Woon je al je hele leven in België, zoals ik, of bezoek je het land voor het eerst? Vakantie in België is altijd een goed idee. Het land mag dan wel klein zijn, het is gevarieerd en gezellig. Van bruisende steden met historische centra tot het groene platteland: België heeft het allemaal.
Wat moet je weten voor je naar België reist?
België is een klein land in het hart van Europa. Het heeft een kleine kustlijn aan de Noordzee, en is omringd door Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Steek je de Noordzee over, dan kom je in het Verenigd Koninkrijk terecht.
België is opgedeeld in drie gewesten: Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Het land kent drie taalgebieden: in Vlaanderen spreken de mensen overwegend Vlaams, in Wallonië spreken de mensen overwegend Frans, maar ook Duits. In Brussel worden alle landstalen gesproken. Daarnaast hoor je ook met regelmaat Engels, Turks en Marokkaans in België.
Hoe reis je naar België?
Om België te bereiken, kan je gebruik maken van de internationale luchthaven Brussels Airport in Zaventem, Brussels South in Charleroi of de Luchthaven Antwerpen. Vertrek je in een van de buurlanden, dan is het land gemakkelijk met de auto of zelfs de trein te bereiken.

Welke paspoorten en visums heb je nodig?
Als je in de Schengenzone woont, heb je geen visa nodig om België te bezoeken. Woon je buiten de Schengenzone, dan heb je een visa nodig om de Schengenzone, waaronder België, te bezoeken. Lees hier hoe je een Schengenvisa aan kan vragen.
Welke medische voorbereidingen heb je nodig?
Inwoners van België, en de meeste Europese landen, worden in hun kinderjaren gevaccineerd tegen de belangrijkste ziektes. Zij hebben dus geen extra vaccinaties nodig om België te bezoeken.
Woon je buiten Europa en wil je België bezoeken, dan is het aangeraden om vaccinaties te nemen voor hondsdolheid, meningitis, hepatitis A and B, polio, mazelen, griep, rubella, bof en varicella.
Het klimaat van België
België heeft een gematigd klimaat, met sterke seizoenen. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 35°C, in de winter durft die al eens onder het vriespunt zakken. In de herfst en de lente regent het vaker. Ook waait de wind dan wat harder en kan het stormen en onweren. Wanneer het een lange tijd warm is, kunnen de zogenaamde hitte-onweders plaatsvinden.

De mensen van België
Belgen zijn een bijzonder volkje, een samenraapsel van verschillende culturen met hun eigen talen en gewoontes, en zelfs hun eigen karakters. Hierdoor is het niet gemakkelijk om Belgen over één kam te scheren.
Toch zijn er ook flinke gelijkenissen. Belgen zijn, over de grote lijn, vriendelijke en tolerante mensen, die belang hechten aan hard werken, privacy en comfort. Beleefdheid en punctualiteit worden erg op prijs gesteld. Belgen gebruiken vaak de woorden ‘alsjeblieft’ en ‘sorry’ in hun dagdagelijkse taal, en die woorden zijn ook gemeend. Maar tegelijk zijn Belgen koppig. Rasechte karottentrekkers en chipoteurs die graag hun zin doen.
Omdat er zoveel talen gesproken worden, zijn de meeste Belgen meerdertalig. Naast hun moedertaal spreken de meeste Belgen een mondje in de andere landstalen, en Engels.
De cultuur van België
De cultuur van België stoelt, net zoals de meeste moderne culturen, op zijn eigen verleden. Nergens anders vind je zoveel historische stadscentra of Begijnhoven. In de steden vind je prachtige voorbeelden van architectuur uit zowat elk tijdsperk, en in de musea vind je werken van oude meesters en moderne kunstenaars.
In de laatste eeuw ontstond een sterke traditie van stripboeken of comic books. Belgische kinderen groeien op met stapels stripverhalen naast hun bed. Verschillende wereldberoemde stripfiguren werden voor het eerst gepubliceerd in België. Stripverhalen zijn zo prominent dat je ze zelfs in street art én in het Belgisch paspoort terugvindt.
Door de invloed van de diamanthandel in Antwerpen, kent België ook een schare aan juweelontwerpers. Kunstenaars die aan de slag gaan met edelmetalen, edelstenen en diamanten creëren de mooiste juwelen. Vooral de stationsbuurt van Antwerpen staat bekend om zijn diamanthandel, maar eigenlijk vind je mooiere en meer unieke juwelen bij lokale juweelontwerpers.

De België keuken
Net zoals de cultuur, is de eetcultuur van België rijk aan tradities. Belgen houden van lekker en veel eten, en nemen graag de tijd voor hun maaltijden. Samen eten met de familie is belangrijk, en bijzondere gebeurtenissen worden gevierd door uit eten te gaan.
Klassieke Belgische gerechten zijn mosselen met frietjes, stoofvlees met frietjes, garnalen in tomate-crevettes of garnaalkroketten, Luikse gehaktballen en wafels. Om nog maar te zwijgen over de Belgische chocolade, Belgische kazen en Belgische bieren.
De meeste steden en streken hebben specifieke gerechten die je nergens anders terug vindt: streekgerechten, streekbieren of streekproducten. Het loont daarom altijd om te vragen naar de lokale specialiteiten.
De munteenheid van België
De munteenheid van België is de euro. Omdat handelaren verplicht zijn digitale betalingen aan te nemen, kan je overal betalen met je kaart of een andere digitale betaalmogelijkheid. De meeste handelaren, maar niet alle, nemen ook cash geld aan.
Is België veilig?
België is een erg veilig land om te bezoeken. In grote steden ben je natuurlijk best voorzichtig. Vooral ’s nachts blijf je best weg uit de ruige buurten. Maar verder hoef je je absoluut geen zorgen te maken.
Gaat het mis, dan bel je het noodnummer 112.
Vervoer in België
Omdat België een klein, maar drukbevolkt land is, is vervoer soms een uitdaging. Je kan het hele land bezoeken met de auto, want het wegennetwerk is uitgebreid en redelijk goed aangelegd. Maar tijdens de spitsuren kan het verkeerd dichtslibben, waardoor je soms een tijdje in de file staat. Daarnaast mag je, om vervuiling tegen te gaan, met oudere auto’s niet elke stad in.
Het openbaar vervoer van België is eveneens uitgebreid, maar ook dat kan in de spits wat in het honderd lopen. Je raakt met de trein gemakkelijk in de meeste grote steden van België. Informatie en treintickets vind je op de website van de NMBS. Reis je met de bus door Vlaanderen, dan kan je de website van De Lijn raadplegen voor bussen. Reis je met de bus door Wallonië, dan gebruik je de website van Le Tec, en in Brussel gebruik je de website van de MIVB.
In België wordt er veel gebruik gemaakt van de fiets. Hoewel het hier en daar nog te wensen overlaat, zijn de meeste fietspaden goed aangelegd en verlicht. Bovendien wordt er flink geïnvesteerd in het fietsnetwerk door fietsostrades aan te leggen. Gebruik je de fiets om de omgeving te verkennen, dan leiden de fietsknooppunten je langs de mooiste plekken.

Hotels en accommodatie
Je vindt talloze hotels en accommodaties in België. Wie een laag budget heeft, kan terecht in de Vlaamse Jeugdherbergen. Wie een gemiddeld budget heeft, vindt altijd wel een hotel, vakantiepark of een B&B naar zijn of haar smaak. Ben je op zoek naar een luxueus verblijf, dan vindt je vooral in de grote steden verschillende high end hotels.
Vakantiehuizen in de Ardennen kan je huren via Ardennes Etappe. In Vlaanderen is Natuurhuisje een aanrader. Hotel Het Patershof en B&B Elskenshof zijn maar enkele van mijn persoonlijke favorieten.
Dit moet je weten voor je naar België vertrekt
Wil je België echt goed leren kennen, vraag dan aan een Belg om je mee te nemen naar zijn of haar favoriete frituur en proef de frietjes met wat saus en een snack. Maar laat je niet meeslepen in een discussie over welke frituur het beste is, want daarover is niemand het eens.
Bezoek je België, dan vind je inspiratie in onze artikelen. Neem ook een kijkje op de website van Toerisme Vlaanderen en Toerisme Wallonië.

Leave a Reply