Bigh Ferme Abattoir

dagje uit in brussel: bigh ferme abattoir

Op een zomerdag bezoek ik Bigh Ferme: een stadsboerderij met zijn wortels in het hartje van Brussel. Een project dat je zo maar over het hoofd zou kunnen zien, want deze boerderij ligt hoog en droog op het dak van de Foodmet, op de site Abattoir.

De site Abattoir, in Brussel, kreeg zijn naam door het slachthuis dat op het terrein staat. Al in de 19e eeuw vond hier een veemarkt plaats, die later overdekt werd door een open loods naar ontwerp van architect Emile Thiron. Animalier Isidore Bonheur plaatste later de twee iconische bronzen stieren aan de ingang van het terrein.

Tegenwoordig is het terrein, dat al een tijdje aan het afzakken was, aan een opwaardering bezig. De loods, waar niet langer veemarkten plaatsvinden, wordt gerenoveerd. Ernaast werd een overdekte markt, de Foodmet, geplaatst, waar zowel vlees als vis verkocht wordt. Er zijn plannen om van de historische site een bruisende plaats te maken waar mensen kunnen wonen en winkelen. En waar duurzaam ondernemen de bovenhand heeft.

Bigh Ferme Abattoir

Een stadsboerderij in hartje Brussel.

Aquaponics

Bigh Ferme past precies in dat plaatje. Het bedrijf, dat intussen al drie jaar bestaat, huurt het platte dak van de Foodmet en baat daar een stadsboerderij uit. Die boerderij draait op het principe van aquaponics – een combinatie van hydrocultuur en een viscultuur.

Hydrocultuur betekent dat planten niet in volle grond groeien. Dat is goed te zien aan de tomatenplanten van Bigh Ferme, waarvan de wortels in kleine zakken grond geplaatst worden en water krijgen met behulp van leidingen en pipetten. Met behulp van touwen en een hijssysteem worden de groeiende tomatenplanten omhoog en opzij geleid.

Door vissen te houden in grote, ronde basins creëert Bigh een win-win situatie. De vissen worden opgekweekt voor de verkoop, en uit het water worden meststoffen getrokken die voor de groei van de planten gebruikt wordt.

Tenslotte gebruikt Bigh van de energie die al aanwezig is in het gebouw. De warmte die gegenereerd wordt door de constant draaiende koeltogen in de Foodmet, wordt gebruikt om de serres van Bigh te verwarmen. Wel 75% van de warmte in de serres is afkomstig uit de Foodmet.

Bigh Ferme Abattoir

De basins staan momenteel nog even leeg, maar vanaf september komen er hier regenboogforellen.

Producten te koop

Momenteel worden er op Bigh Ferme tomaten, verse kruiden en aubergines gekweekt. En dat in allerlei variaties. In september komt er regenboogforel in de basins. Bij het kweken van die producten gebruikt Bigh geen pesticiden en chemicaliën. In de serre wonen hommels, die de planten helpen gezond te houden. De kruiden van Bigh dragen zelfs het biolabel.

Van die producten wordt er deel verkocht en een deel verwerkt tot andere producten, al dan niet in samenwerking met andere ondernemers. Zo maken ze van de tomaten een verse tapenade, en van de vis een rilette. Dankzij een partnership met andere producenten, verkoopt Bigh ook een gin met een subtiele smaak van tomaat en basilicum.

Bigh Ferme Abattoir

De tapenade is bijna klaar.

Met de wortels in Brussel

Ondernemen doe je niet alleen. Bigh Ferme werkt samen met ondernemers op de site Abattoir en ondernemers uit Brussel. Hun producten komen terecht in de winkels en restaurants van lokale ondernemers. Een kleiner deel van de producten wordt via de webshop verkocht aan particulieren. Momenteel is er een kleine winkel in de Foodmet die de producten van Bigh verkoopt, maar er zijn plannen voor een winkel in de daktuin zelf.

Bigh verhuurt een deel van de buitentuin voor een symbolische euro aan het sociale project Atelier Groot Eiland, waar mensen werken die moeite ondervinden om de arbeidsmarkt (opnieuw) te betreden. Hun oogst wordt onder andere ingezet in de sociale restaurants Bel Mundo en Bel’o.

Bigh Ferme Abattoir

Tomaten rijpen heerlijk in de warme serre.

Bezoek Bigh Ferme Abattoir

Je kan de stadsboerderij Bigh Ferme Abattoir bezoeken! Tijdens een rondleiding leer je alles over zo’n stadsboerderij, en mag je proeven van de producten. Daarnaast kan je een evenement, zoals een bedrijfsfeest of een seminarie, organiseren in de kleine zaal naast de boerderij, al dan niet met lunch.

Op vrijdag is er altijd een rondleiding op de boerderij waarbij je je kan aansluiten. Wel even reserveren op voorhand. De Foodmet is eveneens open op vrijdag, dus na je bezoek kan je daar stoppen voor een hapje of voor je boodschappen. En vergeet vooral niet te genieten van de couleur locale – de wijk tussen de site Abattoir en het station Brussel Zuid is kleurrijk.

Bigh Ferme Abattoir

In de bovenste serre groeien kruiden.

Wat is er te doen in de omgeving

Hoewel een bezoek aan de Bigh Ferme razend interessant is, vult het geen hele dag. Je kan je bezoek dus best combineren met een kleine citytrip in de stad. In het weekend is er een markt op en rond de site Abattoir. Hier koop je alles van brocante tot kledij.

Vlakbij de site Abattoir ligt het metrostation Clemenceau, vanwaar je de rest van Brussel heel gemakkelijk bereikt. Combineer je bezoek aan Bigh met een museum, een street art wandeling of een bezoek aan één van deze eigenaardige, vergeten plaatsen in onze hoofdstad.

Bigh Ferme Abattoir

Verse, biologische producten uit de stad.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *