Chocolate Nation

Daguitstap: Chocolate Nation in Antwerpen

In Antwerpen, recht tegenover het Centraal Station, vind je Chocolate Nation: een museum dat enkel en alleen over – jawel – chocolade gaat. Heb je altijd al willen weten hoe chocolade ontstaan is of hoeveel soorten chocolade er bestaan? Dan moet je bij Chocolate Nation zijn.

De Antwerpse haven is een spil voor de wereldchocoladehandel. Cacaobonen uit de hele wereld worden opgeslagen in de haven, waarna ze ofwel verwerkt worden tot Belgische chocolade, ofwel verder reizen naar andere bestemmingen. De Belgische chocolade, van eenvoudige repen tot dure en innovatieve pralines, wordt dan weer verkocht in eigen land of verscheept naar bestemmingen wereldwijd.

Er is dus geen betere locatie dan Antwerpen voor een museum dat over de geschiedenis, kweek en productie van chocolade gaat.

Chocolate Nation

De geur van warme chocolade

Ik bezoek Chocolate Nation op een druilerige maandagochtend. Zo’n ochtend die alleen maar beter kan worden door een stukje chocolade te eten. Ik neem de trein naar Antwerpen en stap af in Antwerpen Centraal. Chocolate Nation ligt aan het Astridplein, over het station.

Zodra ik de deuren openduw, waait de geur van warme chocolade me tegemoet. Heerlijk. De lobby van het museum is in schitterende kerstversiering gehuld. Een winterwonderland. Ik neem snel even de tijd om mijn spullen in een locker op te bergen en dan ben ik helemaal klaar om mezelf onder te dompelen in de wereld van chocolade.

Chocolate Nation

Van boon tot bonbon

Met een audiogids tegen mijn oor gedrukt volg ik een pad door kamers vol animaties en informatie. Het eerste deel van het museum geeft een woordje uitleg over het ontstaan van chocolade en hoe cacaobonen verwerkt worden tot chocolade. De rol van de Antwerpse haven wordt hierbij flink belicht.

Het tweede deel van het museum toont de geschiedenis van de Belgische chocolade. Ik volg de verhalen van bekende en minder bekende namen, zoals Neuhaus, Callebaut en Kwatta, en leer hoe pralines, gevulde repen en chocolade zeevruchten hun oorsprong in België hebben.

Chocolate Nation

Een degustatie om ‘u’ tegen te zeggen

De tentoonstelling leidt me tenslotte langs chocolade sculpturen en zelfs een atelier waar ik chocolatiers pralines zie maken. De geur van chocolade wordt bij elke stap sterker en ik begin een hongertje te krijgen. Ik wil verdorie die chocolade proeven.

Een museum over chocolade zou maar niets zijn zonder een stevige degustatie. Op het einde van de tentoonstelling krijgen de bezoekers de kans om wel tien verschillende soorten chocolade te proeven. Van witte tot pure chocolade, tot zelfs de nieuwste variant: roze chocolade, die Ruby heet.

Door de beschikbare soorten chocolade te proeven, valt het me op hoeveel verschillende smaken chocolade kan hebben. Chocolade degusteren heeft iets van wijn of bier degusteren: bij elke hap proef je iets heel anders. Gek trouwens hoe snel ik vergeet hoe die eerste chocolade proefde. Beter nog eens proeven, zodat ik echt zeker weet welke ik het lekkerste vind.

Chocolate Nation
Sculpturen van chocolade!

Bezoek Chocolate Nation

Chocolate Nation is zo’n museum dat je in de winter moet bezoeken. Wanneer het buiten druilerig en nat is, ruikt die warme chocolade nét dat beetje beter. Omdat het museum nogal populair is, kijk je voor vertrek best even op de website of je tickets moet reserveren. Zeker nu Corona de wereld in de tang houdt, is het verstandig om je bezoek goed te plannen.

Chocolate Nation is een geweldig museum om te bezoeken met een vriend of vriendin, je lief of je mama. Maar ook gezinnen met kinderen hebben plezier in Chocolate Nation. Terwijl de ouders genieten van de visuele tentoonstelling, speuren de kinderen door het museum naar Le Petit Chocolatier. Een beetje zoals een groot Waar-is-Wally-spel.

Omdat Chocolate Nation vlakbij het Centraal Station ligt, is het echt sterk aangeraden om gewoon de trein te nemen. Het heeft geen zin om met de auto door het stad te boren wanneer je er met het openbaar vervoer zo bent. Kan je niet anders dan met de auto naar Antwerpen komen? Maak dan gebruik van de verschillende Park & Ride parkings buiten het centrum. Ook de tram en de bus stoppen vlak voor de deur van Chocolate Nation.

Chocolate Nation
Een digitaal dessert.

Meer dan een museum

Wil je Chocolate Nation bezoeken, maar wil je zelf de handen uit de mouwen steken? Je kan verschillende chocoladeworkshops en cursussen of zelfs teambuildings volgen. Voor je helemaal enthousiast wordt: check wel even de website, want afhankelijk van de coronamaatregelen zou het kunnen dat de workshops en cursussen even on hold staan.

Lekkerbekken rekenen na hun bezoek best wat extra tijd om de winkel van Chocolate Nation te bezoeken. Hier vind je namelijk alle merken en alle soorten chocolade en pralines. Bij het museum hoort eveneens het restaurant Octave, genoemd naar Octaaf Callebaut, de bezieler van Callabaut chocolade. In restaurant Octave eet je Belgische keuken met een twist, en natuurlijk desserts vol chocolade.

Chocolate Nation
De visuals van dit museum zijn sfeervol en mooi.
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *