foodtour

De beste foodtour van de Algarve

Een van de beste manieren om een land te leren kennen, is door de gerechten en streekproducten. Dus nam ik António van de foodtour Eating Algarve Tours onder de arm en dook ik Olhão in. Om eens goed te proeven van de Algarve.

Op pad met Eating Algarve Tours

Mijn dag begint aan het ontbijt in mijn hotel. Iets eten of toch maar niet? Het mag dan wel een foodtour zijn, maar het zou ook een halve dag gaan duren. Ik hap voor de zekerheid toch maar een yoghurtje weg.
Niet veel later ontmoet ik António van Eating Algarve Tours voor de markthallen van Olhão. Twee lage gebouwen uit rode baksteen. Aan de ene zijde ligt de stad, aan de andere de haven. Binnenin is een grote hal, omringd door kleinere winkelpanden met deuren naar de hallen en naar buiten. Mensen grabbelen hier een snel ontbijt bij elkaar voor ze aan het werk gaan. Op de terrasjes zitten oude heren met wandelstokken te keuvelen.

foodtour
Stevige gebouwen in rode baksteen: dat zijn de markthallen.

António neemt mee rond en door de markthallen. Hier en daar stopt hij om iets aan te wijzen of iets uit te leggen. Ik mag proeven van een estrela de figo, een stervormige gebakken vijg met amandelen. Ik betreur me dat yoghurtje al, want de estrela de figo is een stevig hapje, en amper de eerste van de negen die zullen volgen.

Toch kan ik de verleiding moeilijk weerstaan wanneer ik een hapje marmelade met piri-piri pepers voor mijn neus krijg. De gedroogde inktviseieren daarentegen wijs ik vriendelijk maar beslist af. Om daarna spijt te krijgen, natuurlijk. Waar is mijn gevoel voor avontuur?

foodtour
Veel mensen doen hun dagelijkse inkopen in de markthallen. Dagverse vis smaakt het beste.

Door de oude stad

Olhão is een oude stad, legt António uit. Een stad die ontstond omdat visser hun waren een paar kilometer buiten de stad Faro gingen verkopen, om de hoge belastingen te ontwijken. Een klein vissersplaatsje groeide zo al snel uit tot de stad Olhão.

Het centrum van de stad is een wirwar van steegjes en huizen. Veel huizen zijn vierkantig gebouwd en bedekt met terrassen waarop vis en fruit gedroogd werden. Vanop de hoogste terrassen werd de omgeving in het oog gehouden. De terugkeer van vissers betekende werk voor iedereen, de komst van gerechtsdienaars betekende dat goederen verborgen moesten worden. Olhão was ooit een heuse smokkelstad, en die sfeer hangt er nog steeds.

foodtour
De ingeblikte vis van Conserveira do Sul.

António beweegt zo snel door de straten dat ik al snel mijn gevoel van oriëntatie helemaal kwijt ben. Hier en daar stopt hij voor een woordje uitleg of een hapje. Ik proef kazen, ham en wijnen in de voormalige, exclusieve club Republica Recreativa. In familiebedrijf Conserveira do Sul zie ik kleurrijke blikken vol vis in olie en kruiden, naar oude familierecepten.

Kleurrijke, betegelde huizen staan zo dicht bij elkaar dat er plaatsen zijn waar je niet met twee tegelijk kan lopen. Vaak hangen er bloemen of klimplanten aan de gevel. De mensen die er wonen, praten op de drempels met de buren. Ik geniet intens van de sfeer, van het huiselijke toch. De bewoners van Olhão, zegt António, zijn eerder ruw, maar met een blanke pit. Precies zoals je van voormalige smokkelaars zou verwachten, toch?

Foodtour
Het smaakvolle interieur van Republica Recreativa.

Foodsharing in Bioco

In de net-niet-laatste stop van de foodtour troont António me mee naar Bioco. Dit lunchplaatsje zou je zo voorbij lopen, want het ziet er wat obscuur en verborgen uit. Maar dat is niet toevallig. Een bioco is namelijk een zwarte mantel-en-kap die vroeger gedragen werd door vrouwen die zich gemakkelijk door de stad wilden bewegen. Omdat de mantel anonimiteit verzekerd, begonnen de slimme bewoners van Olhão het ding te gebruiken om – jawel –  te verdonkeremanen.

Het interieur van Bioco is een mikmak van oude tafels, stoelen en decoratief geschikte visnetten. António bestelt is rap Portugees een smaakmaker van verschillende gerechtjes, die zonder pardon in potten en schotels op tafel kopen. Ik schep kieskeurig een hapje van alles op mijn bord en proef. Eenvoudige ingrediënten, zoals aardappelen en groente en eieren, vormen tezamen een hartige en stevige lunch. Mijn buik zit intussen goed vol, maar toch kan ik het niet laten nog een keertje op te scheppen.

foodtour
Bioco is een samenraapsel van stoelen en tafels, versierd met allerlei kleurige dingen.

Amandellikeur en citrus

De foodtour eindigt waar hij begon: aan de zeekant van de stad. In het Real Marina Hotel & Spa zoeken we de skybar op. De zon schijnt intussen fel, de zeebries speelt door mijn haren. Als laatste proefje van de foodtour, krijg ik een cocktail voor mijn neus. Almond Lover, exclusief gecreëerd voor deze foodtour.

Het blijkt een heel slim gekozen afsluiter. De Almond Lover is misschien wel de lekkerste cocktail die ik ooit dronk. Met een basis van citrussap en eiwit lijkt hij een beetje op de Pisco Sour, maar de amandellikeur voegt een onverwacht warme, marsepein-achtige smaak toe aan het geheel.
Veel te snel is het glas leeg. Ik neem afscheid van António met een brede lach op mijn gezicht. Het enthousiasme van de man en de smaken van Olhão vormden tezamen een heerlijke middag.

foodtour
Olhão is zo’n gezellige stad!

Boek je tour

Verken de Algarve met een foodtour. Eating Algarve Tours biedt rondleidingen aan niet alleen in Olhão, maar in de hele Algarve. Het is enkel een kwestie van kiezen. Op hun website vind je een duidelijk overzicht van de verschillende tours die ze aanbieden. Ben je vegetarisch of mag je bepaalde dingen niet eten? Vergeet dat niet te vermelden.

Ik nam deel aan de Ria Food Tour. De hapjes en drankjes waren stuk voor stuk smaakvol en interessant. De sfeer van zo’n tour is los en gezellig. Er is ruimte voor vragen en dialoog. António is een man die zijn streek heel goed kent, en er honderduit over kan vertellen zonder dat je verveeld geraakt.

Al klinkt het niet zo, de negen hapjes van de Ria Food Tour zijn meer dan genoeg. Nog snel een yoghurtje eten voor vertrek is dus echt niet nodig.

foodtours
Kleine pleintjes en smalle stegen tussen de kleurrijke huizen van Olhão.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *