Water de Betuwe

De Betuwe: avonturen op het water

Het landschap van de Betuwe is gevormd door zijn rivieren. Door de smalle sloten, de beken en de plassen. Net zoals in heel Nederland speelt water een belangrijke rol in de Betuwe. Mensen genieten van fietsen of wandelen aan het water, van vissen en van varen. Precies daarom werd dit jaar in de Betuwe de Peddelroute gelanceerd.

Ik heb een zwak voor het water. Ik hou van zwemmen en van de schittering van de zon op het water. Maar het meeste hou ik van kajakken. Met een slag van je peddel glij je geruisloos over het water. Je ziet het landschap vanuit een heel ander standpunt. Onderweg zie je vissen, kikkers en reigers in het riet. Het ontspant me elke keer weer.

De Betuwe Water

De Peddelroute van de Betuwe

De gloednieuwe Peddelroute is me dus op het lijf geschreven. Ze is wel 54 kilometer lang en volgt de rivieren Linge en Korne tussen Tiel en Gorinchem. Onderweg zie je de groene oevers, de akkers en natuurlijk de Betuwse fruitgaarden. Je geniet van de stilte en de zon op het water. En wanneer je even genoeg hebt van het peddelen, kan je eenvoudig aanmeren bij een van de 34 aanlegsteigers op de route.

In de buurt van de aanlegsteigers vind je altijd iets om te bezoeken. Plaatsen om even de benen te strekken of wat te eten, maar ook plekken die je gewoon gezien moet hebben. Zo kan je in het dorpscentrum van Acquoy de scheefste kerktoren van Nederland bekijken. Die staat zo scheef dat het lijkt alsof hij elk moment kan omvallen. Of je kan even stoppen bij Molen De Vlinder, die majestueus boven de Linge torent.

Peddelroute de betuwe

Omdat de Peddelroute best lang is, kan je ervoor kiezen om maar een deel van de route af te leggen, of om de tocht verspreiden over meerdere dagen. Je logeert dan onderweg in een gezellig hotelletje of op een camping. De Prins in Buren is een echte aanrader. De knusse kamers zijn zo sfeervol en gerieflijk. ’s Avonds eet je verfijnde gerechten in het restaurants. Precies wat je nodig hebt na een dag op het water.

Tip

Als je, net als ik, geen eigen kajak hebt, kan je gewoon een kajak, een kano of een stand up peddel board huren. Het bedrijf Lekker aan de Linge brengt je kano naar je vertrekpunt en haalt die ook weer op wanneer je
uitgepeddeld bent.

Logeren op het water

Zo leuk ik kajakken vind, zo leuk vind ik slapen op het water. De Blokhutboot combineert het beste van beide. De naam zegt het eigenlijk al. Je gaat aan een van de drie opstapplaatsen aan boord van een volledig uitgeruste, drijvende blokhut en vaart heerlijk op de Linge, in de Bommelerwaard of de Biesbosch. Je vaart net zo lang en zo ver als je zelf wil. Wanneer de zon zachtjes begint te zakken, meer je aan op een groen plekje en kruip je onder de wol. Je valt in slaap met het zachte kabbelen van het water op de achtergrond. Ik zeg het wel vaker, maar ik ga het toch nog een keertje zeggen: er is niets zo ontspannend als slapen op het water. Niets. 

De Blokhutboot heeft vijf slaapplaatsen en is dus groot genoeg voor een gezin. Er is een warme douche en een toilet aan boord. Je kan je eigen potje koken in de volledig uitgeruste keuken of je kan lekker uit eten op het land.

De Blokhutboot in de Betuwe

Je kan de Blokhutboot op verschillende plaatsen aanleggen voor een culturele uitstap op het land. De Betuwe is niet alleen een groene streek, maar ook een historische streek, met dorpjes en steden waar cultuurliefhebbers hun hart ophalen. Na een dagje slenteren door de straten, keer je weer terug naar de Blokhutboot voor een nacht op het water. En ’s ochtends zie je wel weer waar je naartoe vaart. Het is vakantie. Niets moet.

Tip

De Blokhutboot is altijd voorzien van een tweepersoonskajak. Sta vroeg op en neem de kajak om de zon te zien opkomen boven het water. In de ochtendschemering zie je soms herten drinken of roofvogels die boven het water scheren.
De Blokhutboot op het water in de Betuwe

Een dagje aan het water

Soms heb je geen zin in een hele vaartocht. Soms heb je zin in pootjebaden, in een beetje plonzen, in een dagje aan het water. In de Betuwe is er altijd water in de buurt. Geniet van lange wandelingen op de oevers van de Linge of de Korne, of trek er op uit met de fiets. Of ontdek een van de recreatiegebieden in de Betuwe.

Met zoveel water in de buurt is het bijna logisch dat je verschillende recreatiegebieden in de Betuwe vindt. Het Betuwestrand en Beldert Beach, met zijn killersurf glijbaan, zijn geweldige keuzes voor wie een dag aan het water wil doorbrengen. Maar zelf vind ik De Gouden Ham een echte aanrader.

De Gouden Ham in de Betuwe

De Gouden Ham was oorspronkelijk een zandwinning. Toen die zandwinning sloot, werd de put een plas. Nu kan je er plonzen, varen en vissen. Genieten van het water. Op de oevers vind je kleine cafeetjes, hotels en restaurants. Huur een kajak of een bootje of bezoek de kleine Hanzestad van Nederland: Maasbommel.

Tip

In Hotel Moeke Mooren kan je niet alleen in alle rust logeren bij het water, je kan ook gebruik maken van een van hun arrangementen. Het arrangement Sloepvaren en Overnachten combineert een tocht met een elektrische sloep op De Gouden Ham met een overnachting in het hotel.
Genieten van de borrel bij Moeke Mooren.

Logeer zonder zorgen in het Eiland van Maurik

In Nederland hebben ze kamperen tot een kunst verheven en dat is in de Betuwe niet anders. In het vakantiepark Eiland van Maurik sla je je eigen tentje op, of logeer je in een tiny house, een vakantiehuis voor het hele gezin of zelfs in een vakantiehuis waar je de hele familie in te slapen kan leggen.

Het Eiland van Maurik heeft zijn eigen strand, waar je kan zonnen of plonzen. Op de grote plas kan je kanovaren, waterfietsen en stand up peddelen. Of huur er een fiets en ontdek de omgeving.

Tip

Het Eiland van Maurik ligt in het hart van de Betuwe, vlakbij het stadje Buren. Vanuit het Eiland van Maurik kan je dus in alle rust en op eigen tempo de Betuwe verkennen. Met de fiets, te voet of met de auto: jij kiest.
Het eiland van Maurik

Naar de Betuwe

De Betuwe is een gebied in het rivierenland, in het midden van Nederland. Omdat het gebied gevoed wordt door verschillende grote, natuurlijke rivieren, is het een rijk landbouwgebied. Daarom staat de Betuwe ook wel gekend als de fruittuin van Nederland. In de vroege lente ontluiken de fruitbloesems en verandert de Betuwe in een zee van delicate witte en roze bloesems.

Diezelfde rivieren zorgen ervoor dat de Betuwe rijk is aan natuurlijk water. Rivieren, sloten en plassen fonkelen uitnodigend in de zon. Fietsen en wandelen aan het water kan je het hele jaar door, en zodra het warm genoeg is, kan je varen en zwemmen.

Naast het groene landschap, vind je in de Betuwe ook verschillende historische dorpen en steden. Vooral de Hanzesteden Tiel en Maasbommel zijn een bezoekje waard. Hanzesteden hebben immers een bijzonder plaatsje in de Nederlandse geschiedenis.

Met de auto kost het je een kleine twee uur om de Betuwe te bereiken. Vanuit Antwerpen is het immers zo’n 120 kilometer rijden. Dichtbij genoeg voor een daguitstap of een weekendje weg, maar ver genoeg om toch dat echte vakantiegevoel te hebben.

Plan je bezoek aan de Betuwe met de website Uit In De Regio. Lees ons artikel De Betuwe: wandelen en fietsen in de fruitstreek van Nederland voor meer inspiratie.

De Peddelroute in de Betuwe.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *