de beste tips voor fins lapland

Lapland bezoeken in de winter staat al tijden op mijn bucketlist. Toch, toen ik in september Fins Lapland bezocht, in de volle ruska, vergat ik dat hele wintergebeuren. Tuurlijk, ik wil die winter nog steeds zien; hoe sneller, hoe liever. Maar de herfst in Lapland zit nu ook stevig in mijn hart verankerd.

Mijn herinneringen aan die reis zijn glashelder. Gouden dagen en buiten zijn tot het donker wordt. Gewoon genieten. In de herfst speelt het leven in Lapland zich af in de natuur. Maar wat kan je dan zoal doen, daar buiten in Lapland? Ik zet mijn favoriete activiteiten op een rijtje.

Kanoën

Finland is nogal nat. Honderden, duizenden meren zijn verbonden met kleine stroompjes, rivieren en zelfs heuse moerassen. Het lijkt wel alsof elke Fin een boot of kano heeft. En ze vinden het fantastisch om je mee het water op te nemen.

Ik ging verschillende keren het water op. Maar mijn kanotocht in Salla, in het Oulanka Nationale Park, was veruit mijn favoriet. Ik peddelde op glashelder, spiegelend water tussen bomen en rotsen. Ik hoorde niets anders dan de natuur. De wind in de bomen, het splashen van mijn peddel. Heerlijk.

Lapland

Kanoën in de wilde natuur van Salla. Heerlijk.

Rafting

Hoe plezant kanoën ook is, soms mag het al eens wat sneller, toch? Daarom hees ik mij eerst in een waterdicht pak en zwemvest, en dan in een rubber boot tezamen met een gids van Ruka Palvelu. Peddel in de hand, even oefenen en hop, voor ik het wist was daar mijn eerste waterversnelling al.
Toegegeven, voor mij had het best nog wat wilder gemogen. Maar pakt dat je best rustig begint. Op het water zijn, en af en toe tegen de golven in worstelen is altijd plezant.

Lapland

Rapper en natter dan kanoën: raften.

River floating

Eigenlijk gingen we niet river floating. Maar het enthousiasme was zo groot, dat ik toch snel voor één ritje het water op mocht. Dit was een van de meest vreemde, maar ook meest ontspannende ervaringen die ik ooit had.

Ik moest mezelf in lagen en lagen beschermend materiaal hullen. Een isolerende overall, een dry suit, een zwemvest en helm. Ken je die opblaasbare sumo-worstel-pakken? Juist ja, zo voelde dat. Op mijn hoofd kreeg ik een lampje, want intussen was het donker. Ze wilden mij nog terugvinden, namelijk.

Toen kwam er een kleine briefing en daar ging ik het water in. Het was muisstil en aardedonker. Het water stroomt onder je door en je dobbert als een kurk een beetje in het rond. Boven mij zag ik duizenden sterren. Ik werd er stil van, zo mooi.

En, stel je voor dat je geluk hebt, en je noorderlicht ziet tijdens zo’n dobbersessie?

Paardrijden

Ik hou van paardrijden. Ik ben er niet zo goed in, maar wat ik mis aan techniek maak ik goed met enthousiasme. In Kuusamo vond ik een stal waar ze enkel IJslandse paardjes hebben: Wanha Raatesalmi. Die paarden kunnen tegen een stootje, en da’s ideaal voor beginners en voor ruiters die graag eens het bos ingaan.

Tezamen met de eigenaresse van de stal ging ik het bos in. Een hele ervaring. Ik stuurde mijn paard tussen de bomen door, waar de bosbessenstruikjes tot kniehoogte komen. Soms zag ik een glimp van rendieren die schuw van tussen de takken toekeken. En zodra we een zandweg bereikten, mocht ik mijn paard de benen geven voor een heerlijk stukje galop.

Machtig!

Lapland

Ik hou zo van paardrijden!

Noorderlicht kijken

Toegegeven, hier moet je hoerechance voor hebben. Het noorderlicht zien is sowieso nattevingerwerk, want niemand kan met zekerheid zeggen of het er zal, en zo ja, wanneer.

Ik had chance. Hoerechance. Niet één, maar twee avonden zag ik het noorderlicht in Lapland. Twee avonden dat ik van enthousiasme uit mijn bed stuiterde en in een dikke trui en schoenen die ik nog niet eens vast had geknoopt, naar buiten liep.

Doorgaans is het noorderlichtseizoen tussen oktober en april. Maar soms heb je geluk, en zie je al heel wat in september. Soms.

Lapland

Ik krijg maar geen genoeg van de foto’s van die avond.

Met buggy’s rijden

In de zomer en herfst wordt het skigebied Ruka gebruikt voor allerlei sneeuwloze activiteiten. Wandelen, mountainbiken, met buggy’s door het zand crossen. Klopt, die buggy’s zijn lawaaierig en stoffig, maar wel kei plezant.

Denk er wel aan dat je een rijbewijs moet hebben om met zo’n buggy te mogen rijden. Heb je dat niet, dan moet je tevreden zijn met meerijden. Maar ook dat is dolle pret!

Lapland

Met de buggy op de bergen van Ruka.

Hiken

In de nationale parken van Noord Finland ligt een enorm netwerk van wandelpaden. Sommige veelgebruikt, andere afgelegen en dicht begroeid. Kamperen mag er overal in de natuur. Ga je het bos in, is de kans groot dat je op zijn minst één kampeerder met rugzak en tent tegenkomt.

Op verschillende plaatsen vind je shelters, hutten en kampvuurplaatsen. Deze plaatsen zijn vrij te gebruiken, zolang je ze netjes en klaar voor gebruik achterlaat. Omdat de natuur in Finland soms aan de ruwe kant is, moet je wel enkele regels in acht nemen.

In veel hutten liggen logboeken, waarin je schrijft waar je naartoe gaat. Zo kunnen ze je gemakkelijker terugvinden in noodsituaties.
De eerste die in de hut is, is de eerste die weer moet vertrekken als er zich te veel nieuwe mensen aandienen. Zo krijgt iedereen de kans zich op te warmen en te drogen.
Gebruik je de kampvuurplaats, dan laat je het veilig achter, met verse tondel, zodat de volgende pijlsnel een vuur kan aanmaken. Soms is dat nodig.

Lapland

De rook van zo’n vuur voegt een heerlijke smaak toe aan je eten.

Wandelen met husky’s en rendieren

In de herfst is er nog geen sneeuw. Husky’s en rendieren die in de winter sleeën trekken, hebben dan maar weinig te doen. Dus kan jij ze uit wandelen nemen.

Een heel grappige ervaring, en afhankelijk van het dier totaal anders. De husky’s worden zo dol van enthousiasme dat je ze rond je middel moet binden, of ze gaan er gewoon vandoor. De rendieren daarentegen doen het liever rustig aan, en reageren soms zelfs een beetje nukkig. Pas op voor de geweien, soms lijken de dieren zelf te vergeten hoe groot ze zijn.

Ik bezocht verschillende huskyfarms en rendierfarms tijdens mijn bezoek aan Lapland, maar deze, deze en deze waren mijn favorieten.

Lapland

It’s so fluffy I’m gonna die!

Lapland

Gewoon een man met zijn rendier op wandel.

Beren kijken

Er leven nog veel beren in het wild in Lapland. Je zal ze zelden tegenkomen, omdat ze nogal schuw zijn. Maar hier en daar kan je op berensafari.

In Kuusamo kroop ik voor enkele uren in een hut met uitzicht over een drassig gebied. Ik moest muisstil zijn, want de beren waren schuw en konden me horen. Je wilt een beer liever niet verrassen.
Ik had geluk. De een na de andere kwam tevoorschijn en liet zich in volle glorie fotograferen. Wat een ervaring!

Om nooit te vergeten.

Lapland

Beren! Dat was een droom die uitkwam.

Zelf naar Fins Lapland?

Ik bezocht Fins Lapland in samenwerking met Voigt Travel. Dit Nederlandse reisbureau richt zich op Scandinavië, maar heeft ook landen als Schotland in zijn gamma. Wat Voigt Travel zo bijzonder maakt in vergelijking met andere Scanidavië reisbureaus, is dat ze zomer- en herfstvakanties in Fins Lapland aanbieden. Op je eentje met een huurauto, of in een heuse groepsreis, Voigt Travel zet voor jou de puntjes op de i.

Meer over mijn reis naar Fins Lapland? Dat vind je in deze artikels:
Finland: het land van nationale parken
De ruska van Finland

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *