bier en noorderlicht

Tijdens mijn reis naar Trysil enkele weken geleden, stond er sterrenkijken op het programma. Als het weer het toestond. Ik natuurlijk al direct in het snuitje dat dit codetaal was voor noorderlicht.

Maar voor ik bij het noorderlicht kom, moet ik toch eerst iets vertellen over het bier en het eten in Trysil. Dat is namelijk heel erg goed.

Uit Eten

Voor mij is eten een essentiël iets van reizen. Goed en lekker eten is belangrijk voor mij. En Noorwegen is behoorlijk goed in lekker en gezond eten. Trysil was niet anders.

Tijdens mijn reisje genoot ik van het buffet van het hotel, van pizza’s met rendier in het kleine bakkertje naast ons hotel en van lekkers in de gastropub Fladhagen. Ondanks al mijn geskie en sportief zijn, ben ik zeker geen kilootjes kwijtgespeeld daar in Trysil.

Bier

Dat Scandinavië dure taksen heeft op alcohol is algemeen geweten. En dus associeer je het niet direct met goed bier. Nochtans had Trysil ook op dat vlak behoorlijk wat te bieden. In het pizzabakkertje dronk ik biertjes met klinkende namen als The Gay Gondolier. Naast welgenaamd, bleek dat ook nog eens heel erg lekker te zijn.

In gastropub Fladhagen werd elke verrukkelijke gang vergezeld van een aangepast biertje. Ik in mijn element! Gerookte lokale vis met een lichter biertje van een plaatselijke microbrouwerij, heerlijk vlees met een donker bier: hm hm hm!

En toen, in het midden van al die pret gebeurde het: er kwam een telefoontje, we moesten over een uurtje klaarstaan want er ging noorderlicht zijn. Als ik al niet euforisch was, werd ik het toen.

Noorderlicht

Precies een uurtje later werden we opgepikt door Tim van Starhunting Trysil. Deze superlieve Engelsman bleek zich in Tryil gevestigd te hebben. Hij organiseert sterrensafari’s, zoals dat dan heet. Hij pikt je op in zijn busje, rijdt je naar een donkere plek en wijst je de sterren en planeten aan.

Als je geluk hebt, zie je ook noorderlicht. En ik zeg geluk, maar eigenlijk gaat het hier meer over een geïnformeerde gok. Tim heeft namelijk behoorlijk wat kennis over de nachtelijke hemels van Trysil en kan dus redelijk goed inschatten wanneer er noorderlicht te zien zal zijn.

Ik had geluk. Terwijl Tim zijn uitleg deed over wat er te zien was in de lucht, vlamde het noorderlicht boven de horizon in felle groene kleuren.

Ik was in tranen, ik durf dat toegeven.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *