Oh, wat hou ik van de hagelwitte stranden en de helblauwe zee van Aruba. Van de Caraïbische sfeer, de stralende zon, de heerlijke gerechten. Het eiland heeft alles wat je nodig hebt voor een heerlijke vakantie. Weg van alles en iedereen. Billen bloot, kokosnoot. Een reis naar Aruba is pas écht vakantie. Welkom op Aruba. One Happy Island.
Wat moet je weten voor je reis naar Aruba?
Aruba is een van de drie zogenaamde ABC-eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao. Aruba ligt voor de kust van Venezuela en is een Benedenwinds Eiland van de Kleine Antillen. Al eeuwen behoort het eiland tot het Koninkrijk der Nederlanden, maar sinds 1986 is het eiland een autonoom deel van het Koninkrijk.
Aruba is niet zo groot. Het is nauwelijks dertig kilometer lang en een tiental kilometer breed. Ongeveer zo groot als het Waddeneiland Texel. De hoofdstad en meteen ook de grootste stad is Oranjestad.

Hoe reis je naar Aruba?
Omdat het een eiland is dat een dikke 7800 kilometer naar het zuidwesten ligt, reis je het snelste met het vliegtuig naar Aruba. De Nederlandse vliegtuigmaatschappij KLM brengt je van Amsterdam Schiphol rechtstreeks naar Aruba Aeropuerto Internacional Reina Beatrix. De vlucht duurt een kleine tien uren. Reis je terug met KLM, dan maakt het vliegtuig een korte stop op het eiland Bonaire.
Voor passagiers die vanuit België reizen, biedt KLM een ticket aan vanuit treinstation Brussel-Zuid. Je reist dan met de Thalys naar Schiphol, waar je overstapt op het vliegtuig. Omdat de Thalys al eens vertraging durft te hebben en het op Schiphol soms aanschuiven is, neem je best een Thalys vroeger.
Welke paspoorten en visums heb je nodig?
Wie Aruba bezoekt, heeft een paspoort nodig dat geldig is tijdens het hele bezoek. Bezoekers moeten ook 7 tot 3 dagen voor vertrek online de ED-Card of imigratiekaart invullen. Dat is niet moeilijk en duurt niet lang. Je beantwoordt een aantal vragen en krijgt dan je ED-card per mail toegezonden.
Welke medische voorbereidingen heb je nodig?
Je hebt geen bijzonder vaccinaties nodig wanneer je naar Aruba reist, tenzij je een gebied hebt bezocht waar gele koorts woedt. Maar het is altijd verstandig om je vaccinaties goed op te volgen, vooral wanneer je regelmatig reist. Bespreek je vaccinaties altijd met je dokter en laat je op tijd vaccineren voor COVID, tetanus en andere vaccinaties die regelmatig vernieuwd moeten worden.
De Caraïbische zon brandt. Ze is fel en ongenadig, en wie er niet op voorbereid is, loopt gegarandeerd zonnebrand op. Het is sterk aangeraden om zonnemelk met factor 50 te dragen, je regelmatig in te smeren en voldoende water te drinken. Wanneer je de zee in gaat, mag je niet vergeten je rug, benen en achterste in te smeren.

Het klimaat van Aruba
Aruba is een woestijneiland. De grond is er droog, stoffig en rotsachtig. Er groeien vooral cactussen en dividivibomen, die door de constante wind schuin groeien en zo altijd naar het zuidwesten wijzen. Zowel in de winter als in de zomer liggen de temperaturen rond de 30°C. De wind zorgt voor verkoeling van de brandende zon, maar net door die wind heb je soms niet in de gaten dat je verbrandt.
In oktober, november en december is het regenseizoen in Aruba. De hoeveelheid neerslag die valt, verschilt erg per jaar, maar doorgaans regent het enkel ’s nachts en ’s ochtends. Overdag schijnt gewoon de zon.

De mensen van Aruba
Het eiland is al bewoond sinds het jaar 1000, toen de Zuid-Amerikaanse Arawakken zich er vestigden. Tussen de 15e en de 19e eeuw kwam het eiland in handen van de Spanjaarden, Nederlanders en Engelsen. Uiteindelijk werd Aruba een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden. De huidige bevolking bestaat uit een mix van de bovengenoemde volkeren, maar is ook verwant met Afrikaanse en andere Caraïbische volkeren.
Omdat de Arubanen van zo veel verschillende volkeren stammen, zijn de officiële landstalen Nederlands en Papiamento, een creoolse taal met invloeden uit het Nederlands, Spaans, Engels, Portugees en verschillende Afrikaanse talen. Zo goed als alle Arubanen spreken ook Engels en Spaans.
Arubanen zijn een hartelijk en ontspannen volk. Ze lachen graag, genieten van het samenzijn met vrienden en familie, en brengen graag tijd door bij de zee. In gesprekken wisselen ze vaak moeiteloos van Engels naar Nederlands naar Papiamento, wat echt super gezellig klinkt. Vaak spreken mensen je aan met het woord dushi, dat zoveel betekent als zoetje of schatje. Vooral het zinnetje danki dushi hoor je vaak. Dank je, schatje.
De cultuur van Aruba
Net zoals de taal en de keuken, heeft ook de Arubaanse cultuur veel invloeden uit verschillende landen. Dat zie je meteen aan de kleurrijke huizen, die – vooral in Oranjestad – wat weghebben van Nederlandse trapgevelhuizen, maar evengoed invloeden van die typische Caraïbische gingerbread stijl hebben.
In San Nicolas, de tweede grootste stad op het eiland, vind je een indrukwekkende collectie street art van zowel lokale als internationale kunstenaars. De werken drukken vaak de geschiedenis van Aruba uit, en geven je op die manier een inkijkje in de complexe cultuur.
Maar ook muziek speelt een grote rol in de Arubaanse cultuur. Overal hoor je die vrolijke Caraïbische beats. Vooral met carnaval, dat uitbundig gevierd wordt, deint het hele eiland op het ritme van de steeldrums.

De Arubaanse keuken
De Caraïbische keuken is een van mijn favoriete keukens. En dat is niet verwonderlijk. De vaak Creoolse gerechten brengen het beste uit verschillende culturen samen tot een resultaat waar je vingers en duimen bij aflikt. Op het menu staat verse vis en groente, die vaak lekker pittig gekruid zijn. Maar het lekkerste moet wel de coconut shrimp zijn: grote garnalen in kokos, die je in een sausje van mango of papaja doopt.
De tropische sfeer nodigt uit tot cocktails slurpen aan de rand van het zwembad, maar proef zeker ook het lokale bier Balashi en Papiamento rum.
Je kan uitstekend eten op Aruba. Je vindt er restaurants die zich echt richten op de Caraïbische keuken, maar evengoed fusion restaurants met invloeden uit andere landen. In restaurant Papiamento en restaurant West Deck eet je lokale cuisine. Lima Bistro combineert Peruaanse en Caraïbische gerechten (hun cocktails zijn geweldig). Eduardo’s Hideaway serveert gezonde gerechten met een wereldse twist. Zoetekauwen vinden wel wat in Aruba Experience Café en in Wilhemina eet je in fijne gerechten in een junglesetting.
De munteenheid van Aruba
De officiële munteenheid is de Arubaanse Florijn, maar je kan ook overal met de Amerikaanse Dollar betalen. Je kan doorgaans ook met je bankkaart of je credit card betalen, maar informeer wel even bij je bank of daar extra kosten aan verbonden zijn.
Het leven in Aruba is ongeveer net zo duur als in België. Dat komt omdat er bijna niets groeit op Aruba en alles geïmporteerd moet worden.

Is Aruba veilig?
Aruba is een erg veilige bestemming. Veiliger dan andere Caraïbische eilanden. Er is natuurlijk kleine criminaliteit, zoals overal ter wereld, maar doorgaans is die niet gericht op toeristen. Arubanen begrijpen immers erg goed dat toerisme een grote bron van inkomsten is, en dat toeristen zich graag veilig voelen op vakantie. Je kan dus veilig naar en door Aruba reizen.
Door Aruba reizen
De beste manier om het eiland te verkennen, is met een huurauto. Dat geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, om afgelegen buurten te ontdekken en verlaten stranden op te zoeken. Het binnenland is wel wat ruwer en de wegen zijn er niet overal verhard. Wil je het binnenland verkennen, dan is een auto met vierwielaandrijving geen overbodige luxe.
De meeste steden en dorpen kan je vlot bereiken met het openbaar vervoer. Vervoersmaatschappij Arubus (dat is toch echt de beste naam voor een busmaatschappij) verbindt de belangrijkste plaatsen.
Door de hitte reis je best niet te voet door Aruba, tenzij in de ochtenden of de avonden, wanneer het wat koeler is.
Hotels en accommodatie in Aruba
Je vindt zowel bekende hotelketens als kleinschalige boetiekhotels op Aruba. Vooral aan de noordwestkust vind je verschillende grote hotels. Ik logeerde in het kleine Courtyard by Marriott hotel, dat comfortabele kamers combineert met een gezellige, tropische sfeer.

Dit moet je weten voor je naar Aruba vertrekt
Aruba heeft verschillende stranden. Sommige daarvan hebben fijn, wit strand, andere zijn een beetje rotsachtig. De meest bekende zijn Palm Beach, Eagle Beach, Baby Beach en Mangel Halto Beach. Het leukste vond ik Tres Trapi, een rotsachtig strand met zuiver water waar zeeschildpadden zwemmen. Je mag zwemmen met de dieren, maar je mag ze niet lastigvallen. Gelukkig trekken de schildpadden zich niets aan van de zwemmers, en doen ze gewoon hun ding. Gewoonweg magisch.
Het Arubaanse klimaat is helemaal anders dan het Belgische klimaat. De brandende zon en de woelige zee kunnen gevaarlijk zijn. Daarom ontdek je Aruba het beste met een gids. Ik ging snorkelen met Aruba Outdoor Adventures en ontdekte het Nationaal Park Arikok met Isla Aruba. Beide uitstekende gidsen die het klimaat, het eiland en de zee errond op hun duimpje kennen.
Plan je een reis naar Aruba? Kijk dan zeker op de website Aruba.com, waar je niet alleen inspiratie, maar ook praktische tips en reisadvies voor Aruba vindt.
Wil je meer van de Caraïben zien? Lees onze artikelen over Sint Maarten.

Leave a Reply