Een berglandschap in Albanië.

Albanië voor beginners

Publireportage

Albanië combineert de prachtige Adriatische kust, met gouden zandstranden en de heerlijk blauwe zee, met de hoge pieken van het bergachtige binnenland. Een land om je tanden in te zetten, dus. Overweeg je een reis naar dit prachtige land? In Albanië Voor Beginners vind je de tips en het reisadvies dat je nodig hebt.

Wat moet je weten voor een reis naar Albanië?  

Hoe reis je naar Albanië?

Albanië is een Balkanland in het zuiden van Europa, aan de Adriatische zee, dat ongeveer zo groot is als België. Het land ligt ongeveer ter hoogte van de hak van de laars van Italië en wordt omringd door Montenegro, Kosovo, Macedonië en Griekenland. De hoofdstad is Tirana.

Vanuit België vlieg je in ongeveer drie uur naar Tirana. Van daaruit kan je met de huurauto of het openbaar vervoer het hele land ontdekken. Vliegtickets naar Tirana kan je boeken op de website van Brussels Airport.

Reis je liever met je eigen auto, dan kan je ook zelf naar Albanië rijden. Tussen Antwerpen en Tirana liggen ongeveer 2100 kilometers. Het kost je dus wel wat tijd om het land te bereiken, maar waarom maak je er geen roadtrip van?

Albanese Rivièra
Foto door Valter Zhara

Welke paspoorten en visums heb je nodig?

Om naar Albanië te reizen is een ID card voldoende voor Belgen. Je kan natuurlijk ook je paspoort gebruiken. Zowel je ID card als je paspoort moeten nog minstens 90 dagen geldig zijn te tellen vanaf je laatste dag in Albanië.

Een Belgisch rijbewijs voldoende om ter plekke te rijden.

Het is altijd verstandig om een kopie van je ID card en rijbewijs te nemen, zodat je je gemakkelijker kan identificeren als je je papieren kwijtraakt of ze gestolen worden. Sla eventueel een digitale kopie op in je telefoon en je mailbox.

Welke medische voorbereidingen heb je nodig?

Je hebt geen specifieke vaccinaties nodig om Albanië te bezoeken. Natuurlijk zorg je er wel best voor dat al je gebruikelijke vaccinaties in orde zijn. Neem ook best een goed gevulde EHBO mee, zeker wanneer je de meer afgelegen gebieden bezoekt. Gaat het toch mis, dan kan je het noodnummer 112 gebruiken.

Het klimaat van Albanië

Omdat het land een erg gevarieerd landschap heeft, verschilt het klimaat wel wat. Aan de Albanese Rivièra, een gebied aan de Ionische Zee, geniet je van een heerlijk warm mediterraan klimaat, met hete zomers en milde winters. De kleine kuststeden en vissersdorpen nodigen uit tot genieten en slenteren. Perfect voor een strandvakantie in Albanië.

In het binnenland en het noorden van Albanië, waar het landschap bergachtig is, kan het kouder zijn. Vooral de winters zijn er streng, terwijl de zomers wel mild kunnen zijn. Dat maakt het binnenland perfect voor wie graag wil wandelen in Albanië. De landschappen zijn namelijk prachtig, met scherpe bergtoppen, ijsblauwe meren en klaterende rivieren.

Noorden van Albanië
Foto door Valter Zhara

De mensen van Albanië

Er wonen iets minder dan drie miljoen mensen. De meeste daarvan spreken Albanees, dat opgedeeld is in twee grote dialecten. De meeste Albanezen zijn christen of moslim. Er geldt echter een grote vrijheid van godsdienst, en religie heeft daarom weinig te maken met het dagelijkse leven.

Albanezen staan bekend als een trots en gevoelig volk, dat veel waarde hecht aan familiebanden. Ze zijn vaak nieuwsgierig naar je, schudden je meermaals de hand en stellen je vragen over je leven. Dat kan voor ons, gereserveerde Belgen, een beetje overweldigend overkomen, maar het is zeker niet onvriendelijk bedoeld. In tegendeel. Die vragen komen voort uit belangstelling.

Hoewel de mensen in de steden vaak moderner van inborst zijn, kunnen de mensen op het platteland wat ouderwets lijken. Mannen hebben er nog steeds een hogere rang dan vrouwen en dat merk je soms in de omgang.
Daarnaast is tijd minder van belang, waardoor je soms wat geduld moet hebben wanneer je omgaat met Albanezen. Afspraken durven al eens uitlopen.

De cultuur van Albanië

Het gebied dat nu bekend staat als Albanië, is al eeuwenlang bewoond en kent dus een enorm rijke geschiedenis, met invloeden van Griekenland en Italië, maar ook van de andere Balkanstaten Montenegro, Kosovo en Noord-Macedonië. De laatste eeuw was bijzonder woelig.

In het begin van de vorige eeuw verklaarde het land zichzelf onafhankelijk. Die onafhankelijkheid werd op de proef gesteld door Italië dat het Albanië annexeerde vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Na die wereldoorlog viel Albanië onder het communistisch regime van de Sovjet-Unie; het communisme kwam pas ten einde in 1991, toen Albanië een democratie werd. 

Het resultaat van die geschiedenis is een prachtig land met een complexe, gelaagde cultuur. Invloeden van Griekenland en Italië zijn nog steeds zichtbaar, net zoals de invloeden van de Sovjet-Unie. Je vindt prachtige ruïnes in het land, oude kerken en moskeeën.  

Bezienswaardigheden in Albanië

Een land met zo’n rijke geschiedenis, heeft uiteraard heel wat bezienswaardigheden. Monumenten, musea of de woeste natuur: het gaat er maar om wat je graag wil bezoeken.

 • Et’hem Bey-moskee, in de hoofdstad Tirana, werd gebouwd tussen 1781 en 1821 in de Ottomaanse stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de moskee beschadigd, en na de oorlog opnieuw opgebouwd. Een tijdlang was de moskee een museum, omdat religies verboden waren in de nasleep van de oorlog. Pas in 1991 werd de moskee weer een religieus gebouw.
 • Je vindt verschillende nationale parken in Albanië. Plaatsen waar de ongerepte natuur beschermd wordt, zodat je er volop van kan genieten. Het Butrint Nationaal Park is een aanrader, maar ook het Theth Nationaal Park is de moeite waard om te bezoeken.
 • De natuurlijke zoetwaterbron Syri i Kaltër, of Blue Eye, is zo diep en zo helder dat het water een prachtige blauwe kleur heeft.
 • Dankzij de woelige geschiedenis, vind je verschillende kasteelruïnes in het hele land. Ontdek het Kasteel van Rozafa, het Kasteel van Krujë of het Kasteel van Gjirokastër.
 • Cultuurliefhebbers moeten ook zeker het Nationaal Historisch Museum in Tirana bezoeken.

De Albanese keuken

Proef van de heerlijke gerechten die klaargemaakt worden met lokale producten zoals lamsvlees, mediterrane groente en kruiden, feta en olijven. Je kan natuurlijk in lokale restaurants eten, maar het loont ook om een kijkje te nemen in de straatstalletjes, waar je byrek kan kopen: bladerdeeg gevuld met feta, groente of vlees.

Probeer zeker ook de Albanese koffie en Albanese thee uit de bergen. De koffie wordt vaak sterk en zoet geschonken, terwijl de thee eerder een lichte smaak heeft.

Vooral in de grote steden vind je restaurants waar je Albanees eten kan proberen, maar ook Griekse of Italiaanse restaurants. Waar je ook eet, je sluit je maaltijd altijd af met een glaasje raki, dat de spijsvertering bevordert.

De munteenheid van Albanië

De munteenheid van Albanië is de lek. Op moment van schrijven is 1 euro ongeveer 110 lek waard, maar die wisselkoers kan natuurlijk schommelen. Check dat dus even voor je vertrekt.

In de meeste grote steden en toeristische plaatsen kan je met je kaart betalen of geld afhalen in bankautomaten, maar in het binnenland is dat moeilijker. Haal dus op voorhand voldoende geld af en verdeel het in kleine porties in je bagage.

Heb je je bankkaart verloren of denk je dat ze gestolen is? Bel dan meteen je bank of cardstop om je kaart te laten blokkeren.

Albanië
Foto door Valter Zhara

Is Albanië veilig?

Albanië heeft helaas niet de beste reputatie als het op veiligheid aankomt. Reizigers rapporteren soms kleine diefstallen. Nochtans valt het best mee. De veiligheid in Albanië is vergelijkbaar met die van een grootstad zoals Brussel. Wees voorzichtig en loop niet met je dure spullen te koop, en dan komt het wel goed.

Ben je toch niet helemaal zeker? In dit artikel bespreken we de veiligheid van Albanië.

Door Albanië reizen

In Albanië kan je gebruik maken van het openbaar vervoer. Er zijn voldoende (mini-) busverbindingen die je door het hele land helpen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De meeste bussen rijden in de ochtend of de vroege middag. Tijd is ook hier minder van belang: soms vertrekken de bussen op tijd, soms wanneer ze vol zijn. Je kaartje koop je op de bus. Je hebt dus wel wat flexibiliteit en humor nodig, maar al bij al is reizen met de bus gemakkelijk en aangenaam.

De beste manier om het land écht goed te ontdekken, is door een rondreis in Albanië te maken. Je kan met je eigen wagen reizen, maar dan ben je toch al snel zo’n 2100 kilometer of twee dagen onderweg. Reis je liever met de huurauto in Albanië? Dan neem je best een huurauto aan de luchthaven van Tirana. Wel op voorhand reserveren natuurlijk.

Hotels en accommodatie in Albanië

In de toeristische gebieden en de grote steden vind je voldoende hotels en accommodatie in alle prijsklassen. Ga je het binnenland is, dan is het soms moeilijker om kwalitatieve accommodatie te vinden. Een oplossing daarvoor in het huren van een vakantiehuis in Albanië. Het voordeel hiervan is dat je je hele vakantie in één accommodatie verblijft, het nadeel is dat je minder mobiel bent.

Dit moet je weten voor je naar Albanië vertrekt

Het toerisme is nog in volle ontwikkeling, maar er worden steeds meer grote stappen genomen om meer bezoekers uit de hele wereld aan te trekken. Omdat het zo’n mooi land is, is het nu de beste tijd om te reizen, voor het overspoeld wordt door hordes toeristen. Plan je reis met behulp van de website van Toerisme Albanië.

Hier vind je meer tips, reisadvies en reisverhalen.

Foto door Valter Zhara

Ontdek Albanië:

2 responses to “Albanië voor beginners”

 1. Ellen Avatar
  Ellen

  Hi
  I have a question, i’m travelling through albania by their bus. Can I bring big (20kg trolly) on the bus or is it not allowed? It’s a minibus from shkoder to theth

  1. Lot Wildiers Avatar

   Hi Ellen,
   Looks like you have a great trip planned!
   Normally it should not be a problem to bring luggage on the bus, but if you are unsure, you can always cantact them and ask.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *