Cabiner

Cabiner: terug naar de natuur

Terug naar de natuur. In een wereld die steeds meer uit controle draait, verlangen we allemaal naar rust en stilte. Naar wilde groene natuur. Het concept van Cabiner speelt precies in op dat verlangen.

De trekkinghutten uit het hoge noorden, omringd door natuur, vormden de inspiratie voor Cabiner: kleine cabines met daarin alle basics die je nodig hebt voor een of meerdere nachten. Een kachel, een bed, sanitair. En een prachtig uitzicht.

Cabiner
De Cabiner hutten staan in de Drentse natuur.
Foto door Pie Aerts.

Terug naar de natuur

Een verblijf in een Cabiner hut start altijd met een stevige wandeling. Bereik je de hut, dan kan je nog niet meteen gaan uitrusten. De houtkachel moet aangemaakt worden en er moet water opgepompt worden. Je leeft op een eenvoudig ritme gebaseerd op simpele noden.

De hutten van Cabiner zijn voorzien van het essentiële. Meer niet. Je hebt warmte, je hebt water. Er staan bedden en er is elektriciteit. Maar geen wifi, geen televisie, geen stopcontacten. Enkel een USB lader voor het hoogstnodige.

Die soberheid is belangrijk. Het brengt je dichter naar de natuur. Het doet je bewust leven, bewust reizen. Koken, vuur maken, water pompen, genieten van de groene omgeving: dit is de rust die we allemaal zo broodnodig hebben.

Een zelfvoorzienende hut

De Cabiner hutten zijn zelfvoorzienend. Het hart van de hut is de houtkachel. Met het brandhout dat klaar ligt, verwarm je zowel de hut als het douchewater. Om te koken op de houtkachel is er een gietijzeren kookpot – de zogenaamde dutch oven – aanwezig.
Met een handpomp haal je grondwater op. Dat water kan je drinken, wordt ingezet om te koken, te douchen en voor het toilet. In de hut is zeep en shampoo van het Deense merk Meraki aanwezig. Na gebruik wordt het water gefilterd en vloeit het weer de natuur in.
Elektriciteit wordt opgewekt met de zonnepanelen op het dak.

In de hut staan vier volwaardige eenpersoonsbedden. Je kan er dus met vier volwassenen, of een gezin met twee kinderen logeren. Heb je een groter gezin, dan mag je een luchtbed meebrengen, of kan je twee kinderen in één bed stoppen.

Zelf dien je lakens, slaapzak en bad- en keukenhanddoeken mee te brengen. Voor de wandeling naar de hut draag je best stevige wandelschoenen en gebruik je een goede trekkersrugzak met daarin je persoonlijke spullen.

Cabiner
In de hutten vind je alles wat je nodig hebt.
Foto door Sander Ejlenberg

Hoe werkt het?

Cabiner biedt twee formules aan: Cabiner Unplugged en Cabiner Trekking. Kies je voor de Unplugged formule, dan kies je voor een verblijf van één of meerdere nachten in dezelfde hut. Overdag heb je de kans het natuurdomein of de omgeving van de hut te verkennen zonder dat je je bagage hoeft mee te dragen.

Met de Trekking formule kies je voor een meerdaagse trekking van hut naar hut. Elke ochtend pak je je spullen in en wandel je door naar de volgende slaapplaats. Met deze formule ontdek je veel meer van het natuurdomein, en slaap je elke nacht op een nieuwe, prachtige plaats.

Een maaltijdpakket

Koken op een houtvuur kan een uitdaging vormen. Zeker als je dat niet gewend bent. Wie wil, mag zelf voedsel meebrengen, maar je kan ook maaltijdpakketten bestellen bij Cabiner. Deze maaltijdpakketten zijn altijd vegetarisch, tenzij je aangeeft dat je vlees wil eten.

Naast een diner-en-ontbijt-pakket, kan je ook opteren een lunch- of snackpakket te bestellen. Je kan zelfs wijn of een streekbiertje kiezen. Voor je naar de hut wandelt, haal je het pakket op bij het startpunt. De maaltijdpakketten zitten bomvol biologische (streek-) producten, zijn altijd afgestemd op het seizoen én op koken in een dutch oven.

Cabiner
Een herfstig verblijf.
Foto door Pie Aerts

Over Cabiner

Het idee voor Cabiner ontstond in de Noorse wildernis, toen enkele Nederlandse vrienden een huttentrektocht maakten. Zelf onderdak zoeken, zelf vuur bouwen en voor jezelf zorgen in de wildernis is vreemd rustgevend. Dat gevoel zou je eigenlijk overal moeten kunnen beleven, vonden Vincent en Sander. En zo werd Cabiner geboren.

Cabiner werkt tezamen met het bedrijf Wikkelhouse, die de cabines maken, en het Nederlandse Staatsbosbeheer, die de natuurgebieden waar de cabines staan beheert. In 2017 werd de eerste cabine geplaatst in het natuurdomein Hart van Drenthe. Tezamen met de boswachters van Staatsbosbeheer werd en wordt de impact van de hut op de natuur strikt opgevolgd.

De hele opzet van Cabiner is om die impact op de natuur zo klein mogelijk te houden. Voor élke overnachting plant Cabiner een boom in de gebieden waar ze actief zijn. Bovendien werken ze met lokale producten en steunden ze tijdens de coronacrisis onder andere de lokale voedselbanken.

Intussen staan er acht hutten in Drenthe, en zijn er plannen voor het plaatsen van meer hutten in meer natuurdomeinen in Nederland. Maar het bedrijf kijkt intussen ook naar België en Duitsland. Cabiner zit doorgaans ver op voorhand goed volgeboekt. Allemaal dingen die er op wijzen dat het project aanslaat. En dat is niet vreemd. Mensen hebben nood aan rust en stilte. Aan een simpel leven zo nu en dan.

Cabiner
Een verblijf in het bos is wat je nodig hebt om je batterijen op te laden.
Foto door Pie Aerts
Dit artikel kan geschreven zijn in samenwerking met een van onze partners. Dat wil zeggen dat deze reis, dit product of dit artikel gesponsord of deel van een betaald partnership kan zijn, zodat jij kan genieten van gratis reisverhalen en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *