daguitstap: theaterwandeling de vos… in het bos

Wandelen hoeft niet enkel wandelen te zijn. Kindertheater Anna’s Steen ontwikkelde een coronaproof theater in het bos: ‘De Vos… in het Bos’. Een theaterwandeling op kindermaat, gebaseerd op verschillende fabels en propvol speelse karakters.

De cultuursector heeft het zwaar. Theater kan even niet, en veel theatergezelschappen voelen het water aan de lippen. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan, en het theatergezelschap Anna’s Steen werkte een coronaproof theatervoorstelling uit.

Dat ik fan ben van dit soort initiatieven, moet ik niet meer zeggen. Creativiteit en vindingrijkheid zijn belangrijk in tijdens van crisis. Het brengt een beetje licht. Een beetje ademruimte. ‘De Vos… in het Bos’ is er voor gezinnen met jonge kinderen. Geniet van een wandeling door het bos met een flinke snuif theater.

De vos... in het bos

Theater is het bos. Foto: Miep Embrechts.

Over ‘De Vos… in het Bos’

Een hongerige vos sluipt door het bos op zoek naar een heerlijk maal. Een malse eend moet wel smaken. Maar wat gebeurt er dan? Wat doet die kip met haar stenensoep daar? En hoe zit dat met die raaf, dat varken en die haas die maar niet ten onder wil gaan? En pas op voor de wolf!

‘De Vos… in het Bos’ is een bewerking van het theaterstuk ‘Voilà, zei de Vos’ en ontstond in samenwerking met het CC Brasschaat. Wandelaars kunnen een wandeling volgen door het park De Mik in Brasschaat. Onderweg vind je zes paaltjes met een QR-Code, die je kan scannen met je smartphone. Je kijkt dan gratis naar een episode van ‘De Vos… in het Bos’. De theaterwandeling is toegankelijk voor kinderen vanaf vier jaar.

De vos... in het bos

Je scant eenvoudig de QR-code op je smartphone om het volgende filmpje te zien. Foto: Miep Embrechts.

Over Anna’s Steen

Anna’s Steen is een theatergezelschap dat theater voor jonge mensen maakt. De stukken die ze brengen zijn toegankelijk voor een jong publiek, maar zijn ook simpelweg leuk voor volwassenen. Vaak voelen de stukken een beetje sprookjesachtig, en altijd weten ze te verrassen.

De bezielers van Anna’s Steen zijn Bart Embrechts en An Lombaerts. Twee mensen die hun hart en ziel leggen in de stukken die ze brengen. Voor ‘De Vos… in het Bos’ werkt Anna’s Steen onder andere samen met acteur Alain Rinckhout, muzikant Jan Blieck en kostuumontwerpster Miep Embrechts.

Misschien heb je zelf al eens een stuk gezien van Anna’s Steen. Ik zag zelf jaren geleden het theaterstuk Schaap met Laarsjes, gebaseerd op het boek van Maritgen Matter. Dat stuk is mij altijd bijgebleven. De speelsheid waarbij dagdagelijkse onderwerpen aan bod komen, de creativiteit die achter het ogenschijnlijk eenvoudige stuk stak… geweldig!

Overal in Vlaanderen

Wat begon als een theaterwandeling in het park van Brasschaat, is op korte tijd uitgegroeid naar een project dat zichtbaar is over heel Vlaanderen. Na Brasschaat volgden andere steden. Je kan ‘De Vos… in het Bos’ bekijken in Aartselaar, Dendermonde, Ieper, Lint, Lommel, Merelbeke, Oudsbergen, Ronse, Sint-Niklaas, Temse, Tervuren, Wervik, Wetteren, Mortsel, Kapellen, Oud-Turnhout, Kontich, Kalmthout, Ranst, Zottegem en De Panne.

Kans is groot dat je dus een theaterwandeling in jouw buurt vindt. Kijk wel eerst even na op de website van je gemeente of van het Cultureel Centrum van jouw gemeente vanaf wanneer de wandeling toegankelijk is.

Je kan de wandeling zo vaak maken als je maar wil. En wanneer je de filmpjes eenmaal gedownload hebt tijdens de wandeling, kan je ze gewoon thuis herbekijken.

Dus. Wandelschoenen aan, kinderen onder de arm en op naar het bos!

De vos... in het bos

Daar is de vos! Foto: Miep Embrechts.

3 Comments
  1. Heel mooie beschrijving wat je mag verwachten van deze voorstelling in het bos. Tof concept en op een plezante manier uitgewerkt. Maar ook heel fijn verwoord in jouw omschrijving, chapeau!

  2. Zalig veel info dank u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *