Een grappig bord in Turkije dat zegt "Genuine Fake Watches".

Daguitstap: de wandeling van nutteloze borden

Publireportage

Dat de lockdown de meest eigenaardige dingen in ons naar boven haalt, hoef ik niet te vertellen. Mensen gingen brood bakken, vilten, wandelen. Alles om maar bezig te blijven in die lange, contactloze maanden. Sommige mensen hielden hun eigenaardigheden voor zich, anderen deelden ze. Nog anderen gingen nationaal. Zoals de Nationale Vereniging van Nutteloze Borden.

We leven in rare tijden, dus moeten we er niet van opkijken als er rare dingen komen bovendrijven, toch? Om eerlijk te zijn ben ik dol op de vreemde, kleine trekjes van mensen. Ik ben dol op straatkunst, op krijttekeningen, op guerrilla gardening, op voetschrapers die kijkdozen worden. Dat soort menselijkheden houden onze maatschappij interessant. Het is zo simpel als dat.

Ik stuitte eigenlijk eerder toevallig op de Nationale Vereniging van Nutteloze Borden. Tijdens het surfen kwam ik toevallig op hun website. Ik was eigenlijk direct verkocht. Omdat doelloze borden eigenlijk typisch Belgisch zijn. België heeft wegwijzers met ‘andere richtingen’ er op. Wat wil dat eigenlijk zeggen, andere richtingen?

De Nationale Vereniging van Nutteloze Borden

De zelfverklaard filantroop, professioneel onnozelaar, oprichter en voorzitter van de Nationale Vereniging van Nutteloze Borden is een man die Kamiel de Bruyne heet. Deze man begon met het hangen van doelloze bordjes op even nutteloze plaatsen tijdens de lockdown van 2020. Zijn speelterrein was Brussel. Sommige bordjes bleven maar een paar dagen hangen voor ze mysterieus verdwenen, anderen hielden langer stand.

Andere mensen sprongen aan boord en er verschenen bordjes in heel België en zo ontstond de ludieke Nationale Vereniging van Nutteloze Borden. Wie wil, kan lid worden van de Nationale Vereniging door lidgeld te betalen en zelf nutteloze borden op nutteloze plaatsen te hangen. Je kan zelf bordjes maken, maar je kan ook bordjes kopen via de webshop van de Nationale Vereniging.

De wandeling van Nutteloze Borden

Zoals wel vaker gebeurt met dit soort dingen, werden de borden populair. Mensen gingen ze opzoeken, net zoals ze graffiti of voetschrapers gaan zoeken. Om het zoeken te vergemakkelijken, ontstond er een wandelroute van drie kilometer langs de nutteloze borden van Ninove. En niet veel later sprong ook Hoogstraten op de kar met een eigen wandeling van zesenhalve kilometer. Kijk hier voor alle wandelroutes.

Avonturiers die liever geen vaste route volgen, kunnen gebruik maken van de nationale kaart, waarop de locaties van verschillende doelloze borden staat aangeduid. Met de kaart en de coördinaten ga je gewoon zelf op zoek naar de bordjes.

Een beetje kleur in een grijze pandemie

Kijk, ik ben een fan van dit soort dingen. Nutteloze borden zijn – welja – nutteloos. Er is juist niets aan, maar je moet er om lachen. En dat is iets wat we momenteel echt wel kunnen gebruiken. Dus, wandelschoenen aan en hop, naar Ninove of Hoogstraten. Of Ieper, want daar wordt binnenkort ook een wandelroute verwacht.

Liever zelf spelen? Poets je meest nutteloze quotes op, laat ze op een bordje drukken en bevestig dat bordje ergens ten velde. En vergeet vooral niet om jezelf aan te sluiten bij de Nationale Vereniging van Nutteloze Borden.

One response to “Daguitstap: de wandeling van nutteloze borden”

  1. Leen Holvoet Avatar
    Leen Holvoet

    Ik vind het een leuk initiatief. Brengt een beetje kleur en humor in de straten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *