Val de Bagnes in Zwitserland

Bergen, sneeuw en zon: winter in Val de Bagnes

Publireportage

Val de Bagnes, en dan vooral Verbier, staat bekend als een mondain skigebied, een plaats waar wintersport en royaal genieten wervelend samensmelten. Maar wie dieper Val de Bagnes in gaat, ontdekt een sfeervol gebied waar je geniet van rustig natuurschoon, van stille dorpen en van lokale specialiteiten.

Na mijn sneeuwschoenwandeling naar Col du Lein, sta ik te popelen om de rest van Val de Bagnes te verkennen. De vallei telt een handvol dorpen, waarvan Verbier er maar een is. Kleine dorpen met houten chalets afgeboord met ijspegels. Plaatsen waar je in alle rust en stilte geniet van de winter in de bergen.

Val de Bagnes

Absint maken in Sarreyer

Eén van die dorpen is Sarreyer en hier ontmoet ik Matthieu, de man achter de Edelweiss Distillerie. Matthieu leeft en werkt in een huis op bergflank, waar het geurt naar het houtvuur en gedroogde kruiden. Hier distilleert hij absint, djinn en bitters op basis van de bergkruiden die hij zelf plukt en droogt.

Matthieu

Matthieu is innemend. En enthousiast. Hij doet me aan een kluizenaar denken, aan een tovenaar die met kruiden deugddoende dranken brouwt. Na een korte uitleg over zijn werkwijze, krijg ik de kans om de absint zelf te proeven. Met suiker, geflambeerd of aangelengd met sneeuw. En dan loopt het pas echt los. Matthieu zuigt een recept voor een absintinfusie uit zijn duim en we gaan aan de slag met een weegschaal, zakken kruiden en alcohol op basis van honing. Voor ik het weet, duw ik de kurk op mijn eigen fles absint.

Wat Matthieu doet, staat erg dicht bij de natuur. Hij maakt sterke drank van aromatische en vaak geneeskrachtige kruiden. Hij distilleert niet veel, en dat wil hij zo houden. Wat hij maakt, verkoopt hij in een paar lokale zaken in Val de Bagnes.

Val de Bagnes

Bier proeven in Vollèges

Zwitserland staat eerder bekend om zijn wijn en zijn kruidenbitters dan om zijn bieren. Toch vind je in Val de Bagnes een kleine bierbrouwerij. Een plaats waar lokaal gebrouwen bieren geschonken worden en waar je het brouwproces zelfs kan zien.

Je vindt brouwerij Sëtâ Të en het bijhorende café in het hart van het dorp Vollèges. Het café is niet groot, maar je wordt er hartelijk ontvangen. Terwijl je aan de grote tafel bieren degusteert, zie je door grote ramen de brouwersketels. Vind je het brouwproces interessant, dan kan je een korte rondleiding door de brouwerij volgen.

De winterstilte van Le Plamproz

In het zuidelijkste punt van Val de Bagnes ligt het dorp Le Plamproz. Een klein dorp dat in de winter nauwelijks zonlicht krijgt en dus voor het grootste deel van de dag in de schaduw ligt. Hier staan houten chalets tussen de bomen. Er woont maar één vrouw in het dorp, de andere chalets zijn vakantiewoningen, en daarom is het heerlijk rustig in Le Plamproz.

Op de besneeuwde wegen van Le Plamproz wordt elke dag een spoor getrokken voor cross country skiërs. Op de lange, dunne latten glijd je door het muisstille dorp. Het uitzicht is geweldig. Aan weerzijde van het dorp rijzen de bergen hoog op en wanneer het sneeuwt, dan krijgen de dennenbomen en peperkoekenhuizen een bevroren randje.

Le Plamproz is veruit mijn favoriete dorp van Val de Bagnes. Onder begeleiding van een skileraar stap ik op de latten en wandel ik door het dorp. Hoewel ik er niet goed in ben, vind ik langlaufen – of cross country skiën – echt leuk. Het duurt niet lang voor ik voldoende zelfvertrouwen krijg om een zachte helling af te glijden, en ook al beland ik vrijwel meteen in de sneeuw, ik geniet van het bewegen in het winterse landschap.

Le Plamproz

Maison des Glacier in Lourtier

In 1818 brak het meer onder de Giétro gletsjer uit en werd Val de Bagnes overspoeld door een enorme vloedgolf die bomen, huizen en mensen met zich meesleurde. En het was niet de eerste keer dat de vallei te maken kreeg met dit natuurgeweld: in de late middeleeuwen brak het meer ook door het ijs, met soortgelijke gevolgen.

Lokale boer Jean-Pierre Perraudin leefde in Val de Bagnes in de 19e eeuw en kon door zijn kennis van de natuur en de gletsjers, de basis leggen van de gletsjertheorie. De man betekende erg veel voor de wetenschap, en zijn leven en werk wordt herdacht in het stemmige Maison des Glaciers in Lourtier.

Het museum, dat in een oud woonhuis werd gebouwd, spiegelt het leven en het werk van Perraudin met de leefomstandigheden ten tijde van de gletsjerramp en dat maakt het museum bijzonder interessant. Zeker op een regendag is een bezoek aan dit museum een aanrader. Hou er wel rekening mee dat de voertaal van het museum het Frans is.

Vanuit Verbier de bergen op

Verbier is veruit het meest levendige dorp van Val de Bagnes. Het is een skiresort waar je verschillende hotels, fijne restaurants en boetieks vindt. Elke dag nemen talloze skiërs en snowboarders de skilift in Verbier de bergen in. Maar ook wie niet skiet, kan de berg op voor een wandeling of een vleugje cultuur.

Op de berg La Chaux start een wandeling door het sculpturenpark van de 3-D Foundation. Dit park is een project van de Engelse Kiki Thompson. Elk jaar creëren een aantal internationale kunstenaars een beeldhouwwerk volgens een bepaald thema. In de winter is het sculpturenpark toegankelijk te voet, op sneeuwschoenen of zelfs met sledehonden.

Sculpturenpark

Vanuit La Chaux wandel je door het sculpturenpark naar het Croix des Ruinettes skiliftstation dat je weer naar Verbier brengt. Of je neemt de kabelbaan hoger de berg op. Na een paar overstappen bereik je de Mont Fort, de hoogste piek van het gebied.

Naar Val de Bagnes

Val de Bagnes is een gebied waar zowel skiërs als niet-skiërs hun gading vinden. Dat maakt het een geschikte bestemming voor families en vriendengroepen die wel samen op vakantie willen gaan, maar andere interesses hebben, of voor mensen die graag afwisselen tijdens hun vakantie.

Val de Bagnes ligt op ongeveer 850 kilometer van Antwerpen, wat het gebied goed bereikbaar maakt per auto. Wie liever vliegt, kan naar Zurich of Genève vliegen. Van daaruit heb je een vlotte verbinding met de trein naar de vallei.

In Verbier, maar ook in de rest van Val de Bagnes, vind je verschillende types accommodatie, van eenvoudige vakantiehuizen tot high end hotels. Ik genoot enorm van het klassieke Hotel en Spa La Vallée in Lourtier en van Les Chamois in Verbier centrum.

De meeste hotels bieden eveneens een restaurant met lokale keuken, maar je kan er ook voor kiezen uit eten te gaan in een van de vele restaurants. Restaurant Les Moulins is een echte aanrader, maar ook de restaurants van La Vallée en Les Chamois zijn gezellig en hebben fijne gerechten op de kaart staan. Wie houdt van cocktails in een modern kader, vindt wellicht de splinternieuwe King’s Bar in Verbier leuk.

Val de Bagnes

De Verbier VIP pass

Wel Zwitserland, maar liever geen wintervakantie? In de zomer is Val de Bagnes ook heel mooi. Alpenweiden vol bloemen en grazende koeien, bergwandelingen en een fris pintje op het terras van een berghut: heerlijk. Bovendien kan je in de zomer gebruik maken van de Verbier VIP pass. Iedereen die minstens een nacht in Verbier boekt, kan gebruik maken van de Verbier VIP pass, waarmee je een hele reeks aan activiteiten gratis of met een fikse korting kan uitproberen.

Val de Bagnes

One response to “Bergen, sneeuw en zon: winter in Val de Bagnes”

  1. […] Verken je, naast Crans Montana, ook graag andere Zwitserse regio’s? Dan zijn de artikels over Val de Bagnes, Verbier, Bern, Luzern en Lausanne niet te […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *