De Miradouro da Vista dos Barcos in de Azoren.
,

De Azoren voor beginners

In het midden van de Atlantische Oceaan, ter hoogte van Portugal, ligt een eilandengroep met vulkanische eilanden. Weelderige groene bergen, rotsachtige kusten en mistige bergen: in dit artikel lees je alles wat je moet weten voor je Azoren vakantie.

Wat moet je weten voor je naar de Azoren reist?

De Azoren zijn een autonome regio van Portugal. De eilandengroep bestaat uit negen bewoonde eilanden: São Miguel en Santa Maria in het oosten, Terceira, Graciosa, Faial, Pico en São Jorge in het midden, en Flores en Corvo in het westen.  Tussen Flores en Santa Maria, respectievelijk het meest westelijke en het meest oostelijke eiland, ligt ongeveer 500 kilometer. De Hoofdstad van de Azoren is Ponta Delgada, een kleine stad aan de zuidkust van São Miguel. Tenslotte liggen er rond de Azoren nog acht onbewoonde eilanden.

De noordkust van het prachtige São Miguel

Hoe reis je naar de Azoren

De beste en snelste manier om de Azoren te bereiken, is met het vliegtuig. Tui biedt rechtstreekse vluchten van Brussel Airport naar Ponta Delgada aan. Met TAP Airlines vlieg je naar Lissabon, waar je een aansluitende vlucht naar Ponta Delgada neemt.

Je kan ook met de boot naar de Azoren. Traditioneel zijn de Azoren, en dan in het bijzonder het eiland Faial, een natuurlijk stopplaats voor avonturiers en zeilers die tussen Europa en Amerika varen. De tocht is weliswaar prachtig, maar duurt erg lang.

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Omdat de Azoren deel zijn van Portugal, en Portugal deel is van de EU, hebben Belgen enkel een geldige ID card nodig voor een vakantie naar de Azoren.

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je hebt geen bijzondere medische voorbereidingen nodig voor je vakantie naar de Azoren.

Het klimaat van de Azoren

De Azoren hebben een eigen microklimaat, dat nog het meeste lijkt op een mild subtropisch klimaat. Je kan het vergelijken met een koelere versie van het mediterrane klimaat. Doorheen het jaar is de temperatuur meestal erg aangenaam. Zelfs in putje winter zakt de temperatuur niet onder de 10°C. Maar het kan er wel flink waaien, regenen en er kan heel snel hevige mist opzetten.

Daarom kleed je je best in laagjes. Goede, waterdichte wandelschoenen zijn geen overbodige luxe, net zoals een winddichte regenjas. Overigens duren die buien nooit lang. Wacht gewoon even en voor je het weet, is de zon er weer.

Weer Azoren
Het weer kan er soms wat wisselvallig zijn.

De mensen van de Azoren

Hoewel de Azoren deel van Portugal zijn, kan de mensen van de Azoren niet helemaal over dezelfde kam scheren als Portugezen. Azoreanen hebben meestal een flexibel karakter en een ontspannen houding. Dat moet ook wel als je op een eiland leeft waar het weer elk moment kan omslaan.

De meeste Azoreanen hebben een bijzondere band met het eiland waarop ze leven. Ze kennen de natuur, ze kennen de weersperikelen. Ze houden van de natuur en van buiten zijn. Zelfs in Ponta Delgada, toch de grootste stad, heerst een soort dorpsgevoel.

De voertaal op de Azoren in Portugees, maar de meeste mensen spreken ook Engels.

De cultuur van de Azoren

Het is onduidelijk wanneer de eilanden voor het eerst bewoond werden. Op sommige eilanden werden sporen gevonden van megalithische bewoning. Andere sporen suggereren dan weer dat de eilanden in de achtste eeuw bewoond werden door Vikings. Wat wel zeker is, is dat in de vijftiende eeuw Portugese en Vlaamse kolonisten zich op de eilanden settelden.

Tot op de dag van vandaag zie je Portugese en Vlaamse invloeden in de cultuur van de Azoren. De architectuur heeft een opvallend Portugees tintje, maar doet ook wat aan het Caraïbische denken. Witte gebouwen met donkere hoekstenen. Op sommige eilanden die je windmolens zoals die van de Lage Landen, een direct overblijfsel van de Vlaamse kolonisten.

Ponta Delgada

Omdat de eilanden in het hartje van de Atlantische Oceaan liggen, was en is de visvangst een grote bron van inkomsten. De afgelopen eeuwen werd er ook actief op walvissen gejaagd. Hoewel de walvisvangst is stopgezet, zie je er wel overal sporen van terug. Op het eiland Pico kan je het Museu dos Baleeiros, of het Museum van de Walvisvaart, bezoeken.

De Azoren zijn vulkanische eilanden. Je kan goed zien waar lavastromen in zee stroomden en zo nieuwe stukken land aan de eilanden toevoegden. De laatste echte uitbarsting dateert van 1958, toen de Capelinhos op het eiland Faial uitbarstte en een flink stuk land aan het eiland toevoegde. Op het eiland São Miguel vind je warmwaterbronnen die gevoed worden door ondergrondse vulkanische activiteit.

St Sebastian Azoren

De Azoreaanse keuken

Je kan de Azoreaanse keuken het beste beschrijven als een Portugese keuken met Vlaamse en Nederlandse invloeden. Dankzij de rijke visgronden kan je bijna overal genieten van dagverse vis. Maar ook vlees staat regelmatig op het menu. Denk aan sappige steaks en geflambeerde, gerookte worst.

Het meest gekende gerecht van de Azoren moet wel de Cozido das Furnas zijn: een stoofpot van knolgroente, vlees of vis die in de hete, vulkanische bodem gekookt wordt. Alle ingrediënten gaan in een kookpot, waarna de kookpot voor enkele uren de grond in gaat. Wanneer hij weer bovenkomt, heb je een heerlijk stoofpotje.

De zwarte rotsen van de eilanden houden de zonnewarmte lang vast, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor het verbouwen van wijnranken, die de warmte nodig hebben om te groeien. De Azoreaanse wijn die gemaakt wordt van de druiven, is bijzonder lekker. Daarnaast blijkt de bodem ook heel geschikt voor het kweken van ananassen en zelfs thee. Op het eiland São Miguel vind je de enige Europese theeplantage.

De munteenheid van de Azoren

In de Azoren betaal je gewoon met de euro. Je kan er bijna overal met de kaart betalen, maar het loont wel om wat kleingeld op zak te hebben wanneer je kleinere dorpen bezoekt. Het leven is er doorgaans flink wat goedkoper dan in België. Voor minder dan 10euro heb je een lekkere lunch. Voor 30euro een goed diner.

Waterval Azoren

Zijn de Azoren veilig?

De Azoren zijn veilig voor reizigers. De criminaliteit ligt er erg laag. In Ponta Delgada word je soms aangeklampt door bedelaars, maar dat is ook het enige waar je je zorgen over moet maken.

De natuur is er wel ruig. De scherpe hellingen en rotsachtige bodem vormen een uitdagingen voor wie met de auto reist of voor wie de bergen in wil trekken. Wees voorzichtig, laat altijd iemand weten waar je naartoe gaat en volg het advies van de Azoreanen op. Zij kennen hun eilanden als geen ander.

Ook de zee kan er wat woester zijn dan wij Belgen gewend zijn. Sowieso is de oceaan erg diep in en rond de Azoren, en door het wisselende weer kan de deining erg hoog zijn. Je gaat dus best enkel op zee als je weet wat je doet, of onder begeleiding van een gids.

Speel je liever op veilig? Je kan op elk eiland begeleide wandeltochten, jeeptours, kajaktours en walvissafari’s boeken. Ik vond de walvissafari van Futurismo erg goed, want zij voeren hun safari’s uit met respect voor de walvissen, en met biologen aan boord die al je vragen kunnen beantwoorden. Ook hun canyoningtocht vond ik erg goed en veilig uitgevoerd.

Walvissen Azoren

Door de Azoren reizen

Wil je meerdere eilanden bezoeken, dan kan je dat doen door een van de ferry’s te nemen, of door het vliegtuig te nemen. SATA Airlines vliegt met kleine propellervliegtuigen tussen de eilanden. Wel heb je een fikse dosis humor en geduld nodig, want door het wisselvallige weer kan het zomaar gebeuren dat je vaart of vlucht uitgesteld of zelfs afgelast wordt. Geen nood, als dat gebeurt komen de ferry- en vliegmaatschappijen snel met een oplossing. Ze zijn het immers gewend.

Op de eilanden zelf reis je best met de huurauto. Zo kan je overal gaan en staan waar je wil. Hou er wel rekening mee dat sommige stukken erg steil zijn en je dus een goed en soms creatief chauffeur moet zijn om de hellingen te overwinnen. Denk even na of je de helling weer opraakt voor je aan een afdaling begint. Wanneer het regent, verlies je bijvoorbeeld alle grip.

Er is openbaar vervoer in de Azoren, maar dat loopt niet goed. Je kan in de meeste plaatsen de bus nemen naar het volgende dorpje of stadje, maar die zijn zelden op tijd, komen pas uren later of zelfs helemaal niet opdagen.

Hotels en accommodatie in de Azoren

Je vindt allerlei accommodatie voor je vakantie in de Azoren. Van resorts tot boetiekhotels en huurappartementjes. Je vindt dus echt wel wat naar je zin. Hier vind je een lijst met accommodatie op de Azoren.

Zelf vond ik het Casa do Pateo – Charming House echt geweldig: een kleinschalig hotelletje in het hart van Ponta Delgada, met nauwelijks tien kamers, een prachtige binnenplaats en een geweldig ontbijt.

Casa do Patéo
Casa do Patéo

Dit moet je weten voor je op vakantie naar de Azoren gaat

  • Pak stevige, waterdichte wandelschoenen en een goede regenjas in, maar ook je zwembroek en zonnebrand.
  • Wil je verschillende eilanden bezoeken, stel je dan flexibel op. Soms kan je niet varen of vliegen door het weer en moet je even wachten.
  • Je kan het hele jaar door walvissen en dolfijnen zien in de Azoren, want er wonen verschillende scholen dolfijnen en zelfs potvissen. Bovendien zwemmen emigrerende walvissen bijna altijd langs de Azoren. In de maand juni heb je het meeste kans om verschillende walvissen en dolfijnen te zien. Soms heb je geluk en zie je zelfs orka’s!
  • Op wegwijzers zie je vaak het woord ‘mirodouro’ staan. Dat betekent dat er een uitzichtpunt is. Altijd de moeite om even te stoppen en te genieten van het uitzicht.

Plan je een vakantie naar de Azoren? De websites van toerisme Portugal en Visit Azores helpen je op weg. Lees meer over Portugal en de Azoren op Reisgoesting.

Azoren vakantie
Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.

One response to “De Azoren voor beginners”

  1. Martha Verpoorten Avatar
    Martha Verpoorten

    Heerlijk herkenbaar, doet me met goesting terugblikken op mijn Azorentrip van 6 jaar geleden…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *