Een dag in Stockholm

Ergens op doorreis zat ik voor een hele dag vast in Stockholm, de Zweedse hoofdstad. Eén dag tijd is niet genoeg om ver te gaan, dus bleef ik in de binnenstad. Meer bepaald, de oude stad, of in het Zweeds: Gamla Stan.

Stockholm ligt verspreid over verschillende eilanden, en Gamla Stan ligt op één van die eilandjes. Smalle straatjes met kinderkopjes zetten de sfeer, en leiden je langs winkeltjes, pubs en restaurantjes. Hier en daar torent een oude kerk uit boven de huizen. En hoe klein het eilandje ook mag zijn, toch vonden de Zweden er plaats voor koninklijke paleis.

Galma Stan in Stockholm

Na mijn ontbijt in mijn hotel, op een van de andere eilanden, trok ik mijn wandelschoenen aan om die hobbelige kasseien te trotseren en ging ik op verkenning. Ik liep mijn neus wat achterna, en genoot van de gezellige drukte die er, zo vroeg op de ochtend, toch al heerste.

Vreemd genoeg leek die drukte zich te concentreren rond het plein voor het paleis, en toen iedereen netjes op de stoep ging staan, ging ik er maar bij staan. Ik voelde dat er iets ging gebeuren. Ik ben namelijk een ervaren reiziger, en dan leer je dat soort dingen aanvoelen, knipoog.

Een man in een uniform gebaarde dat iedereen keurig aan de kant moest gaan staan, en er viel een stilte. Een stilte waarin marsmuziek begon op te klinken. En toen kwamen ze hoek om, de verse lichting wachten die dienst hadden aan het kasteel.
Geheel per ongeluk had ik de wissel van de wacht aan het Zweedse paleis meegemaakt. Grappig!

De Stockholm Pass

Omdat ik toch de hele dag had, haalde ik bij de toerist info een Stockholm Pass. Deze pass zorgt ervoor dat je gratis toegang hebt tot bepaalde bussen en boten, en dat je in ruim 60 attracties gratis binnen mag, waaronder het paleis.

Ik dus naar dat paleis. Want ja, na die wissel van wacht was ik wel nieuwsgierig naar wat er binnen te zien was. Van kroonjuwelen tot troonzaal, ik heb het allemaal gezien. En goedgekeurd.
Natuurlijk vulde dat bezoekje aan het paleis niet mijn heel dag, dus genoot ik van die pass door gewoon binnen te wandelen waar ik maar wilde.

Gezelligheid

Wandelen en verkennen is dorstig werk, dus wilde ik natuurlijk een pauze nemen. Met zo veel cafeetjes en restaurants was er keuze genoeg, maar zodra mijn oog viel op het groezelige, kleine etablissement dat ‘Chokladkoppen’ heette, was mijn keuze heel rap gemaakt. Met een tas warme chocolademelk op een terras in de koele, Zweedse zomermaanden: ik vond dat niet slecht!

Om te eten stopte ik in de avond bij de ‘Corner Bar’, in hartje Gamla Stan, voor een veggie burger. En ook dat viel mij heel erg mee, zeker als je daarbij bedenkt dat de Corner Bar echt wel een redelijke prijs heeft voor Stockholm.

Bezoek Stockholm

Ben je in de buurt, dan raad ik je zeker aan om een dagje in de oude stad door te brengen. De Gamla Stan is zo gezellig en kleurrijk, dat je een dagje flaneren gewoon goed voelt. Geniet van de winkeltjes, bars en restaurantjes, bezoek het paleis en de prachtige kathedraal. Maar hou er wel rekening mee dat Stockholm, net zoals de rest van Zweden, een beetje duurder is dan wat we gewend zijn in België. Al kan je dat wel deels opvangen met een Stockholm Pass, die je kan krijgen bij de toerist info, niet ver  van de oude stad.

Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *