Champing

Champing: kamperen in een kerk

Champing is een samenvoeging van de woorden church en camping. Het is een Engelse term, die precies betekent wat je denkt: kamperen in een kerk. Sfeervol!

De kerken in Engeland zijn vaak pittoresk. Klein, met houten zitbanken en glas-in-lood ramen. Dikwijls werden ze net groot genoeg gebouwd voor de plaatselijke gemeenschap. Mensen werden in dezelfde kerk gedoopt, trouwden er en werden er uiteindelijk begraven.

Deze kerken trekken bezoekers aan. Mensen die van de gotische architectuur houden, of graag over het oeroude kerkhof dwalen. Maar nu veel kerken leeglopen, is het een kostelijke grap om ze allemaal te onderhouden. Het concept champing helpt de figuurlijke zoden aan de dijk te plaatsen.

Champing
Dit ziet er mooier uit dan menig hotelkamer.
Foto door Joseph casey

Nieuwe reistrend champing

Al enkele jaren evolueren de reistrends in een bepaalde richting. Mensen willen geen standaard hotelkamer in een standaard resort meer. We willen duurzaamheid en bijzondere ervaringen. Plaatsen waar we alleen zijn, waar we in alle rust en stilte kunnen genieten van onze bestemming. Denk natuur en cultuur, zonder massatoerisme.

Champing past helemaal in dat plaatje. Het idee ontstond in Engeland, waar honderden dorpskerken leegstaan. Sommige ervan worden omgebouwd naar prachtige privéwoningen, zalen of winkels, maar daardoor zijn ze niet echt meer toegankelijk voor het publiek.
Door de kerken open te stellen voor kampeerders, bezorg je de kampeerders een bijzondere nacht en blijven de kerken in gebruik. Een gulden middenweg.

Champing
Opstaan met de zon in de glas-in-lood ramen moet prachtig zijn.
Foto door Joseph Casey

Logeren in een kerk in Engeland

Sinds 2015 worden bepaalde kerken in Engeland opengesteld voor champing. Het gaat om kerken in beheer van het Engelse Churses Conservation Trust, een organisatie die zich inzet voor het behoud van kerkelijk erfgoed. De kerken waar je kan gaan champing, zijn niet meer in gebruik. Dat wil zeggen dat er geen diensten meer plaatsvinden. In sommige gevallen kunnen mensen de kerk nog wel bezoeken.

Via deze website kan je een nachtje champing boeken. Er staat heel duidelijk aangegeven welke kerken je kan boeken en hoeveel slaapplaatsen er zijn. Hoewel je in sommige kerken met een heuse groep kan overnachten, hoeft dat niet. Je kan die kerken ook alleen of per koppel boeken.

Champing
Champing is heel populair onder gezinnen.
Foto door Joseph Casey

Wat kan je verwachten?

Het blijft natuurlijk kamperen. Dus verwacht geen luxueuze toestanden zoals enorme badkamers en airconditioning. Je slaapt in een kerk, en die kerk is niet gebouwd om in te logeren. Enkel de meest basis dingen, zoals een kampeerbed, een toilet en koffie- en theefaciliteiten zijn beschikbaar. Heb je geen slaapzak, dan kan je comfortabel beddengoed huren.

Daarnaast mag je ook sfeerverlichting verwachten. Kampeerlantaarns en kaarsen, allemaal op batterijen en met LED lampjes om brandveiligheid te garanderen.

Waar mogelijk, kan je een ontbijt bestellen bij een nabijgelegen café of bakker. In sommige gevallen wordt het ontbijt zelfs geleverd. Maar op een aantal plaatsen moet je zelf voor je ontbijt zorgen. In dat geval hou je er best rekening mee dat je niet in de kerk zelf mag koken. Het zou maar wat zonde zijn als die in vlammen opgaat, toch?

Champing
Best wel sfeervol, toch?
Foto door David Joyner

Draag bij aan het onderhoud van erfgoed

Champing is zo goedkoop. Je betaalt voor de sfeervolle ervaringen van een nacht in een Engelse kerk. Het geld dat verdiend wordt door het verhuren van de kerken, wordt, na kosten, gebruikt om de kerken te onderhouden. Je draagt dus bij aan het behoud en onderhoud van cultureel erfgoed. En dat is best wat waard, vind ik.

Je betaalt per volwassene tussen de £49 en £59 per nacht. Kinderen jongen dan 16 jaar, betalen £25 tot £30 per nacht. Wil je ontbijt, dan betaal je een extra £12,50. Het huren van beddengoed kost £25 per verblijf.
Huur je een kerk met je vrienden, je lief, je gezin, dan is die kerk ook effectief voor jullie alleen. De meeste kerken hebben genoeg ruimte om een (groter) gezin te ontvangen, en sommige kerken hebben zelfs ruimte voor groepen van acht personen en meer. Er zullen bovendien geen andere groepen in de kerk logeren. Je kan de kerk ook op je eentje huren, maar dan betaal je een singlestoeslag van £25.

Boeken doe je hier.

Champing
Champing heeft wel een beetje iets romantisch.
Foto door Joseph Casey

Het reisseizoen

Omdat de winters in Engeland hard kunnen zijn, en kerken niet bepaald gebouwd zijn voor bewoning, kan je niet het hele jaar gaan champing. Doorgaans start het seizoen in de lente, en eindigt het in de zomer. Door de corona maatregelen start het champing seizoen dit jaar wat later. Voorlopig staat de startdatum van het 2020 seizoen op 1 juni. Natuurlijk zullen wij waarschijnlijk nog niet naar Engeland mogen reizen dan, maar fingers crossed voor de late zomer of herfst. En anders zullen we tot 2021 moeten wachten om uit champing te gaan.

Ik heb alvast mijn oog op de St. Peters kerk op de Orkney Eilanden.

Champing
Engelse kerken kunnen een beetje spooky zijn.
Foto door Andy Marshall.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership is, zodat jij kan genieten van gratis content.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *