een bezoek aan utrecht

Een verlengd weekend is altijd een goed excuus om er even tussenuit te knijpen. Daarom besloot ik om een vriend te gaan bezoeken in het niet zo verre Utrecht. Een aantal jaar geleden leerde ik Dennis kennen op een punkrockfestival in Meerhout. Sindsdien heb ik hem zowat elk jaar teruggezien en is hij me ook al een keertje komen bezoeken in België. Het was dus hoog tijd dat ik een keertje de moeite nam om tot daar te komen. Zo gezegd, zo gedaan!

Het is altijd interessant om een stad als Utrecht te bezoeken met een gids, maar helaas dat kan vaak nogal saai uitdraaien. Dit probleem kan je dus volledig vermijden als je jezelf op een rondleiding trakteert gegeven door vrienden die de stad ook nog eens heel erg goed kennen. Een win-win situatie denk ik dan.

Kangoeroe en Krokodil

Eenmaal aangekomen ’s avonds viel de bruisende en aangename sfeer van de Nederlandse stad meteen op. Aangezien het al laat was, vertrokken we meteen op pad om onze voeten onder tafel te schuiven in een van de talrijke gezellige restaurantjes die Utrecht rijk is. Dennis en vriendin Marieke hadden ervoor gekozen om de avond door te brengen in een typisch Australisch restaurant genaamd ‘Rode Vosch’. Zoals bij tapas a la española kan je uit verschillende gerechtjes kiezen die dan per 2 of 3 geserveerd worden. Ik was welgeteld nog geen 2 uur in Utrecht en ik had al kangoeroe en krokodil gegeten. Een echte overwinning, aangezien ik normaal niet zo tuk ben op onbekende gerechten. Om de avond goed af te sluiten genoten we nog van een zwaar biertje in een kroeg wat verderop.

De volgende dag prepareerde Dennis ons een lekker ontbijt om de dag goed in te zetten. Jammer genoeg hadden we niet al te veel tijd dus namen mijn gidsen me mee langs de mooiste plekjes en must-see’s van deze Nederlandse stad.

Utrecht is een stad rijk aan bars, cafeetjes en restaurantjes. Njamie!

De Hotspots

De Dom van Utrecht, een van de voornaamste bezienswaardigheden in Utrecht, kruisten we op het begin van onze wandeling. Normaal gezien kan je volledig tot boven klauteren per trap, maar dat moet een hele tijd op voorhand vastgelegd worden. Vervolgens wandelden we een hele poos naast het water, mooier beschreven als de Oude Gracht. Deze gracht heeft iets weg van de typische stukjes aan het water in Amsterdam, maar dan kleiner en ietwat simpeler. Je kan op verschillende plaatsen de trap naar beneden nemen en je wandeling verder zetten langs het water. Hoewel de zon ons niet vergezelden vandaag kon ik toch met volle teugen genieten van de uitstraling van deze toch wel bijzondere plekjes.

De dom van Utrecht, die een prachtig uitzicht over de stad geeft. Wel op voorhand reserveren!

Uit eten

Wat heel erg opvalt aan Utrecht zijn de ontelbare gezellige eetgelegenheden, bars en kroegen. In die laatste zijn er meestal ook nog ontzettend veel Belgische streekbieren te vinden: ver weg van huis ga je jezelf dus nooit voelen hier. Nog fijner is het feit dat al deze etablissementen zich in de meest ondenkbare gebouwen kunnen schuilhouden. Zo zal je in Utrecht een oude kerk terugvinden die volledig werd omgetoverd tot bier- en eetcafé. De akoestiek mag dan niet zo denderend zijn, de uitzonderlijke omgeving maakt veel goed.

Tijdens onze wandeling maakte we nog een tussenstop in Ledig Erf, een leuke brasserie, om het slechte weer wat te ontlopen. Een goed stuk chocoladecake maakt meestal al veel goed.

Utrecht leent zich tot de perfecte locatie voor iedereen die houdt verdwalen in kleine straten en bakken gezelligheid. Ook de gourmands zullen het hier naar hun zin hebben: om de twee meter vind je wel iets waar je jezelf kan neerzetten om allerhande lekkernijen naar binnen te werken. Ideale stad dus voor een rustig weekendje weg!

Een typisch Hollands beeld.

No Comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *