Chaplins World in Zwitserland

Chaplins World biedt kijkje in het leven van acteur

Chaplin?
Tijdens de Grand Tour van Zwitserland die ik vorig jaar maakte bezocht ik de bouwplaats van Chaplins World in het plaatsje Vevey. Het museum  is gevestigd op het landgoed waar Charlie Chaplin de laatste 25 jaar van zijn leven woonde. Onlangs is Chaplins World geopend en kreeg ik een uitnodiging  om het complex  te bezoeken. Met dank aan  Swiss International Airlines, die vier keer per dag naar Zürich vliegt en het gebruik van de openbaar vervoer pas van Swiss Travel system.

Chaplins World is geen gewoon museum, al zijn er talloze originele attributen van deze acteur en componist  te zien . Het bestaat uit twee delen: het landgoed met woonhuis en de nieuw gebouwde filmstudio waar allerlei presentaties worden gegeven en een groot aantal originele rekwisieten zijn  uitgestald.
Het schitterende  landgoed rondom het huis, Manoir de Ban,  staat vol met eeuwenoude bomen.  Charlie hield hartstochtelijk van de tuin rondom zijn huis en veel foto’s , meestal met zijn gezin, herinneren daar aan. Charlie hield zoveel van de natuur dat hij, als het gesneeuwd had, niet door de tuin wilde lopen omdat zijn voetstappen dan sporen in de verse sneeuw zouden achterlaten.

Charlie Chaplin

Even wat Geschiedenis
Het is niet mijn gewoonte om met cijfers en jaartallen te strooien, maar voor de duidelijkheid  toch even een paar aantallen op een rijtje:

Charlie Chaplin leefde van 16 april 1889 tot 25 december 1977. Hij groeide op in Londen.  Tussen 1914 en 1967 maakte hij maar liefst 81 films. Hij is vier keer getrouwd geweest. Zijn laatste huwelijk, dat hij op 54-jarige leeftijd met de 18-jarige Oona O’Neill sloot, was veruit het gelukkigste. Het stel kreeg acht kinderen.

In Zwitserland
Het landgoed en huis waar Charlie Chaplin naar eigen zeggen de gelukkigste jaren van zijn leven beleefde,  werd door de familie betrokken in februari 1952. Charlie beleefde aan de tijd die hieraan vooraf ging problemen met de Amerikaanse Immigratiedienst en werd bovendien in de Verenigde Staten beschuldigd een aanhanger van het communisme te zijn. Hij koos voor Zwitserland omdat hij met rust wilde worden gelaten. Tot aan zijn dood op 88-jarige leeftijd heeft hij hier gewoond.

De nazaten van Charlie  hebben het landgoed en huis  aan Chaplins World verkocht. Het  heeft de initiator en mede-eigenaar van het project, Yves Durand, zestien jaar gekost om Chaplins Word te realiseren. De uitstekende relatie die Durand heeft met de, overigens zeer bereidwillige,  Chaplin-familie, heeft er ondermeer toe geleid dat er talloze originele attributen ter beschikking zijn gesteld.

Wandelstok

Overal zijn de originele rekwisieten  tentoongesteld, zoals zijn rafelige pak en de wandelstokken die onderdeel van zijn outfit maakten.  Yves Durand vertelde me dat hij doorlopend contact heeft met de familie Chaplin en dat ze hem op de hoogte houden van allerlei bijzondere gebeurtenissen. Een welgestelde Amerikaanse familie had kortgeleden een paar originele schoenen, een hoed en een wandelstok in zijn bezit en wilde dit laten veilen bij Christie’s. Door tussenkomst van de familie Chaplin besloot deze familie de attributen voor een zacht prijsje  aan het museum te verkopen.

‘De familie kwam de spullen hoogstpersoonlijk uit Amerika naar ons toe brengen, één dag voor de officiële opening,’ lacht Durand.

Het Huis als Museum
Het immens grote huis is gerestaureerd en in bijna elke kamer zijn filmbeelden te zien.  Overal in de kamers  liggen memorabilia van de kleine grote man.  De acht kinderen van Charles en Oona bezochten gewoon de school in de buurt, maar het is Charlie nooit gelukt om de Franse taal onder de knie te krijgen. Hij was waanzinnig populair in Vevey en deed van harte mee aan alle dorpse evenementen waar hij voor werd uitgenodigd.

Ondanks zijn immense rijkdom en beroemdheid wordt hij in Vevey herinnerd als een uiterst bescheiden man. En dan te bedenken dat in zijn hoogtijdagen het verkeer stilgelegd moest worden als hij zich ergens vertoonde.

Op het 14 hectare grote landgoed is een wandelpromenade rondom het huis aan gelegd waar eeuwenoude bomen staan. In het huis zelf zijn veel kamers ingericht met foto’s en  overal zijn filmpjes te zien. De slaapkamer van de Chaplins ziet eruit alsof Charlie en Oona elk moment in hun pyjama binnen kunnen komen en in de eetkamer is gedekt voor de voltallige familie.

In de Studio
De filmstudio op het terrein is nieuw gebouwd. Hier onderga je een echte Charlie Chaplin experience. Overal waar je kijkt zijn filmbeelden te zien van Charlie. Wat veel mensen niet weten, is dat hij de bijbehorende muziek ook zelf componeerde.
Een aantal van de meest beroemde films is uitgebeeld met levensechte figuren die de scène, die op de achtergrond wordt geprojecteerd, na lijken te spelen.
De jeugdslaapkamer van Charlie, die onder armoedige omstandigheden in Londen opgroeide, is levensecht nagebouwd.

Museum

Chaplins World is tot stand gekomen in samenwerking met Grévin International, die  de wassen beelden griezelig echt heeft gerealiseerd.

Bezoekers doorlopen de verschillende stadia van het film maken. In de beginjaren was er geen script en Charlie en zijn mede-acteurs improviseerden er lustig op los. Pas later, toen het geluid er bij kwam, was Charlie één van de eerste producers die gebruik maakten van een storyboard. Charlie werd al snel zijn eigen producer, zodat hij de film precies kon maken zoals hij dat zelf wilde. Al kijkend naar de talloze filmpjes die vertoond worden, realiseer je je pas wat voor een bijzonder mens de humanist en pacifist, kunstenaar en musicus Charlie Chaplin was.

Even Praktisch
Wie een bezoek aan Chaplins Word helemaal in stijl wil doorbrengen, kan slapen in het splinternieuwe Modern Times hotel dat vlak bij de snelweg naar Vevey ligt. Dit moderne hotel ademt de  Chaplin film Modern Times uit. Op alle kamers zijn afbeeldingen uit de films te vinden.

De omgeving van Vevey ademt Charlie Chaplin uit. Er zijn in Vevey twee appartementencomplexen met supergrote Chaplin decoraties aan de buitenkant,  chocolatiers verkopen Chaplin chocolade en op de boulevard langs het Lac Léman, zoals het meer van Genève hier wordt genoemd, staat een standbeeld van Charlie Chaplin.

Meer onformatie over Chaplins World vind je hier. Open het hele jaar van 10.00 tot 18.00 uur.

Alle informatie over Zwitserland vind je hier.

Hotel

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *