De oude stad van Bern

Beren en bier in Bern

Publireportage

Drie dagen lang reis ik per trein door Zwitserland. Ik reis door het platteland met zijn bergen en zijn plateaus naar drie Zwitserse steden. Na mijn bezoek aan het mooie Lausanne, aan het meer van Genève, stop ik in Bern.

Hoewel ik dol ben op Lausanne, ben ik ook benieuwd naar Bern. Na een vlotte treinreis stap ik, koffer in de hand, af in Bern Hauptbahnhof. Het station ligt pal in het centrum van de stad en op wandelafstand van het historische centrum. Te voet slalom ik tussen mensen en fietsers en tussen hoge gebouwen in een zachtgroene zandsteen. Bern is druk, maar die drukte is gezellig.

Na een kwartiertje wandelen bereik ik het Best Western Plus hotel. De ontvangst is hartelijk, mijn kamer gerieflijk. Ik neem even de tijd om me te verfrissen – en om de kleine Toblerone op mijn hoofdkussen op te eten – voor ik de stad inga. De zon valt door mijn dakraam naar binnen en in de verte zie ik de besneeuwde pieken van de Alpen.

De oude stad
De zon schijnt en in de verte zie ik de Alpen.

De binnenstad

Hoewel er al lange tijd nederzettingen waren op de plaats waar Bern staat, werd de stad pas in de 12e eeuw gesticht. Volgens een legende wilden de stichters de stad vernoemen naar het eerste dier dat door jagers kon neergeschoten werden. De jagers schoten een beer en de stad werd Bern gedoopt.

De historische binnenstad van Bern is uniek. De stad werd in een langgerekte bocht van de rivier Aare gebouwd volgens een uitzonderlijk logisch stadsplan. De grote, hoge huizen staan aan brede, rechte straten met fonteinen stromend drinkwater in het midden. Zo goed als alle huizen zijn onderkelderd en hebben overdekte gaanderijen voor voetgangers. De huizen in zandsteen en vakwerk zien er dan wel oud uit, maar door het open stratenplan geeft de stad een moderne feel. Een bijzondere combinatie.

Het gelijkvloers van de meeste gebouwen biedt plaats aan moderne winkels en in de kelders, waar ooit wijn werd opgeslagen, vind je galerieën, bars en restaurants. In de wijde straten rijden auto’s en bussen. Hierdoor vergeet je gemakkelijk dat je middenin een historische stad staat. Maar kijk je naar de achterkanten van de huizen en naar de daken, dan zie je oud vakwerk, wankele schoorstenen en kleine balkons en ramen op de meest onwaarschijnlijke plaatsen.

Bern
De oude binnenstad ligt in een bocht van de rivier Aare.

De torens van Bern

Ik slenter door de straten en stop hier en daar om een winkel in te gaan of om wat te drinken. Ik sta te watertanden aan de etalage van Confiserie Tschirren en ik proef het frisse drinkwater van een stadsfontein. In het hart van het historische centrum vind ik de Bern Minster, de oude kathedraal. De kerk werd gebouwd in de gotische stijl, maar veel beelden en siersels werden weggehaald tijdens de reformatie. Enkel in het voorportaal bleef een uitbeelding van Het Laatste Oordeel bewaard. De beelden zijn in prachtige staat en erg grappig om te bestuderen. Kijk maar eens wat de duivel met die arme man daar doet.

Bern Minster
The Devil is in the Details.

Niet ver van de kathedraal staat de Zytglogge. Deze toren op de grens van de oude binnenstad is in essentie een stadsuurwerk. Binnenin de toren bevindt zich een ingenieus mechanisme dat zelfs nu nog elke dag moet worden opgewonden. Dat mechanisme, met tandwielen en blaasbalgen, drijft een astronomische klok en een rondgang van kleine figuren aan. En hoewel we zo’n stadsuurwerk niet meer nodig hebben, is de Zytglogge nog steeds een geliefd deel van de stad. Mensen verzamelen zich onder de klokkentoren net voor het uur rond is om te kijken naar de bewegende figuurtjes en de kraaiende haan.

Zytglogge
De Zytglogge met zijn astronomisch uurwerk.

Het Historisches Museum

Aan de overkant van de Aare, net buiten het historische centrum, ligt het Historisches Museum van Bern. Het gebouw, dat wat weg heeft van een kasteeltje, is groot en ingewikkeld. Op de verschillende verdiepingen kan je collecties bekijken over de geschiedenis van Bern – van de prehistorie tot nu – en zelfs een aantal kleine collecties Oosterse en Egyptische kunst. Daarnaast is er een tentoonstelling gewijd aan Albert Einstein, die een tijd in Bern woonde. Aan de hand van foto’s en brieven leer je over het leven en het werk van deze uitzonderlijke man.

Je kan geraakt gemakkelijk een hele dag kwijt in het Historisches Museum. De collecties zijn eclectisch en interessant en wie tijdens het museumbezoek een hongertje krijgt, kan een pauze nemen in het aanpalende restaurant Steinhalle.

Einstein museum
De Einstein tentoonstelling.

Bern Bierstad

Na een dag slenteren beland ik in Das Alte Tramdepot, net buiten het historische centrum. Zoals de naam zegt, ligt dit restaurant in het oude tramdepot van de stad. Het gebouw is ruim en gezellig en biedt lokale gerechten met aangepaste bieren, waarvan ze een fiks aantal zelf brouwen. Het Altes Tramdepot is een van de vele lokale brouwerijen in Bern en daarom staat Bern bekend als de bierstad.

Wanneer ik na mijn diner terug wandel naar mijn hotel, stijgt de maan boven de heuvels. De stad twinkelt in het donker en ik maak een extra ommetje langs de kathedraal. De kerktoren is kleurrijk verlicht en vanop het bordes naast de kerk kijk ik uit over de vallei van de Aare. Bern is prachtig.

Bern by night
De maan schijnt boven de binnenstad.

Naar Bern

Bern is de tweede stop van mijn bezoek aan Zwitserland. Ik vloog naar Zurich met Swiss en van daaruit verken ik het land met het openbaar vervoer. De meeste grote steden bieden bij een overnachting een stadskaart aan waarmee je gratis het openbaar vervoer kan gebruiken, maar je kan ook een Swiss Travel Pass kopen, waarmee je voor een bepaalde tijd al het openbaar vervoer kan gebruiken.

Bern bezoek je gemakkelijk te voet, maar de stad heeft ook een uitgebreid netwerk van trams en bussen die verbonden zijn met een overhangend stroomnetwerk. Het openbaar vervoer in Bern is dus ecologisch.
De stad is een perfecte bestemming voor een toffe citytrip, maar je kan de stad natuurlijk ook bezoeken tijdens een langere reis door Zwitserland. Kijk op de website van de toeristische dienst van Zwitserland voor meer informatie en inspiratie.

De herfst

One response to “Beren en bier in Bern”

  1. […] zoals mijn bezoeken aan Lausanne en Bern, is mijn bezoek aan Luzern kort en krachtig. Na een dag reis ik door. In de kleine haven stap ik op […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *