de berg athos

Niet ver van waar ik logeerde in Chalkidiki staat de berg Athos op de meest oostelijke van de drie schiereilanden. Op en rond de berg Athos staan tientallen kloosters. Ik ben gat nieuwsgierig, maar ik mag er niet binnen. Waarom? Ik ben een vrouw.

De provincie Chalkidiki bestaat uit een deel vasteland en drie schiereilanden, ook wel de vingers van Chalkidiki genoemd. Ik verbleef tijdens mijn bezoekje aan Griekenland in de Nefeli Villa’s, op de meest westelijke vinger. De berg Athos staat op het meest oostelijke schiereiland.

Al eeuwenlang is de Athos een heilige berg. Op de rotsen en de klippen staan tientallen kloosters. Als sinds 800 voor Christus werden er kloosters bewoond op het schiereiland, maar de laatste 1800 jaar is de berg Athos uitsluitend bewoond door monniken die het Orthodoxe geloof aanhouden. Ook nu leven er nog een fiks aantal monniken op berg Athos, al dan niet Grieks-Orthodox of Russisch-Orthodox, Bulgaars-Orthodox. In oude tijden leefden er soms wel zo veel als 10.000 monniken rond de berg. Tegenwoordig zijn dat er een kleine 2000.

Athos heeft een autonome status binnen Griekenland en binnen Europa. Zo houden de monniken de Juliaanse tijdsrekening aan, in plaats van de Gregoriaanse zoals de rest van de wereld. De uur rekening wijkt ook af van de onze, gezien de monniken zonsondergang als 0u00 beschouwen.
Daarnaast is het invoeren en verhandelen van waren verboden en heb je een visum nodig om Athos te betreden.

De berg Athos, en in principe het hele schiereiland, zijn enkel te betreden door mannen. Vrouwen worden absoluut niet toegelaten, zelfs vrouwelijke dieren niet. Het zou de monniken afleiden van hun werk. Tja.
Hoewel de regel nog steeds strak wordt aangehouden voor vrouwen, zijn er hier en daar hennen en kattinnen aanwezig. Deze beestjes blijken hun nut bewezen te hebben door eieren te leggen en muizen te vangen.

Wil je de vele prachtige kloosters bezoeken, dan moet je dus zo’n visum aanvragen. Tenminste, als je een man bent. En ook dat is voor discussie vatbaar, gezien de oorspronkelijke redenering dat de berg enkel betreden mag worden door bebaarde mensen. Geen vrouwen en kinderen, dus. Orthodoxe jongens mogen de kloosters bezoeken onder begeleiding van hun vader, maar mogen er niet overnachten tot ze meerderjarig zijn.

En ik, als vrouw? Ik mag zo dicht komen als 500 meter. In een bootje en met een verrekijker. Dat is alles. Fascinerend!

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *