Het centrum van Ottawa.

Culinair genieten in Ottawa

Publireportage

Ottawa, de hoofdstad van Canada, is een levendige en multiculturele stad. De bewoners hebben verschillende achtergronden, waardoor een rijk tapijt van culturen en tradities ontstaat. Deze smeltkroes van mensen, met wortels in verschillende delen van de wereld, draagt bij aan de unieke en boeiende essentie die Ottawa kenmerkt. Van de gezellige en uitnodigende sfeer tot de onweerstaanbare culinaire hoogstandjes, Ottawa heeft voor elk wat wils.

De beste manier om Ottawa te leren kennen, is door ervan te proeven. Letterlijk. Ottawa kent een rijke culinary scene, gebaseerd op de traditionele lokale gerechten en de invloeden van andere culturen. Denk je aan Canada, dan denk je aan esdoornsiroop, donuts met bacon en poutine, een bakje frietjes overgoten met vleessaus en kaas. Maar Ottawa heeft veel meer te bieden dan dat. Sterker nog: afgelopen jaar kwamen maar liefst acht restaurants uit Ottawa terecht in de lijst van de 100 beste restaurants van Canada.

Bezoek ByWard Market

Je kan Ottawa niet bezoeken zonder even langs de ByWard Market te gaan. De markt werd al in 1829 gesticht en is dus een van de oudste markten van Canada. Er wordt zelfs gezegd dat Ottawa ontstond door de ByWard Market. Boeren, ambachtslui en kunstenaars komen er tot op de dag van vandaag samen om hun producten en kunst te verkopen.

De ByWard Market werd ontworpen door Luitenant-Kolonel John By. Hij ontwierp een marktplaats met brede straten, zodat verkopers hun producten gemakkelijker konden aanvoeren met paard en kar, zoals dat toen gebruikelijk was. Tegenwoordig bieden de brede straten plaats aan de bezoekers van de marktplaats.

Tip: bezoek de ByWard Market op een weekdag, in het weekend kan het er druk zijn.

Beavertail Ottawa
Photographed for Don Masters of Media Plus, Ottawa Tourism, 20170216. Photo/David Jackson

Street food in Ottawa

Ik heb een zwak voor street food. De lekkerste snacks en gerechten vind je in stalletjes of kleine eethuisjes. Plaatsen waar de locals zelf ook stoppen voor een maaltijd uit het vuistje, een snack of een koffie. In Ottawa eet je de bekende poutine, donuts met de meest interessante smaken en beavertails, een platte, gefrituurde koek die wat weg heeft van een beverstaart.

Tip: ga voor de lekkerste Maple Bacon donut naar Suzy Q. De beste beavertails proef je in de kiosk op de ByWard Market. Probeer je liever poutine, dan ga je best naar Lou Fast Food.

Internationale restaurants in Ottawa

Omdat Ottawa zo’n multiculturele stad is, vind je er een scala aan internationale restaurants. Van Mexicaans tot Sri Lankaans, van food trucks tot haute cuisine: je vindt het allemaal in Ottawa. Helemaal geweldig wordt het wanneer verschillende cuisines in elkaar overlopen en er nieuwe gerechten ontstaan. Fusion is niet voor niets zo populair.

Tip: de wijk Little Italy in Ottawa heeft een resem restaurantjes waar je vingers en duimen aflikt. Je vindt er ook restaurants Perch en North & Navy, die allebei op de lijst van de 100 beste restaurants van Canada staan.

Culinair Ottawa

Craft beers en brouwerijen

Geen stad of ze heeft microbrouwerijen, en daar is Ottawa geen uitzondering op. Hoewel microbrouwerijen erg hip zijn en als paddenstoelen uit de grond lijken te komen, is het geen nieuw idee. Eeuwen geleden dronken mensen bier in plaats van water, omdat het water in de stad vaak te vervuild was om veilig te drinken. Door een bier van te brouwen, werd het drinkbaar. En hoewel het water in Ottawa perfect drinkbaar is vandaag, is de traditie van bierbrouwen blijven bestaan.

Overal in Ottawa vind je kleine, lokale brouwerijen die bier of zelfs cider brouwen. Om ze allemaal te proeven, heb je niet genoeg aan één vakantie. Laat je adviseren door een local of lees voor vertrek welke bieren je in Ottawa vindt.

Tip: het biertje Summer Soltice van brouwerij Calabogie Brewing smaakt heerlijk op een warme zomerdag.

De beste restaurants van Canada

Dat acht restaurants uit Ottawa op de lijst van de 100 beste restaurants van Canada terechtkwamen, mag geen verrassing zijn. De culinaire cultuur van de stad is, simpelweg, bruisend. Van informeel tot formeel, zelfs de meest veeleisende foodie vindt wel zijn goesting in dit lijstje toprestaurants:

  • Alice: een wonderland van smaken, met een focus op groente en gefermenteerde ingrediënten.
  • Riviera: hier eet je gerechten met Europese en Canadese invloeden, begeleid met fijne wijn en cocktails, in een gesofisticeerd, eigentijds kader.
  • Arlo: een verfijnd restaurant in een informeel, haast romantisch kader.
  • Supply and Demand: een eigentijds restaurants met een prachtig interieur dat zijn menu baseert op wat er op dat ogenblik beschikbaar is bij lokale boeren en handelaren.
  • Perch: bij Perch eet je gerechten die gecreëerd zijn met lokale, duurzame producten. Het menu verandert dus met de seizoenen mee.
  • Atelier: zoals de naam al een beetje verraad, eet je hier gerechten met een unieke, moleculaire insteek.
  • North & Navy: geniet met twee, met je familie of met je vrienden van Italiaanse gerechten in een modern jasje.
  • Gitanes: in deze sfeervolle bistro waan je jezelf bijna in Parijs. Moderne gerechten geïnspireerd door de Franse keuken, begeleid door Franse wijnen: wat wil een mens nog meer?

Tip: kijk even welke restaurants lunchmenu’s aanbieden. Die zijn even heerlijk, maar vaak wat lichter.

Genieten in culinair Ottawa

Een culinair bezoek aan Ottawa, Canada

Bij een reis naar Canada denken de meeste mensen aan de overweldigende natuur en de prachtige nationale parken. Nochtans zijn de steden echt een bezoekje waard. Combineer jouw reis naar Canada met een city trip naar Ottawa, of gebruik Ottawa als een uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Je bereikt Ottawa eenvoudig met de nieuwe vlucht van Air France van Amsterdam Schiphol naar Ottawa. Afhankelijk van je vertrekuur, kan je Schiphol gemakkelijker bereiken met de trein. Zo kan je je auto lekker thuis laten en betaal je geen luchthavenparking.

Goesting gekregen om Ottawa te verkennen? Op de website van Tourisme Ottawa ontdek je meer bezienswaardigheden en tips. Lees onze artikelen over Canada hier.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *