Bruinisse
,

Daguitstap: nazomeren in Bruinisse

Na een lange, warme zomer gingen we deze week de herfst in. Officieel dan, want de nazomer blijft opvallend zacht. Er is geen betere tijd dan deze om naar de zee te gaan. Geen betere tijd dan nu om naar Bruinisse te gaan.

Al van kindsbeen ga ik naar Zeeland wanneer ik vitamine zee nodig heb. Niet dat onze kust niet de moeite is, maar Zeeland heeft net dat beetje meer. Meer duinen, meer groen, meer strand. Minder beton. En toch, na al die keren Zeeland, was dit de eerste keer dat ik in Bruinisse was.

Bruinisse
Het sfeervolle Bruinisse.

Het Mosseldorp Bruinisse

Bruinisse, dat in het sappige lokale dialect Bru genoemd wordt, ligt op Schouwen-Duiveland. Dit stukje Nederland is technisch gezien een eiland dat omsloten wordt door Europa’s grootste zoutwatermeer het Grevelingenmeer, het Nationaal Park Oosterschelde en de Noordzee.

Al meer dan 550 jaar lang is Bruinisse een vissersdorp. In de haven liggen kleurrijke vissersboten en mosselkotters. De code BRU staat telkens in grote letters op de boeg van elke boot. Dit zijn Bruse vissers, en daar zijn ze trots op. Terecht trots, want Bruinisse staat wijd en zijd bekend als het Mosseldorp.

Tip: Bruinisse ligt op ongeveer een uurtje rijden van Antwerpen. Perfect voor een daguitstap. Wie graag wat langer blijft, kan een huisje huren in het Aquadeltapark van Roompot.

Bruinisse
Welkom in Bru!

Museum Brusea

De geschiedenis van Bruinisse is best woelig voor zo’n klein dorp. Het leven aan de zee is niet altijd gemakkelijk. Overstromingen en andere rampen tekenden het dorp. En toen de oorlog kwam, werd haast het hele dorp in de as gelegd. Enkel een achttiende-eeuws vissershuis bleef overeind. Dat vissershuis is nu deel van het museum Brusea.

Een bezoek aan Brusea is nodig om Bruinisse echt te begrijpen. Niet enkel de geschiedenis van het dorp staat er centraal, maar ook de evoluties in de mosselvisserij. Je leert er alles over het zaaien (ja, echt) en oogsten van mosselen. Het volledig ingerichte vissershuis werpt dan weer licht op hoe de vissers vroeger werkten en leefden.

Iedereen in Bruinisse is op de een of andere manier met de zee verbonden. Ook de gidsen die je meenemen door het museum. Het voelt aan als levende geschiedenis, als een verhaal dat zich voor je ogen ontplooit. En dat maakt een bezoek aan Brusea zo interessant.

Tip: proef de Zeeuwse bolus, een heerlijk zoet kaneelbroodje.

Bruinisse
Het vissershuis in Brusea is traditioneel ingericht.

Culinair genieten met de Mosselgilde

Elk jaar, bij de start van het mosselseizoen, trekt Bruinisse tienduizenden bezoekers. Allemaal mensen die op zoek zijn naar de beste mosselen. Acht Bruse restaurants sloegen de handen in elkaar en richtten de Mosselgilde op. Een gilde die staat voor kwaliteit. In de aangesloten restaurants ben jij zeker dat je de beste mosselen eet, al dan niet op traditionele of creatieve wijze geserveerd.

Elk jaar kiest de Mosselgilde een wijn die perfect past bij de oogst van dat jaar. De mosselwijn van 2020 is een jonge, Spaanse wijn met de naam Nebla Verdejo.

Bruinisse
De witte wijn Nebla Verdejo past perfect bij de mosseloogst van 2020.

Wie niet graag mosselen eet, of gewoon graag wat afwisseling wil, kan proeven van verse scheermessen, Oosterscheldekreeften, zeebaars en paling. Om nog maar te zwijgen over de heerlijke, lokaal gekweekte oesters, die je rauw eet met een druppel citroensap, wijnazijn of whisky.

En dat is niet alles. In 2019 opende de enige Nederlandse zoutziederij de deuren in Bruinisse: Zeeuwsche Zoute. Uit gezuiverd water uit de Oosterschelde wordt zout gewonnen. Het resultaat is zout met een delicate structuur en een rijke smaak. De natuurlijke smaak van het zout wordt verrijkt door het te roken of door het toevoegen van kruiden en wieren. Het resultaat is zout in verschillende variaties, dat heerlijk smaakt op allerlei gerechten.

Tip: op de website van het Mosseldorp vind je een handig overzicht van alle aangesloten restaurants. Kies er eentje voor de lunch en eentje voor het avondeten: dubbel genieten!

Bruinisse
Oesters vers uit het water.
Bruinisse
Verse mosselen op traditionele wijze.

Actief in en rond Bruinisse

De omgeving van Bruinisse is wijds. Zowel het land als het water bieden talloze mogelijkheden. Vooral in de nazomer, wanneer het weer zacht is, is het er heerlijk toeven. Te voet of met de fiets ontdek je gemakkelijk de omgeving.

Wie het water op wil, kan leren zeilen, uit vissen gaan of op zoek gaan naar de zeehonden of bruinvissen die in het water leven. Dat gaat het gemakkelijkste met de zeesafari die vertrekt in de haven van Bruinisse. Liefhebbers van het onderwaterleven kunnen al duikend of snorkelend pijlinktvissen, krabben en zelfs kleurrijke sepia’s zien. Mensen die meer adrenaline nodig hebben, kunnen surfen of kitesurfen. Tijdens zwoele nazomers, zoals die van nu, heb je zelfs nog kans op zeevonk.

Tip: of je nu van actief of culinair genieten houdt, of van een mooie combinatie: Bruinisse heeft alles wat je nodig hebt voor een dagje, een weekendje uitwaaien. Vitamine zee doet iedereen deugd.

Bruinisse
Ik heb de zon zien zakken in de zee.
Bruinisse
De zee rond Bruinisse barst van het leven.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.

2 responses to “Daguitstap: nazomeren in Bruinisse”

  1. Bianca Avatar
    Bianca

    Leuk verhaal geworden, Lot! 🙂

    1. Lot Wildiers Avatar

      Dank je! Blij dat je er van genoten hebt 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *