De Azoren in een Notedop

In België vooral bekend van dat hogedrukgebied op het weerbericht, zijn de Azoren een onderschatte bestemming. Deze eilanden, een autonoom deel van Portugal, zijn bijzonder. Reizigers die er éénmaal heengingen, gaan ooit terug, dat is zeker. Lees hier waarom.

De Azoren zijn een groep van negen bewoonde en acht kleinere onbewoonde eilanden in de Atlantische Oceaan. De bewoonde eilanden zijn Faial, Flores, Sao Jorge, Terceira, Pico, Santa Maria, Graciosa, Sao Miguel en Corvo. Tussen het meest oostelijke eiland, Santa Maria, en het meest westelijke eiland, Flores, ligt ongeveer 500km.

De eilanden, allemaal gevormd door vulkanische activiteit, zijn eerder klein. Maar door grote hoogteverschillen en plooien in het land veroorzaakt door schuivende massa’s lava toen de eilanden gevormd werden, duurt het lang eer je een eiland goed kent.
Het klimaat van de Azoren is zacht en wisselvallig. Hoewel het doorgaans aangenaam warm is, kan het weer op een dag erg verschillen. Het is niet ongewoon om zowel felle zon, dichte mist en een stevige plensbui in amper een paar uur te ervaren. Of om van op een zonovergoten Faial een regenstorm te zien over Pico.

Dat maakt wel dat de Azoren overdadig groen zijn. In het vocht en de warmte ontstaan varens, grassen, bloemen en mossen. Bomen zijn er eerder klein en krom, door de zeewinden. Er wordt zelfs gezegd dat zeewieren en algen die door die zeewinden aan land worden geblazen, door de vochtigheid gewoon kunnen doorleven in een boom of struik.

Doordat de vijf centrale eilanden, Faial, Pico, Sao Jorge, Terceira en Graciosa, dicht bij elkaar liggen, vormen ze een veilige plaats voor zeedieren. Bijna alle walvissen wereldwijd stoppen tijdens hun migratie in de wateren rond de Azoren voor een rustpauze. Daar de zee opgaan geeft dan ook een enorme kans dat je walvissen ziet.

Wie de Azoren bezoekt, heeft een goed gevoel voor humor en flexibiliteit nodig. Door de snel wisselende weersomstandigheden, durven de vluchten en ferry’s tussen de eilanden wel eens uitgesteld of afgelast worden. Mist is nefast voor vliegtuigen, te veel wind is dat voor de ferry’s.
Langs de andere kant vormde dit soort omstandigheden de karakters van de inwoners. De mensen op de Azoren zijn heerlijk relaxed, vriendelijk en flexibel: ‘gebeurt het nu niet, dan gebeurt het morgen wel. Koffie?’

De levensstijl van de Azoren is vergelijkbaar met die van Portugal, zij het iets relaxter. Op de Azoren eet je tapas met olijfolie, drink je plaatselijke wijnen en likeuren, en proef je voortreffelijke kazen. Ook hun nationale gerecht: vlees, vis en knolgroente voor 12 uren lang gegaard in de warme, vulkanische grond, is speciaal. Maar het zijn de visgerechten die je pas echt goed zullen smaken.

Actieve reizigers halen hun hartje op met snorkelen, surfen, zeilen, canyoning, paardrijden… Noem maar op. Maar wat ik je zeker zou aanraden, of je nu eerder actief bent of niet, is een van de wandelpaden te nemen. Zodra je de bewoonde kuststroken en dorpen achter je laat, ben je alleen in een groen, vochtig paradijs. De wind blaast de lage wolken uit elkaar en geeft je onvergetelijke vergezichten. Je staat meters en meters boven de zee, de wind in je haren, en geniet van de pure lucht, van stroompjes water dat je gewoon kan drinken en buizerds die door de lucht scheren. Genieten is het woord.

Omdat de Azoren betrekkelijk onbekend zijn in België, is het niet altijd gemakkelijk een vakantie te plannen. Enkele grotere reisbureau’s, zoals Jetair, bieden wel vluchten naar en luxeresorts aan in de hoofdstad Ponta Delgada, maar zo leer je het echte land nog niet kennen. Gelukkig biedt de Nederlandse reisorganisatie Djoser volledige reizen naar de Azoren aan.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *