, tijdens de bloesemperiode. Vaak is het nog frisjes in die periode en hangen de nevels ’s ochtends nog tussen de bomen, maar wanneer het zonnetje doorbreekt, wordt het al snel lekker warm.

In de Betuwe vind je talloze fietsroutes. Je kan zelf je route samenstellen met behulp van fietsknooppunten, of je kan gebruik maken van de themaroutes. Dit zijn mijn favoriete fietsroutes:

  • Appels met Peren Vergelijken is een fietsroute van ongeveer 16 kilometer lang. Je legt de route in een uurtje of twee af, wat je genoeg tijd geeft voor een wandeling of een bezoekje aan een Hanzestad in de streek.
  • De Bloesem- en Fruitroute is 41 kilometer lang. Net lang genoeg voor een middagje trappen en genieten van de omgeving, wat deze route heel geschikt maakt voor een daguitstap naar de Betuwe.
  • De 3-daagse Bloesemroute leidt je in drie dagen tijd door het Land van maas en Waal, Bommelerwaard en de Betuwe. Onderweg kan je logeren in een van de vele fijne hotelletjes of B&B’s. Of je brengt je tentje mee en gaat lekker kamperen op de camping.

Of je nu kiest voor een korte route of net een hele lange, vergeet vooral niet om de Appeldijk bij het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt te bezoeken. De Appeldijk is een stukje dijk dat tussen de lager gelegen boomgaarden ligt, waardoor je tussen de bloesems zelf wandelt en fietst. Een onvergetelijke ervaring.

Tip

Je vindt verschillende gezellige hotels en restaurants waar je kan logeren tijdens de 3-daagse Bloesemroute. Hotel De Twee Linden en restaurant De Gouden Molen zijn absolute aanraders. De Gouden Molen is zelfs het startpunt van dag 2 van de 3-daagse Bloesemroute.  
Fietsen in de Betuwe

Met de oldtimer door de Betuwe

In Buren vind je het museum Visscher Classique, waar je een indrukwekkende collectie oldtimers kan bekijken. Dat museum is een geweldige tip voor een regendag, maar je kan er ook een oldtimer huren. Wat, naar mijn bescheiden mening, misschien wel de beste manier is om de Betuwe te verkennen.

Kruip voor een paar uur of zelfs een hele dag achter het stuur van een klassieke auto en snor over de smalle landwegen, tussen de akkers en door de bloeiende boomgaarden. Breng een picknick mee of stop onderweg in een van de vele fijne restaurants, waar je geniet van de streekproducten van de Betuwe.

Tip

Een dagje met een oldtimer is leuker als je je niet hoeft te haasten. Maak er dus meteen een weekendje weg van en logeer bij B&B De Heeren van Tuil in Tuil. Ga ‘s avonds naar Bistro de Bolle in Boven-Leeuwen voor een heerlijk hapje en geniet onderweg van de zonsondergang in de boomgaarden.
Met de oldtimer door de Betuwe

Tijdens de bloesemperiode naar de Betuwe

De bloesemperiode duurt maar een paar weken. Hou tussen april en mei dus een oogje op de Bloesem- en Fruitalert app en bereid je voor op een heerlijke daguitstap of een weekendje weg in de fruitstreek van Nederland. De Betuwe ligt ongeveer 120 kilometer van Antwerpen, dus je bent er in een hip en een knip.

Net omdat de Betuwe zo dichtbij ligt, is de streek een geweldige bestemming voor een spontane vakantie. Je hoeft niet zo ver te rijden en toch is het helemaal anders dan hier thuis. Laat je verrassen door de groene streek die niet voor niets de fruittuin van Nederland genoemd wordt.

Tip

Plan je bezoek aan de Betuwe met de website Uit in de Regio en laat je inspireren door onze artikelen: Avonturen op het water en Fietsen en wandelen in de Betuwe
Boomgaard in bloei in de Betuwe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *