Inkom van Pairi Daiza

Daguitstap: ontdek The Isles of the Rising Sun in Pairi Daiza

Publireportage

Op 10 mei 2024 werd de nieuwste wereld van Pairi Daiza officieel geopend: The Isles of the Rising Sun is geïnspireerd op de eilanden, de natuur en de cultuur van Japan. Er leven sikaherten, kraanvogels en siamang. Reisgoesting mocht als eerste een kijkje nemen.

De mooiste dierentuin van Europa

Pairi Daiza wordt – terecht – de mooiste dierentuin van Europa genoemd. Het park groeide uit van een eenvoudig vogelpark tot een dierenpark verdeeld in negen werelden. De werelden hebben doorgaans een sterke link met een land of een werelddeel, en toont niet alleen dieren, maar ook planten en zelfs culturele aspecten van dat land of werelddeel.

The Kingdom of Ganesha, bijvoorbeeld, is geïnspireerd op Indonesië en Zuidoost-Azië, en opgebouwd met terrassen waar rijst en andere planten groeien, architectuur gebaseerd op oude Indonesische ruïnes en zelfs een gewijde, Balinese tempel.

Voor de opbouw van de wereld The Last Frontier, die geïnspireerd werd op Canada, werden zelfs kunstenaars van verschillende stammen uit Canada ingehuurd. De authenticiteit van het geheel is overweldigend mooi. Het plaatje klopt gewoon.

De negen werelden van Pairi Daiza

Momenteel heeft Pairi Daiza negen werelden. Elke wereld is tot in de details uitgewerkt. Van de architectuur tot de planten en dieren die er leven. In de muren zitten vaak vitrines met geschiedkundige en culturele artefacten.

 • Cambron l’Abbaye is opgebouwd rond de ruïnes van de abdij van Cambron. Je vindt er volières vol vogels, een roofvogelshow en een kolonie vleermuizen in de crypte van de abdijtoren.
 • The Middle Kingdom is geïnspireerd door China. Je vindt er een Chinese tuin, een tropische serre met planten, vliegende honden en nevelpanters, en het pandaverblijf.
 • Cambron-sur-Mer geeft aandacht aan de maritieme wereld. Hier leven pinguïns, pelsrobben en pelikanen. In het neoclassicistische kasteel vind je indrukwekkende aquaria en een curiositeitenkabinet met onder andere een zeemeermin uit Fiji, een mummie en de skeletten van Siamese tweelingen.
 • De Austral Cape is natuurlijk gebaseerd op the land down under. In deze sfeervolle wereld ontdek je of wombats echt vierkante drolletjes maken en zie je kangoeroes springen.
 • In The Land Of Origins, dat gevormd is naar Afrika, leven leeuwen, neushoorns en gorilla’s. Slenter door een huttendorp en bezoek het reptielenverblijf dat gebouwd is in een replica van een walvisvaarder.
 • The Kingdom of Ganesha is met zijn Zuidoost-Aziatische architectuur misschien wel de mooiste wereld van Pairi Daiza. Wie goed zoekt, vindt zelfs een kleine exhibitie over de Asmat koppensnellers.
 • In Land of the Cold leven walrussen, elanden en wolven. Dieren die goed tegen de koude kunnen. Hun verblijven staan vol hoge dennenbomen en de gebouwen zijn gebouwd met dikke boomstammen.
 • The Last Frontier is opgebouwd rond een Canadese tradingpost. Je kan er beren zien, wolven en poema’s. Kijk zeker ook naar de authentieke totems en schilderingen.
 • The Isles of the Rising Sun is de negende wereld, die voor het publiek geopend werd op 11 mei 2024.

The Isles of the Rising Sun in Pairi Daiza

In vergelijking met sommige andere werelden, is The Isles of the Rising Sun een kleine wereld. Klein, maar ontzettend sfeervol. The Isles of the Rising Sun bestaat uit drie eilanden, die elks gebaseerd zijn op een eiland van Japan. Je volgt een kronkelend pad door Japanse rotstuinen en zelfs een theetuin, door oranje poorten en langs de dierenverblijven.

Het geheel is simpelweg mooi. Rustgevend. De dierenverblijven zijn ruim en – waar mogelijk – zo verweven in het geheel dat je eigenlijk niet doorhebt dat je in een dierentuin bent. De sikaherten staan zo dichtbij dat je ze zou kunnen aanraken. Boven je hoofd slingeren apen zich door de bomen.

The Isles of the Rising Sun is een prachtige toevoeging aan Pairi Daiza. En, sinds 11 mei 2024, open voor het publiek.

Blijf logeren in Pairi Daiza

Het grote minpunt van Pairi Daiza is dat het park zo uitgestrekt is. Het heeft zo veel hoekjes en kantjes, zo veel dingen om te ontdekken. Zo veel, dat het onmogelijk is om alles in één dag te zien. Bovendien staat er een verdere ontwikkeling op het programma, met nieuwe werelden waarvan de eerstvolgende al in 2025 geopend zal worden.

Om mensen de kans te geven het hele park te ontdekken, bouwde Pairi Daiza enkele jaren geleden hotels en lodges op het domein. Je logeert in verblijven die naadloos opgenomen zijn in de verschillende werelden. Van een kamer in de tradingpost tot een verblijf dat uitkijkt over de dierenverblijven.

Logeren in Pairi Daiza geeft je de kans om het park in alle rust te bekijken. Nadat de dagjesbezoekers weer vertrokken zijn, ontspan je in je eigen kamer, eet je een hapje in een van de restaurants en val je in slaap tussen de dieren. Om dan ’s ochtends weer fris je ontdekkingstocht verder te kunnen zetten.

Pairi Daiza blaast 30 kaarsjes uit

Dit jaar blaast Pairi Daiza 30 kaarsjes uit. Het dierenpark groeide in een mum van tijd uit van een vogelpark tot de mooiste dierentuin van Europa. Elk jaar ontvangt het park miljoenen bezoekers uit de hele wereld.

Een groei zoals deze is een uitdaging voor elk bedrijf, maar in het bijzonder voor een dierenpark. Dierentuinen liggen al een tijd onder vuur, en dat is niet onterecht. Een dierentuin zoals degene waar ik ben mee opgegroeid, zijn simpelweg niet meer van deze tijd. Het welzijn van de dieren staat meer voorop dan enkele decennia geleden.

Daarnaast zijn de meeste dierentuinen in Europa verbonden door kweekprogramma’s die ernaar streven bedreigde dierensoorten te kweken en wanneer mogelijk, weer uit te zetten. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de kweekprogramma’s.

Pairi Daiza klimaatneutraal tegen 2032

Hoewel het altijd beter kan, toont Pairi Daiza enorme inspanningen om het welzijn van de dieren in het park en hun soortgenoten in het wild te verbeteren. De Pairi Daiza Foundation zet zich in voor dierenwelzijn in België en de rest van de wereld onder de vijf pijlers:

 • Beschermen van bedreigde habitats
 • Beschermen van bedreigde soorten
 • Ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek
 • Reptielen en amfibieën opvangen
 • Het natuurlijk erfgoed in de verf zetten

Pairi Daiza stopt een deel van zijn winst in de Pairi Daiza Foundation, maar ook bezoekers kunnen de Pairi Daiza Foundation steunen door donaties, peter- of meterschap en vrijwilligerswerk.

Daarnaast heeft Pairi Daiza zichzelf de doelstelling gegeven om tegen 2032 volledig klimaatneutraal te zijn. De meest opvallende inspanning daarvoor is de recente aanleg van met zonnepanelen overdekte parkings. Je auto blijft lekker koel in de schaduw en de zonnepanelen vangen al het zonlicht op. Briljant in zijn eenvoud. Momenteel produceren de zonnepanelen al 130% van de stroom die nodig is om het hele park te doen draaien.

Bezoek Pairi Daiza en The Isles of the Rising Sun

Pairi Daiza is een dierenpark in Henegouwen dat zich kenmerk met zijn verschillende werelden. The Isles of the Rising Sun, gebaseerd op Japan, is de laatste nieuwe wereld van Pairi Daiza, en de plannen voor de volgende wereld liggen al klaar.

Vanuit Antwerpen is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Brugelette, waar Pairi Daiza ligt. Je kan ook er ook met de trein naartoe. Je stapt af in treinstation Cambron-Casteau, waarna het een kwartiertje wandelen is naar de toegangspoort.

Als je denkt dat je aan een daguitstap niet voldoende hebt, kan je er ook een weekendje weg van maken. Pairi Daiza heeft hotelkamers, groepsverblijven en vakantiecabines. Inkom in het park zit inbegrepen in de prijs.

Kijk op de website van Pairi Daiza voor meer informatie, tickets en boekingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *